Копенхаген

Да посрещнем сезона на цъфтежа

Април нахлу с пълна сила и донесе мирис на далечни цветя и желание да пребродим непознати улици или да потърсим нови пътеки в планините. А защо не всичко заедно?

Нека да последваме сетивата си за една виртуална обиколка, посветена на цветовете. А може щастието тази година да ни отведе поне до една от тези прекрасни дестинации. Подбрали сме предимно близки и достъпни маршрути, така че мечтайте смело.

Ще започнем с това, което е най-преходно. Нямате време за губене, ако искате да хванете цъфтежа на черешите и вишните тази година. Не е необходимо да стигате до Япония (но можете да прочетете за Япония), защото имате две по-близки възможности.

Старият град на Бон, потънал в черешов цвят
Старият град на Бон, потънал в черешов цвят

Първата е  Стария град на Бон, чиито улици се превръщат в тунел от цъфтящи череши през април. Бон е на един хвърлей от Кьолн, докъдето има евтини билети. Втората опция  – не се изненадвайте, е Копенхаген и по-точно гробището Bispebjerg, което в този сезон се превръща в място за разходки. Други две места в града, където можете да се радвате на сезона на черешите, са ботаническата градина и паркът Langelinie.

Бърнаби, Канада
Бърнаби, Канада

Поклонението пред пролетния цвят достига и отвъд Океана. Над 40 000 черешови дръвчета красят канадските улици с гамата от снежно бели до божурено розовите си цветове. Всяка година между 30 март и 23 април канадци отбелязват цъфтежа на черешовите клони с фестивал – Vancouver Cherry Blossom Festival.

Сакура във Вашингтон
Сакура във Вашингтон

Дори във Вашингтон честват Сакура като японски фестивал. Техният фестивал включва Bloom Watch (в пр. „наблюдение на цъфтежа“) и проследява петте етапа на развитието на черешовата пъпка.

камбанки
Halerbos край Брюксел, снимка: Claudio-Nichele

Друга пролетна мания са цъфтящите поляни, които образуват пъстроцветните килими в горите и парковете на Европа. Мания съвсем не е преувеличено, ако говорим за гората на камбанките край Брюксел (вижте тази по-стара публикация, посветена на култа към цветята) или за тълпите туристи, които се отправят, за да заснемат полетата с кокичета в Шотландия, или килимите от див чесън в Унгария и Англия.

Килим от див чесън
Килим от див чесън

На някои места в Европа цъфтежът на минзухарите е събитие, съпоставимо с еуфорията по черешовия цвят. Разбира се, малко сме закъснели, защото продължава от края на февруари до началото на април. И все пак, ако в ранна пролет посетите Берлин, не пропускайте ботаническата градина.

Берлин
Поле от минзухари в Берлин
Последната възможност, според нашето проучване са места, където зимата идва по-късно, като долината Чочоловска в Татрите – на 100 км южно от Краков. Там минзухарите цъфтят през април.

Полша, Чочоловска
Долината Чочоловска, Полша

Ако сте пропуснали да се порадвате на експлозията от нарциси, националния символ на Уелс, все още не всичко е изгубено. Посетете Холандия през май, за да усетите една друга мания – по лалетата.

Ако все пак не успеете да се вместите в строгия годишен график на пролетните цветове, остават още няколко, макар и по-традиционни възможности.

Големите градини на Европа ще отворят врати за Вас и тази година. Някои от тях са лесно достъпни от София, други изискват по-внимателно планиране, но и в двата случая няма да съжалявате.

Вече сме Ви разказали за Койкенхоф до Амстердам (но побързайте за лалетата), за градините на Аранхуес до Мадрид, за ботаническата градина на Париж и за острова на цветята на Бодензее. Затова сега ще обърнем внимание на две от най-големите градини в Европа – Кю в Лондон, Великобритания и ботаническата градина на Гьотеборг, Швеция.

Кю
Кю Гардън, снимка: Dillif

Кралската ботаническа градина или просто Кю Гардънс в западен Лондон е дом на над 50 000 растителни видове. Смята се, че това е най-богатата колекция в света. Нейната привлекателност се дължи и на езерата с водни лилии, японската градина, голяма алпийска градина, няколко малки храма, оранжерии.

Швеция
Градините в Гьотенборг

Ботаническата градина в Гьотеборг привлича не само с мащабите си, а със забележителностите си – Рододендронската долина, Рок Гардън и японската поляна. В оранжерията ще откриете тропически орхидеи и рядкото дърво на Великденския остров, което е изчезнало в естествената му среда.

Брюксел
Цветен килим в Брюксел

За най-накрая (по хронология, не по красота) оставяме традиционния килим на цветята в Брюксел. Всяка година доброволци от цяла Белгия „изтъкават“ килим в размер 1800 кв. метра на Grand Place в историческия център на Брюксел. За направата му се използват милиони разноцветни бегонии. Тази година събитието е от 16 до 19 август.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *