Най-удивителните плажове в Европа

По света има много плажове, за които човек не би спестил епитети като „невероятно“ или „божествено“. Като започнем от Белия рай на остров Св. Троица в Австралия, където туристите се допускат само за ден, до Звездния плаж в Ириомоте в Япония.

Но защо да ви дразним с екзотика, когато съвсем близо, и то на поносима цена може да се открият някои удивителни плажове. Това са места, които придават нови измерения на представите ви за морска почивка.

Първатата спирка е Рибадео в Испания, където е Катедралният плаж -‘Playa de las catedrales’. Разположените една до друга скали образуват арки, които напомнят катедрали. За да се насладите напълно на 30-метровите арки, трябва да изчакате отлива. В справочника на „Мишлен“ е отбелязан като най-хубавият плаж в Европа. Рибадео се намира в Галисия, на север и може да се съчетае с пътуване до Сантяго до Компостела или до Билбао. Сравнително отдалечено е от Мадрид, докъдето летят повечето авиокомпании от София, така че най-вероятно ще ви трябва рент-а-кар.

Катедралният плаж

Катедралният плаж, Испания

Все още в Испания, но близо до Ибиса (на 6 км), са идиличните плажове на Форментера, един от Балеарските острови. Достъпен е само с ферибот. Намете си скутер или велосипед, за да обходите плажовете.

Форментера, снимка: Ismail Mia

Форментера, снимка: Ismail Mia

Най-южната част на Португалия предлага друга зашеметяваща поредица от плажове.

Мариня, Португалия

Плажът Марианя, Алгарве, Португалия сн: Quentin LEPAGE

Сред тях е скритият в пещера плаж Бенагил в Алгарве (основната снимка) и околностите на Портимао. Можете да се провирате през тайни проходи в скалите, да откривате пещери и арки или да се любувате на дюните, докато прехождате от плаж на плаж, някои сравнително уединени. Това важи и за плажовете в посока Лагос, където специално внимание заслужават Плажът на тримата братя и разкошният плаж Камило.

Плажът Камило

Плажът Камило, до Лагос. сн: Chris Ford

Това вероятно е най-достъпната за дестинация за българския турист, тъй като напоследък доста агенции предлагат почивки на Португалската Ривиера. Можете да отидете и самостоятелно, но трябва да летите до Фаро – през Франкфурт, Мюнхен, Лондон или Амстердам, или пък да летите до Севиля, откъдето можете да вземете автобус или рент-а-кар. Имайте предвид, че за да достигнете най-интересните плажове, също трябва да разчитате на превоз, тъй като разстоянието от Фаро е поне 50 километра.

Алгарве

Карта на крайбрежието

Малко по-далеч, в южна Исландия е плажът Рейнисфяра (Reynisfjara). Разположен е до селото Вик и привлича много туристи зиме и лете заради простиращата се на пет километра по крайбрежието тясна ивица от фин черен пясък. Плажът, както и скалите имат вулканичен произход.

Черният плаж в Исландия

Черният плаж в Исландия

Можете да се придвижите до Рейкявик през Лондон Гетуик, докъдето Изиджет има редовни полети. От летището може да вземете туристическия автобус в 7 часа сутринта или да потърсите в това разписание.

Ако търсите бял плаж и истински летни температури, ще ги намерите в Сардиния – една дестинация, за която писахме наскоро.

Плажът Ла Пелоса в северна Сардиния

Плажът Ла Пелоса в северна Сардиния

Кан

Кан. Снимка: Chuck Burgess

И, разбира се, не пропускаме класическия лукс на Кан – малко пренаселено, но пък с La Croisette за декор. Ние бихме предпочели почивка тук през есента или дори през февруари, когато няма толкова хора, а в Ница се провежда прочутият карнавал и Парадът на цветята.

Предпочитате други плажове? Разкажете ни

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *