Как да пътуваме до Куба?

Постепенно Куба започна да се отваря за света и това привлича интереса на все повече туристи, които се страхуват, че само след няколко години страната може да загуби своята самобитност. Страната привлича с богата история, музика, екзотика и неповторима природа.

Ето някои от важните въпроси, на които трябва да си отговорите, ако не предвиждате организирана екскурзия или посещение в рамките на круизна програма (което в редица случаи е по-добрата възможност).

Винялес
Винялес, Куба

Как да стигнем?

Обикновено най-добрата възможност е чрез Аерофлот. Можете да видите и полетите на KLM, Air France и Iberia. На летището има изходна такса.

В страната можете да се придвижвате с такси или с автобус (http://www.viazul.com/).

Къде да отседна?

Куба има недостиг от добри хотели и този проблем ще се задълбочава. „Ню Йорк Таймс” съобщава, че по данни на туристическото министерство на разположение са 61 000 хотелски стаи, от които 65% са с четири и пет звезди. Хотелите от типа B&B или т. нар. casa са добра алтернатива. Може да се намерят чрез Cubania Travel или http://www.cubacasas.net/. Airbnb също започна да предлага услугите си през април.

Валути и плащания

Банкоматите са малко, обикновено на входа на банките, но не винаги работят. Разплащанията с карти в търговските обекти също не са общоприети. Носете кеш, за предпочитане евро, тъй като курсът на долара е по-неизгоден.

Куба има две официални валути:

  • кубинско конвертируемо песо или кук (CUC)
  • национално песо (CUP)

Транзакциите с чужденци почти винаги са в CUC. Независимо от горното, чуждите туристи следва да познават и местното песо, тъй като е обичайна практика да бъдат излъгани при връщане на ресто или при смяна (стойността на кубинско конвертируемо песо е 25 пъти по-висока по-висока от тази на националното песо).

Обмяната на щатски долари се облага с допълнителна 10% такса.  CUC не могат да се обменят извън Куба.

Има ли мобилни телефони и интернет?

Услугите на българските мобилни оператори по правило са достъпни в Куба, но не е много евтино, особено за данни. Интернет (wi fi) има в хотелите, но е бавен.

Услугите на държавната телефонна компания Etecsa са скъпи за чужденци. Verizon Wireless обяви през септември, че ще позволи на своите потребители в САЩ да правят обаждания и да използват услугата за данни чрез опцията International Travel. Таксата е $2.99 на минута без абонамент.

Визи

Визите се издават предварително, няма интервю. Необходимо е да се представи паспорт, валиден поне още 6 месеца, снимка, резервация за самолетен билет и хотел, медицинска застраховка.

Забрани

Забранено е да се снимат военни и полицейски обекти и техните служители, пристанища, железопътни линии и летища.

Забранен е вносът на някои лекарства, оръжие и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, лесно развалящи се храни, GPS-апарати и редица други. Подобни предмети се конфискуват, без компенсиране. Лекарствата следва да са поставени в отделна торбичка и най-отгоре върху останалия багаж.

От Куба може да бъдат изнесени до 50 броя пури без документ за произхода им. Не купувайте пури от улицата.

За другите забрани и здравни изисквания вижте страницата на МВнР .

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *