пътуване

13 начина да (не) съсипеш пътуване в чужбина

Благодарение на нискотарифните компании много хора вече сами организират пътуванията си в чужбина. Дори когато човек знае езика и има известен опит,  може да се натъкне на неочаквани препятствия, пропуски или неудобства, които да съсипят цялата екскурзия.

По-долу обобщавам своя опит предимно в страни от ЕС, като споделям някои по-обичайни грешки при планиране на пътувания в чужбина, но списъкът, разбира се, не е изчерпателен.

Приемаме, че хората вече са наясно с изискванията на авиокомпаниите и са запознати с особеностите на страната, към която се отправят (визови изисквания, забранени предмети, необходими ваксини и прочие). Ако ли не – посетете сайта на МВнР.

1. Календар на събитията

Допускам, че ще съжалявате, ако попаднете в Памплона в края на юни, седмица преди Сан Фермин, или в Сиена след 16 август. Малко предварително планиране ще ви позволи да извлечете максимума от своята екскурзия.

2. Работно време

Няма нищо по-неприятно от това да планирате обиколка из Южна Франция, Южна Италия или Южна Германия, да си оставите един ден за музеи и това да е понеделник, когато обикновено те са затворени. Преди да планирате кои градове са посетите, дори преди да закупите самолетните билети, вижте работното време на забележителностите, които сте набелязали. Повечето работят през уикенда, но тогава са и най-големите тълпи. Някои почиват не в понеделник, а във вторник или сряда. Освен това много често големите музеи предлагат удължено работно време или часове за безплатни посещения. Но не ги препоръчвам за важните музеи и галерии, тъй като навалицата може да обезсмисли посещението.

3. Трансфер от летището

Поначало това е най-неприятната част от всяко пътуване. Уморени, обикновено недоспали и натоварени с раници, трябва да намерите най-лесния начин за придвижване до хотела и най-краткият път до съответната спирка. Обикновено приложения като moovit и сайтове като goeuro вършат работа, но това не отменя необходимостта да си проверите предварително опциите, спирките и маршрута до хотела. Разпечатайте картата с местоположението на хотела.

4. Ремонти и стачки

Внимавайте дали информацията е актуална. Много често туристите се осланят на препоръки в trip advisor отпреди няколко години. Дори съответните линии да не са закрити, маршрутът им може да е променен заради ремонти. Затова се старайте винаги да стигнете до оригиналния източник – тоест сайта на съответния превозвач, музея или друг доставчик на услуга. Информирайте се и за вероятността от стачки, особено ако отивате в Гърция.

5. Чек-ин, чек-аут

Никога не резервирайте хотел, преди да сте проверили работното време на рецепцията. Това е задължително не само ако пътувате със самолет, който каца късно вечер или излита рано сутрин. (В подобни случаи дори може да се наложи да нощувате в района на летището.)

Проблем е и когато авиокомпаниите пристигат рано сутрин, например в 9-10 часа. Ако хотелът ви приема посетители от 14 или 15 часа, това означава да се чудите къде да денете багажа. Едва ли искате да марширувате по улиците с куфар, и то по обяд. Затова имате два варианта: да резервирате централно разположен хотел с помещение за съхранение на багаж или да започнете програмата си с посещение на музей – музеите по правило имат гардероб.

6. Още капани на хотелските резервации

С навлизането на по-неформални доставчици на услуги по настаняване,  нарасна списъкът с характеристики, за които трябва да внимаваме. Напоследък и платформи като booking.com се отвориха за апартаменти, предлагайки услуга, подобна на airbnb. Те все още не успяват да разграничат достатъчно добре тези услуги от хотелските, в резултат на което много туристи може да се окажат подведени. Апартаментите много често налагат доплащания за почистване (типично за airbnb, но доста необичайно за човек, който е свикнал с booking.com), за спално бельо и хавлии (това го правят и някои хостели), както и гаранционен депозит. В Южна Франция например този депозит обичайно е 500 евро, дори за еднодневен престой. Четете дребните букви и за такси за ранно напускане или късно настаняване.

Не се доверявайте прекалено на потребителския рейтинг в системата за хотелски резервации. Тези рейтинги трябва да се следят в контекст и да се отчита броят на отзивите зад тях. С годините забелязах, че обикновено хотелите получават по-нисък рейтинг от хостели и къщи за гости. Това е така, защото потребителите оставят отзиви пожелание и го смятат за лична услуга. По тази причина те са склонни да отличат повече места, в които са имали личен контакт със собственика (или да си премълчат при негативни впечатления), отколкото големите хотели. Освен това системата на booking.com дава тежест на съотношението цена-качество, при което по-непретенциозни места получават повече. По мои наблюдения рейтинг от около 6.5 в среден хотел съответства на поне 8 за хостел.

7. Кредитна карта

Трябва да сте сигурни, че кредитната карта, с която резервирате хотел или кола под наем, се приема в чужбина, има достатъчна наличност и може да се използва за резервации. Някои Visa Electron не могат. Попитайте в банката, ако не сте сигурни.

Имайте предвид, че хотелът може да поиска да изтегли пари от вашата кредитна карта, докато сте на път. Ако вече сте използвали тази карта, за да си купите сувенири или да платите предходна нощувка и по картата няма достатъчна наличност (смятате да платите в брой или с друга карта), това може да доведе до анулиране на резервацията. Те изпращат предупреждение за това, но ако не проверявате редовно пощата си, докато пътувате, може да сте изненадани.

8. Срещу слънцето

Дори ако не се интересувате от фотография, ще искате хубави снимки. Трудно ще ги постигнете, ако пренебрегнете физичните закони, докато планирате в каква поредност да посещавате различните обекти.

Има приложения, които ще ви помогнат да следвате слънцето, особено при планирането на изгреви и залези (не става с гледане на картата). Или следвайте следното почти универсално правило, ако държите на снимките – катедрали се снимат следобяд. По правило те са разположени по оста изток-запад, като богато украсената фасада при входа е от запад. Това помага да се ориентирате и за други обекти наблизо.

9. Планирайте разумно. Не се надценявайте

Градският туризъм може да е изморителен колкото и планинския, макар и по различни причини. Това е така заради статичното натоварване (за мен е по-лесно да ходя, отколкото да стоя права, но в музеи няма как), следването на график и транспортна схема, необходимостта да си отваряте очите на четири…

Планирайте така, че да редувате разнообразни занимания всеки ден. На много места музеите и другите забележителности са едни до други, но е грешка да планирате цял ден за музеи (заради стоенето).

С времето свиквате да оценявате другите функции на различните обекти на туристическата карта. Музеите, ресторантите и големите търговски центрове са места с тоалетна,  където можете да си измиете ръцете. Кафенетата (особено по-големите вериги) доставят wifi. Парковете, площадите, но и влаковете са място за почивка на гърбовете и краката. Влаковете често са и място за зареждане на батерии.

Не носете много багаж за всеки случай (освен ако сте с деца). Това не ви гарантира комфорт, а носене на тежести. Пример за неща, които можете да спестите –  сешоар, чехли (нормалните хотели имат). Снабдете се с козметика в малки разфасовки. Вземете дъждобран вместо чадър. Дори ако пътувате само за уикенда,  не тръгвайте само с кецове, ако има вероятност да вали.

10. Спешни случаи

Разбира се от само себе си, но нека припомним – не тръгвайте без медицинска застраховка. Обикновено има достатъчно евтини варианти, които можете да намерите онлайн.

Не забравяйте лекарствата, до които често прибягвате. Лекарствата в Европа са скъпи, в повечето градове няма много денонощни аптеки и има вероятност да не успеете да се разберете с аптекарите.

Имайте едно наум, ако пристигате в неделя. В страни като Гърция неделята е ден за почивка и само заведенията работят.

На много места (Турция, Мексико) чешмяната вода не е добра за пиене. За повече препоръки за храни и напитки вижте тук.

Ако пътувате извън ЕС, регистрирайте се в посолството.

11. Уловки на градския транспорт

Първата ви работа на летището е да потърсите безплатна карта на градския транспорт. Отбележете или се опитайте да запомните крайните спирки на линиите, които ще използвате. Това ще ви спаси от вероятността да вземете влака или трамвая в обратната посока (почти винаги крайната спирка се изписва на самото превозно средство или на някаква друга табела).

Покупката на билети може да е изпитание, особено ако пристигате късно на малко летище или ако единствената опция е чрез автомат, който приема само банкноти или монети (запасете се с дребни) или само кредитни карти. Предварителната онлайн покупка на билети за трансфер от летището е възможна, но стои рискът от закъснение на самолета. Затова проучете възможностите – много често се предлагат комбинирани билети, 24-часови билети или туристически карти, които включват и безплатен вход за музеи или отстъпки. (Последните често са ненужен разход, особено в градове, в които бихте предпочели да ходите пеша.)

В някои случаи се налага билетът да се валидира независимо, че е купен от водача.

12. Глоби и други забрани

Някои градове, особено тези, изложени на туристически натиск, въведоха редица забрани. Информирайте се предварително.

13. Дайте шанс на случайността

Всичко написано по-горе вероятно ви води до извода да не оставяте нищо на случайността. Не е така.

Преди години се опитвах да планирам всеки ден по часове, но с времето се убедих, че това е погрешна стратегия. Не можеш да предвидиш всичко от София, някои неща – например, разстоянията, се преценяват по-добре на място. Времето може да ви изненада или половината от вашата група може да се умори още по обяд и да откаже да следва графика.

И най-важното – никога не знаете кое ще ви хареса и ще искате да останете повече и коя туристическа забележителност ще се окаже надценена, а пък вие сте й отделили много време. (Например, смятам, че е напълно приемливо да се посети Париж, без да се качвате на Айфеловата кула, или да отидете до Брюксел, без да отдадете почит на Манекен Пис).

Затова, докато планирате по време и по място, съставете два списъка – един на нещата, които трябва непременно да видите в зависимост от своите интереси и един резервен. Това ще ви остави възможност за положителни изненади.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *