Градините Койкенхоф: Потъване в цветовете

Койкенхоф, Холандия предлага една от най-впечатляващите и най-голямата градина в Европа. Ще ви спестя суперлативите, защото снимките говорят достатъчно. Но искам да подчертая нещо, което може би не се вижда от пръв поглед. Този забележителен обект не е изграден върху природни дадености, нито благодарение на късмета мястото да е било сцена на исторически събития. Дори не е направено, за да се усвоят еврофондове. Паркът съществува само благодарение на ръцете и въображението на хората. Първоначално това са били ловни полета, през 17 век е построен замъкът Койкенхоф, а през 19 век е възложено да се изгради паркът около замъка. Градините в този си вид – като място за изложба на цветя, са открити през 1949 г.
Разположени върху 32 хектара, те са лесно достъпни от Амстердам, а също и от Айндховен, докъдето има евтини полети.
Градините са отворени за посещения само около два месеца в годината (от 20 март до 17 май тази година). Препоръчвам да ги посетите през април, защото през май нарцисите и божурите вече са поовехнали, а повечето лалета са прибрани от полето. Въпреки усилията на градинарите да поддържат разцъфналите пътеки от цветя по-дълго, като засаждат луковиците на различна дълбочина.
Градините се намират близо до Лисе, но това не е толкова важно, тъй като от Амстердам и Лейден има организиран редовен транспорт с автобуси, които спират точно пред градините. Цената на билета покрива и транспорта. Пътят дотам минава през поляни с лалета – прави цветни лехи, които се простират докъдето ти стигне погледът.
Освен парка с прословутите цветни фигури, Койкенхоф предлага още няколко павилиона, детски площадки, дори малка ферма с козички и домашни животни. Най-големият павилион носи името на Вилем Александър – синът на кралица Беатрикс и там има възможност да научите повече за цветята или да вземете бърз урок по аранжиране. Има няколко ресторанта и кафенета, но при добро време може да си направите и пикник. Разбира се, има и вятърни мелници.
Можете да се повозите на лодка покрай поляните с лалета или да участвате в някоя от многобройните прояви, които се организират по време на фестивала на цветята. Парадът на цветята тази година е на 25 април, два дни по-късно е Денят на краля.

Койкенхоф

Място за съзерцание. снимка: авторът

Койкенхоф

Най-подходящото време за посещения е краят на април. Снимка: keukenhof.nl

Койкенхоф

Тази година градините са отворени до 17 май. снимка: авторът

Койкенхоф

В този вид градините съществуват от 1949 г. снимка: авторът

Койкенхоф

Всяка година се засаждат 7 милиона луковици. снимка: авторът

Keukenhof

снимка: авторът

Койкенхоф

снимка: авторът

Койкенхоф

Тук си дават среща цветарите от цяла Холандия. снимка: авторът

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *