Нарциси, ръгби, замък … Кардиф

Какво е това Кардиф и какво ще правиш точно там? – попитаха ме преди да попадна в столицата на Уелс, малко случайно. Планирах да попътувам в друга посока, към Бат и Оксфорд, но не успях да направя добър маршрут. В моя случай ограничението е, че не карам кола и завися от разписанията на публичния транспорт. От Бристол до Кардиф разстоянието е само час, като се минава през Нюпорт и можете да зърнете океана.

Кардиф
Магнолии в Градината София

Защо не Кардиф?
Често казвам, че бих отишла на екскурзия навсякъде, дори и в Албания и ще ми бъде интересно. На пръв поглед, Уелс също е място да се докаже подобна теза.

Кардиф
Часовниковата кула на замъка

За Кардиф знаех само, че има замък и университет. Замъкът е незаобиколим – и буквално, и в преносен смисъл. Кардиф може да съществува като град от 1905 г., но фортът и укрепленията са от римско време и всичко се е развивало около него. Изградена е върху изкуствено възвишение, а днес посетителите могат да разгледат възстановка на крепостта в автентичен размер. През 6 век римляните напускат завинаги Острова, после идва Уилям Завоевателя, после Тюдорите надделяват във войната на розите и лека-полека се оформя уелската аристокрация. Замъкът е преминавал във владение на различни собственици, за да се стигне до 18 век, когато попада в ръцете на маркиз Бют, натрупал състояние от въглища.

Така разказана, историята звучи като много подобни факти и легенди за замъци. Но замъкът на Кардиф е доста по-интересен, отколкото бихте си помислили, гледайки досадната крепостна стена и прелиствайки справочниците. Две неща ми направиха най-силно впечатление. Първото е бомбоубежището, изградено под крепостните стени. Студено, мрачно и снабдено с детектори, които задействат сирените и високоговорителите, щом човек прекрачи прага, то те телепортира веднага и без право на обжалване във времето на Втората световна война. За първи път попадам на толкова реалистична възстановка.

Кардиф
Част от бомбоубежището

Щях да твърдя, че бомбоубежището и автентичните плакати по стените му са най-интересното в замъка. Но той също е достатъчно любопитен, най-вече заради изненадващата и многослойна арабска стая. В читалнята и трапезията в замъка също има много за разглеждане. Заслугата е на ексцентричния архитект Уилям Бърджес, автор на днешната викторианска сграда, в която архитектът е дал простор на въображението си.

arab
Арабската стая

Не на последно място, това се дължи и на управата, която се е погрижила за всеки детайл. Докато гледах краткото филмче, което показва историята на Уелс на три екрана през очите на младежи, незнайно защо си спомних за филмчето, което показват на посетителите в некропола на базиликата „Св. София” и е проста визуализация на историята на Константин Велики.
Замъкът е разположен в непосредствена близост до река Таф, градината София и стадион Милениум. Можете да ги обходите с поглед от върха на римското укрепление, ако нямате сили за още един час разходка.

Кардиф
Кардиф е много зелен и спокоен

Но на втория ден застана въпросът:

Какво друго има да се прави в Кардиф?

Столицата на Уелс е толкова необичайна туристическа дестинация, че малкото дипляни в хотелите едва успяват да изброят 10 забележителности и прибягват до предложения в съседния Суонзи, където имало известна ботаническа градина.
Но сякаш бях извадила късмет. Не само бях пристигнала по времето, когато цъфтят нарцисите (те са националният символ на Уелс, има ги навсякъде и не ги отглеждат в лехи, а ги оставят на никнат като бурени) и магнолиите, но точно за турнира на Шестте нации. (Шест са, защото по някаква причина Франция и Италия също записват участие.) Ако не знаете какво е това, нищо не знаете за ръгбито. Това е един от най-важните спортове за Уелс и стадион Милениум е неговото царство.
Предпочетох магнолиите, тъй като при влизане в града бях мернала една красива улица с викториански сгради, потънала в зеленина.

Кардиф
Cathedral Road: Вариации на тема неоготика.

Оказа се близо, всъщност през цялото време имах усещането, че Кардиф е малък град, а той не е (над 300 хиляди жители). Въпросната улица е Cathedral road. Нарича се така вероятно защото води до Ландафските полета, а те – до прочутата катедрала от 12 век. Викторианските къщи, наредени в стройни редици от двете й страни, са празник за очите на тези, които обичат симетрията. И не само. След известно време забелязваш повтарящите се елементи и опитът на отделните собственици да импровизират в рамките на зададената тема.

Кардиф
Всички викториански сгради на тази улица са огледални близнаци
Кардиф
И отново

След това ми оставяше да видя още музея и новият туристически център около пристанището – Кардиф Бей, където са сградите на Би Би Си, Националното събрание и … норвежка църква.

Да си в столица има своите предимства, защото се оказа, че местният музей предлага неочаквано богата колекция. В нея блестят няколко скулптури на Роден, една от Руанските катедрали, произведения на Мане, Писаро и Реноар. Музеят също така е вдъхновяващ пример за това какво може да се направи за децата. Дори аз бях впечатлена от залата с динозаврите, от огромния кит и изобщо от начина, по който е разказан светът на животните и растенията.

Кардиф
Музеят!

Беше събота следобяд, която трябваше да се проведе решителната среща Англия – Уелс, по улиците започнаха да се срещат жени, облечени в червени поли с дракони и мъже, декорирани по подобен начин. Кръчмите започнаха да се пълнят доста преди началото на мача, но какво значи добре напълнена кръчма щях да видя няколко часа по-късно. Тогава по улицата зачестиха и полицаите с характерните шапки и в този момент си дадох сметка, че все пак съм във Великобритания.

Кардиф
Пристанището

Наистина Уелс е малко странна част от кралството. Не се натрапва, че не е Англия, но остава усещането за нещо различно. Може би заради доминиращите надписи на уелски, драконите и нарцисите, както и една премереност, която е повече и от английската.
За два дни – толкова впечатления. Оказа се, че дори не съм успяла да видя всичко.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *