10 места, където е безотговорно да ходим това лято

С наближаването на лятото най-популярните туристически забележителности се пукат по шевовете. И колкото повече съвременните пътешественици се стремят към девствената природа, толкова по-застрашена е тя.

През 2016 г. например, тайландският остров Кох Тачай да бъде затворен за туристи заради опасност от еко катастрофа, но това не помогна особено.

Американският портал Fodor’s Travel състави списък на местата, които страдат от прекомерната си популярност. Тази антикласация цели до посочи обектите, които имат нужда от „ваканция“, за да се запазят за по-дълго.

На първо място са островите Галапагос с тяхната уникална флора и фауна. Поради прекаленото внимание на хората към тях някои видове, които се срещат само там, могат да изчезнат. Според официалната статистика туристите, пристигащи с круизни кораби са нараснали от 69 хиляди до 225 хиляди през 2016 г. Крехката екосистема е застрашена не само заради туристите, а и заради увеличения брой на хората, които са там, за да обслужват посетителите.

Еквадорското правителсто е въвело невероятно строги закони, за да запази уязвимите морски и екосистеми. Но туристите често ги пренебрегват. Дори когато се съобразяват, те донасят със себе си семена или насекоми, което има ендемични последици.

Като следващи примери са посочени са Перу, Венеция и Амстердам. Наложи се правителството на Перу да определи дневен лимит на туристите, които могат да посетят древния град на инките Мачу Пикчу на 2500 души. Във високия сезон е трудно да си пробиеш път, твърдят от Fodor’s. Туристическият поток силно е навредил и на Тадж-Махал, където също бяха въведени ограничения.

Следващите в списъка са Великата китайска стена, Хондурас, Куба, Еверест, Мианмар, щата Мисури и националният парк Пханг-Нга в Тайланд, популярен като острова на Джеймс Бонд.

Пханг-Нга
Пханг-Нга

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *