"Umbrella Sky", Агуеда, Португалия

Улици на вдъхновението

В някои далечни, екзотични краища на света съществуват улици, които смело могат да се нарекат произведения на изкуството. Има и такива, които са дори по-близо, отколкото предполагате. Пъстри, чудати, артистични и тотално нетипични – улици, които отчаяно ви молят да се разходите по тях.

А само разходка може и да не е достатъчна. На някои от тях ще ви се примечтае да си построите къща. Макар че модификация от какъвто и да е сорт би разрушила неприкосновената красота на всяка от улиците и това моментално ще ви откаже. Страхотно е, че нещо толкова вкоренено в ежедневието ни като най-обикновена улица може да се превърне в туристическа дестинация и артистично вдъхновение.

Ето и нашите предпочитани улици, от които не бихме искали да променим и песъчинка:

Ломбард
Улица Ломбард, Сан Франциско

Сигурно може да ви се завие свят само от взиране в снимката на „кривата“ улица „Ломбард“ в Сан Франциско. Превърнала се в топ дестинация за туристи и техните фотоапарати, тази необичайно структурирана улица дори не е единствена по рода си. В Сан Франциско има друга по-крива улица, на име „Вермонт“, но тя не притежава същия живописен облик като „Ломбард“ и затова не е и толкова прочута.

Любопитен факт за „Ломбард“ е, че всъщност е толкова крива с цел безопасност. Естественият наклон на улицата е толкова стръмен, че представлявал опасност за шофьори и пешеходци. През 1920 г. живущ в района на „Ломбард“ предлага зигзаговидната трансформация на улицата.

Calleja de las Flores
Calleja de las Flores, Кордоба, Испания

Тази малка китна уличка е най-фотографираното място в испанския град Кордоба. Позната като „улицата на цветята“ тази ароматна алея води до площад, който разкрива невероятен изглед към кулата на джамия. Съчувстваме само на хората с алергия към цветя!

Ла Бока
Улица „Каминито“ в квартал Ла Бока, Буенос Айрес

Тази култова аржетинска улица може да се конкурира само и единствено с дъгата. „Каминито“ е не само пъстра картинка за радост на очите, тя има богата история и в съвременния свят дори може да се причисли към културните дестинации за посещение.

Приток от италиански имигранти се заселва в Буенос Айрес в началото на 20-ти век и носи със себе си родни традиции за боядисване на къщите в пъстри шарки. Така постепенно кварталът „Ла Бока“ се превръща в разноцветна идилия, а улицата „Каминито“ – в магнит за туристи. От балконите на къщите могат да се видят махащите с ръка фигури на Че Гевара, аржентинския президент Хуан Перон и съпругата му Ева, както и на футболната легенда Диего Марадона.

Шанз-Елизе
Шанз-Елизе, Париж, Франция

Няма да ви изненадаме, но булевардът Шанз-Елизе в Париж не може да не присъства в тази класация. Затрупан е от край до край с магазини, кафенета, кина и ежегодишно се обхожда от 100 милиона туристи с дебели портмонета. Булевардът е вечно натоварен и е мисия невъзможна да се опитате да избегнете навалицата, но може би най-доброто време за посещение е именно най-гъмжащият от тъпли ден – националният празник на Франция, 14 юли, Денят на Бастилията. Тогава се организира мащабен военен парад, на който присъства и президентът.

The Dark Hedges, Ирландия
The Dark Hedges, Ирландия

Улицата на тъмните живи плетове си е направо натурален природен феномен в северна Ирландия. Дебелите букови клони се преплитат в мистична горска картина и формират тунел, през който ще ви побият тръпки, ако минавате през нощта. Ако отидете рано сутрин, ще можете спокойно да се поснимате под тайнствената дървена корона, но обикновено пътят е много оживен. Дори масовият хит сериал „Игра на тронове“ са снимали сцена на този злокобна улица.

Историята на „живите плетове“ датира още от 18-ти век. Семейство Стюарт посаждат редици от дъбове, които да впечатляват посетители на влизане в имението им „Грейсхил“. Два века по-късно си е все така впечатлително!

Tetsugaku no michi, улицата на философа, Япония
Tetsugaku no michi, улицата на философа, Япония

„Улицата на философа“ (на яп. ез. „Tetsugaku no michi“) e пешеходна алея, която следва канал, осеян с множество черешови дървета в японския град Киото. Кръстена е на знаменития японски философ от 20-ти век Нишида Китаро, който се е смятало, че е правел медитационни разходки под черешовите клони и е размишлявал. Алеята се обхожда за около 30 минути, но повечето туристи се спират да посетят храмовете и гробниците из път. Ако историята и пищния пейзаж не са достатъчна мотивация да посетите „улицата на философа“, знайте, че през лятото могат да се видят светулки.

"Umbrella Sky", Агуеда, Португалия
„Umbrella Sky“, Агуеда, Португалия

Тази чадърена улица препоръчваме да посетите специално през юли, когато се провежда ежегодният арт фестивал в Агуеда, Португалия. Като закачлива част от фестивала стотици чадъри висят над улиците в малкото градче Агуеда и пазят сянка на разхождащите си, което е огромен плюс за горещ месец като юли. С името „Umbrella Sky Project“, който започва през 2011 г., традицията е още млада, но набира все повече фенове и придава невероятен живописен облик на португалските улици.

Улица под цветовете на дървото Джакаранда, Австралия
Улица под цветовете на дървото Джакаранда, Австралия

Тази лилава квартална улица не е туристическа забележителност, но я отбелязваме, защото е тотално вдъхновяваща! Намира се в предградие в Австралия и напълно го преобразява с наситените лилави цветове на тропичното дърво Джакаранда. Познати са 49 вида в Аржентина, Бразилия, Уругвай, Централна Америка и Карибските острови и предполагаме, че навсякъде вдъхва същото чувство на топлина и замечтаност, както тук.

снимка: Pedro Szekely
Улица в Кан, Франция

Курортният град Кан, разположен на Лазурния бряг, е страхотно място за фотография и всяка улица заслужава вниманието ни.

Нафплио, Гърция
Нафплио, Гърция

Нафплио е скрито гръцко съкровище, на два часа път от Атина. Чаровният малък град се характеризира с преплетените си улички и несвръшващите стълбички, които могат да ви замаят.

 

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *