Разцъфтяването на японските вишни (сакура) през пролетта е събитие, което се отбелязва в цяла Япония с ритуал, наречен ханами (буквално: хана-цвете и ми-гледам, виждам).

Красотата на разцъфналия цвят е преходна, защото всеки дъжд или полъх на вятър могат да отнесат бързо в миналото този миг прелест. Японците влагат философски смисъл и символика в това, считайки че по подобен начин протича и човешкият живот. Цветът разцъфтява, достигайки най-голяма красота точно преди листчетата да паднат, след което постепенно изсъхва. Тази символика е отражение на японския светоглед и естетика, центрирани върху красотата на преходността и несъвършенството. Красотата е „несъвършена, непостоянна и непълна“, концепция, която произлиза от будисткото учение на Трите печата – непостоянство, страдания и празнота (липса на самостоятелни белези).

Друга интерпретация е, че падналите венчелистчета на сакурата представляват преродени души на воините, загинали в битка.


Вишните разцъфнаха.
Днес няма да отварям
Тетрадката със стихове.

Мацуо Башо
(1644-1694)

В наши дни фестивалът на сакурата е по-скоро пикник с много храна и напитки на красиво място в градски парк или извънградска местност с цъфнали сакури и открита сцена за различни самодейни изяви. Ханами е едно от най-очакваните събития, на което хората се събират, за да прекарат заедно слънчевия ден под отрупаните с розов цвят дървета и споделят храната, песните, веселието и чувството за красота и свежест.

Това събитие е много приятно за чужденците, които иначе обикновено са смутени от сложния етикет на традиционните ритуали, тъй като единственото изискване на ханами е да не се късат клони и цветове.

Метеорологичните служби дават информация за прогнозните дати на цъфтежа за отделните префектури и райони, за да може организацията на фестивала да протече нормално. По телевизионните канали се предава движението на така наречения Фронт на сакурата. Обичайно най-рано в края на март започва цъфтежът в южните части на остров Кюшу, за да достигне през май до северния и по-студен остров Хокайдо.

В някои паркове се инсталира временно осветление от хартиени фенери около цъфналите дървета за нощните посетители.

Ключови думи за този текст

1 коментар

  1. анонимен Отговори

    У нас може да се организира около цъфтенето на люляците. Обаче сигурно няма еврофондове за това

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *