Синтра

Един ден в Синтра

Синтра е задължителната еднодневена екскурзия за всички, които посещават Лисабон. Малкият хълмист град обаче предлага забележителности за повече от един ден, така че ще се наложи да избирате. Но каквото и да изберете, после ще съжалявате, задето не сте видели и останалото. Предварителната информация ще ви помогне да елиминирате по-малко интересните неща.

Градчето е на 25 километра от Лисабон и е лесно достъпно с градската железница. Можете да вземете влака от Росио (имайте предвид опашките за билети), от Ориенте или Сете Риос. Билетът струва 2,25 евро в едната посока (плюс 0.50 евро за картата Viva Viagem).

Разписание

Да се стигне до Синтра е лесно и евтино, но да се обиколят всички дворци – не толкова.

Има още две изпитания, за които трябва да знаете, когато планирате пътуването до Синтра. Първо, пригответе се да се катерите или планирайте отрано обиколка с автобусите. В горещ летен ден това може да е предизвикателство и следващият дворец, който изглежда съвсем близо на картата, да се окаже недостижим. Второ, Синтра е пълна с туристи дори през пролетта и есента, като стълпотворението става голямо след 10,30 часа. Ще го усетите още на гарата, докато чакате автобуса, който да ви качи на хълма. Хванете влака в 7:41 от Росио, за да пристигнете в Синтра преди началото на работното време на основните забележителности.

ЖП гарата е на повече от километър от стария град на Синтра, а автогарата (ако не пътувате от/за Лисабон) е по-далеч. Автобусите, които ще ви качат на хълма с дворците чакат на гарата.
Това са две линии:
434 – за двореца Пена и замъка на маврите (Pena Palace & Moors Castle)
435 – до Кинта да Регалеира (Quinta da Regaleira) и двореца Монсерат (Monserrate Palace)

Ако отидете достатъчно рано, можете да пиете кафе в историческия център на града и да вземете автобус 434 до замъка на маврите. Имайте предвид, че от замъка до двореца Пена са около 400 метра и може да се „вземат“ и пеша. Автобусът струва 3.90 евро еднократен билет и 6,90 евро за многократно използване по маршрута.

Ако се интересувате само от Кинта да Регалейра, можете да стигнете и пеша за 15-20 минути от стария град. Билетът до Монсерат е 5 евро.
Националният дворец също е на пешeходно разстояние от центъра.

Нашият съвет е да се започне с мавританския замък и двореца Пена и следобяд да се остави за Кинта и прекрасния му парк.

Кулминацията на пътуването до Синтра – пъстроцветният дворец Пена се намира в източната част на Парка на Пена. Трябва да минете през него, за да стигнете до стръмната рампа, построена от барон Ешвеге, която осигурява достъп до сградата. Самият дворец се състои от две крила: бившият манастир на Ордена на Св. Йероним (северна част) и крилото, построено през 19 век от крал Фернандо II. Тези крила са обградени от трета архитектурна структура, която е фантастична версия на въображаем замък.

През 1838 г. крал Фердинанд Сакс-Кобург или Фернандо II придобил бившия манастир на Иеронимитите на Дева Мария от Пена,  построен от крал Мануел I през 1511 г. на върха на хълма над Синтра. Манастирът бил изоставен след Голямото земетресение от 1755 г., а и тъй като религиозните ордени били потискани в Португалия. Около 1843 г. Фердинанд решава да разшири двореца, като построи ново крило (Новият дворец) с още по-големи помещения (Голямата зала е добър пример за това). Строителните работи са ръководени от барон Ешвеге, но много от чудатите идеи и масонските символи се дължат на Фердиданд.
Не само дворецът, а и паркът е издържан в характерния за онова време романтизъм – криволичещи пътеки, павилиони и каменни пейки.

Предлагат се два варианта на билет – само за парка и терасите (7,50 евро за възрастни) и разширен билет (14 евро), който включва и интериора. Ако отидете в пиковите часове, няма смисъл от разширения билет, тъй като залите ще бъдат плътно натъпкани с туристи и само ще се изнервите.

Замъкът на маврите (билет 8 евро) е построен през 8-9 век от мюсюлманските завоеватели на Иберийския полуостров, а през 12 век е завладян от крал Алфонсу І. Отново имаме значителни подобрения при Фердинанд ІІ. От най-високото място – Кралската кула, при добро време може да се види Атлантическия океан. Следвайки крепостните стени можете да слезете до стария град.

Кинта да Регалейра (6 евро) се състои от дворец и парк, като паркът е много по-впечатляващ. Проектирани са от италианския архитект Манини по поръчение на местен богаташ. Градините преливат от буйна растителност, в езерата плуват патици, има пещери, водопади и фонтани. Голямата атракция е спираловидният кладенец на посвещението. Самият дворец е от началото на миналия век и най-интересното в него е стопанката на магазина за сувенири, която може да ви разкаже за историята на Португалия, за Александър Хамилтън или просто да ви упъти. Все пак сте в Португалия, страна на гостоприемни откриватели.

Други забележителности:
Национален дворец (10 евро)
Хижата на графинята на Едла (Chalet da Condessa D’Edla) – в рамките на парка Пена
Дворец Монсерат (8.00 евро)
Дворец Сетеайс (между Кинта и Монсерат) – безплатно (само градината)
Вила Сасети (Sassetti) – безплатно (само градината)

Други гледки
Miradouro da Ferraria (GPS 38.79628, -9.38991)
Cruz Alta (GPS 38.78204, -9.39134)

Официален сайт

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *