Канада

Туристически календар 2017 – на лов за гледки

Първа част: Природа и забележителности

Януари

Не ви свърта на едно място, но студът действа възпиращо, дори за екскурзии в страната? Да надникнем поне при западните съседи.

Динарическите алпи
Динарическите Алпи

Едно от най-вълнуващите пътешествия, които обикновено няма да видите в туристическите дипляни, е т. нар. Via Dinarica  – маршрут, който през тази година най-после ще бъде напълно картографиран. Той пресича Динарските Алпи, свързвайки полуострова от Постойна, Словения, на юг през Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Сърбия, Косово и Македония. Ще попаднете на отдалечени планински заслони по протежение на Адриатическо море и ще видите най-високите върхове в региона, както и най-дълбокото дефиле на континента. Това е каньонът на река Тара, вторият по големина в света, разположен в Националния парк на Черна гора – Дурмитор. Планината, която се намира на 10 часа път с кола от София, е една от перлите на маршрута, като предлага алпийски гледки, 18 ледникови езера, среща с диви животни и девствена природа.

Ако все пак търсите топло посрещане, идете в Кутаиси, Грузия и се възползвайте от промоциите на нискобюджетните компании в началото на годината. Цените на храната са ниски, а температурите – високи. Още на летището може да се сгреете, защото има шанс да ви посрещнат с вино за добре дошли (правят го по време на празници).

Кутаиси
Катедралата Баграти, построена през 10 век и частично разрушена от турците

Февруари

aiguille-du-midi-sundown
Егий дьо Миди по залез. Лифтът стига до върха

Февруари е месецът на любовта, а вие сигурно вече сте се сетили за Венеция и други романтични дестинации.

Но ако предпочитате нещо ново и зашеметяващо, към края на месеца може да се качите до по-високите върхове. Например, Егий дю Миди (Aiguille du Midi),  високият  3842 метра връх до Мон Блан, който дава възможност дори на обикновените хора да се насладят на алпийски гледки.

aiguille_du_midi_passerelle
Егий дю Миди

Достъпен е с лифт и разполага с наблюдателна площадка и мост (на високата снимка – кликнете за увеличение), които ви позволяват да се почувствате почти като катерач.

От 2013 г. смелите могат да се подложат на приключението „Стъпка в празнотата“ – представлява стъклена кутия с прозрачни стени, под и таван, която осигурява 360-градусова панорама и усещането, че висиш във въздуха. Миналата година бе открит 32-метров тунел, който прави пълна обиколка на върха.

Цени на билети и още инфо

Март

Да отдадем заслуженото внимание на най-страшния, най-дълъг и най-висок стъклен мост в света ( 张家界大峡谷玻璃桥 ), открит миналия август. Той разположен над големия каньон в националния парк Чжанцзяцзе, в китайската провинция Хунан. Дълъг е 430 м, широчината му е 6 метра и е съставен от 99 трислойни прозрачни стъклени панела, които съединяват каньона на височина 300 метра. Каньонът е известна забележителност и без моста, тъй като тук е сниман „Аватар“.

Достига се от автогара Wulingyuan, като има специален рейс (武陵源–大峡谷). Отделно се купуват билети за каньона. В близост е Пещерата на жълтия драгон.

Градът Чжанцзяцзе се намира на 1593 километра от Пекин и влакът пътува 25 часа. Има и самолетни полети – от Пекин, от Шанхай и др. Още информация за каньона.

Най-лесният начин да се достигне Пекин е с Аерофлот.

Пещерата Huanglong
Пещерата Huanglong

Април

Изборът става по-голям. Можете да заложите на сигурно и да посрещнете Великден в Гърция или да се отдадете на започващата цветна фиеста. Сигурно вече сте виждали поляните от кокичета в Welford Park и на други места.

Камбанки в гората Халерброс
Цветен килим от комбанки В Белгия

Но съществува и една друга приказна гора – Халеброс в Белгия. По-известна като Синята гора заради килима от диви камбанки, тя е отворена от април до септември. Намира се само на половин час от Брюксел, до градчето Хале. Въпреки това мястото не е чак толкова лесно за достигане. Тази карта и разписанието ще помогнат.

kirkegard
Копенхаген

През този месец честваме и цъфтящите вишни. Япония е далече (за съжаление, ние също сме се радвали на Ханами само на снимките на Росица), но можете да отскочите да Бон или до Копенхаген, където ви очакват улици, потънали в цвят.

Май

Койкенхоф
Койкенхоф

Продължаваме с цветните екскурзии. Май е месецът, когато Холандия е най-привлекателна за туристи, въпреки че времето е все така непостоянно. Непременно идете в Койкенхоф, ако още не сте ходили. Друга отбивка е в Лондон, също по-приветлив през този месец – Кралската ботаническа градина  (Kew Gardens).

Ние обаче смятаме през този и следващия месец да си останем в България и да поснимаме лавандулови полета и розобер в подбалканските градчета.

Юни

preikestolen_pulpit_rock_lysefjord_norway

Pulpit Rock, Норвегия

Всички започват да мислят за море и плажове, но ние ще погледнем на север, към Норвегия, където е Preikestolen.

Официален сайт на областта

Знаменитата скала, която се извисява на 600 метра над над фиорда Lyse, спира дъха. Тя е една от най-привлекателните туристически атракции на Норвегия, привличаща 200 000 туристи всяка година. До Ставангер (на юг от Берген) летят Норвежките линии и KLM, а оттам има автобуси.

Наблизо е невероятно красивата (почти японска) градина Flor оg Fjære, разположена на остров до Ставангер, а на север от Берген е фиордът  Geiranger.

Следваща страница

2 thoughts on “Туристически календар 2017 – на лов за гледки”

  1. „Наблизо е и фиордът Geiranger“ – наблизо в същата държава? 🙂
    Като разстояние е поне на 300-400 км.

    1. Човекът с куфар

      Поправено. Благодаря. За някои пътувания само планираме

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *