Амстердам

Амстердам е притегателен център за много младежи, но и за хора, които се интересуват от история и изобразително изкуство. Градът има своята неповторимост благодарение на каналите, червените фенери, кофишоповете, култа към цветята, многобройните велосипеди – почти винаги с украса, както и заради променливото време. Задължителна цел за почитателите на Ван Гог и Койкенхоф.

Население – 780 000 души
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 2190 км
Най-добро време за посещение – април (заради лалетата в Койкенхоф и Деня на краля) и лятото
Средна дневна температура: през пролетта – 12.9 градуса, през лятото -20.8 градуса, през есента – 14 градуса, през зимата – 13.9 градуса.

В края на XII век Амстердам е бил рибарско селище, но през Златния век на Нидерландия (1584-1702) става едно от най-важните световни пристанища. След Осемдесетгодишната война южните провинции (Фландрия и Брабант) са завладени от Испания и богатите търговци се изселват, повечето към Амстердам. Северните провинции формират обединение, наричано Нидерландия. Идват и бегълци от Португалия и Франция. За подема допринасят също мощният флот и евтината енергия от вятърните мелници. През 1602 г. е основана Нидерландска източноиндийска компания – на практика първата международна корпорация, която държи монопола в търговията с Азия. Още през 1530 г. тук е имало стокова борса (малко след тази в Антверпен, която е първата), а в началото на 17 век е извършена първата сделка с ценни книжа. Така Амстердам се налага като основен финансов център. Освен това той е бил и средище за търговията с диаманти.
Как да стигнем
Летището на Амстердам Схипхол e на десетина километра. Трансферът от него до града е около 4 евро с влак, по-евтино е с шатъл, ако билетите се купят предварително. Нискорарифните компании летят до Айндховен, а пътуването с влак оттам до Амстердам е приятно.
Основни забележителности
Рейксмузеум е повече от задължителен, особено след приключилата наскоро реконструкция. Ще онемеете пред „Нощната стража“ на Рембранд, но музеят съдържа и много други произведения на холандски майстори, на първо място – Вермеер, Халс и Ян Стийн. Има и интересна колекция на приложно изкуство, макети на кораби и т.н. Разположен е в югозападната част на града.

До него е подреденият с много любов музей на Ван Гог. Ако се интересувате от съвременно изкуство, посетете и Стеделейк (в съседство). Връщайки се към центъра, къщата на Рембранд и близкият до нея филиал на Ермитажа, който е до Синия мост, също могат да ви изкушат.

Dam square е сърцето на Амстердам. В центъра на площада е кралският дворец (Koninklijk Paleis). Ако сте с деца, посетете разположения наблизо музей на Мадам Тюсо (филиал).

Кварталът на Червените фенери (de Wallen) се обхожда бързо и е интересен. Той е център на вълнения напоследък, заради плановете на общината да затвори 500-те витрини. Снимането там обаче е забранено. В него е забележителната Стара църква (Oude Kerk), където жриците са се надявали да получат опрощение. Готическата осмоъгълна камбанария на църквата някога е била ориентир за моряците, наближаващи бреговете на Амстердам.

В близост е сградата на фондовата борса. Не я подминавайте – все пак оттук започва капитализмът.

Самият град с каналите и тесните домове е като музей. Достатъчно е да погледнете картата, за да оцените градското планиране в Амстердам. Това е един от първите градове в Европа – след Париж и Лил, с улично осветление (още през 17 век).

Бегийнхоф е исторически комплекс, някога манастир, сега седалище на реформистката църква. Тук е и най-старата къща в Амстердам.

Съветваме да не гледате много пътеводителите, а непременно да се разходите из Jordaan (на северозапад) с неговите живописни магазинчета и пъбове.

В Грахтенгордел е друга интересна църква – Вестеркерк и къщата на Ана Франк (еврейското момиче, което пише дневника си, докато се крие заедно със семейството си и съседи от нацистите по време на Втората световната война).

Някои цени в заведение*
Кока Кола (330 ml) – 2.29 €
Бира – 4 €
Комбо сандвич/МакМеню – 7 евро

Какво да хапнем

Холандската кухня не е виртуозна, а просто практична. Месото е на почит, дори в супа леща (snert). Ако търсите просто нещо за  мезе, опитайте крокети (kroketten), битербален (bitterballen) или фрикадели (frikadellen). Друг избор е Лекербекиеa – пържено филе от бяла риба, Кибелинг – пържена моруна или „Hollandse Nieuwe“ – прясна херинга с лук.


*Средни цени по Numbeo

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *