„Великото скачане“ край Тюленово

В живописното с. Тюленово от последните три години се сформира нестандартна и екстремна морска традиция. Млади хора с безстрашни сърца и страст към страшното тестват лимитите на духа си като скачат от скалите край Тюленово.

Клиф дайвингът не е много разпространен в България, но почитателите си знаят местността Ашалъка в с. Тюленово и вдигат адреналина си от много години. Идеята се превръща в събитие, когато един от редовните скачащи през 2015 г. решава да направи фейсбук ивент, с който да прикани приятелите си да се присъединят към неговия рисков порив. Събитието, наименувано „Великото скачане“, скоростно набира популярност, мотивира смелчаци от цялата страна и така поставя началото на една нова и, надяваме се, дълга черноморска традиция.

DSC01516

Скалите са отвесни, което ги прави подходящи за екстремния спорт, и са с различни височини, като най-високите точки надхвърлят 10 метра. Това позволява на любители и екстремисти да избират от къде точно да направят своя скок. На първото официално събитие преди 3 години повече от 200 човека направиха над 500 скока и се очаква следващите издания да привлекат още повече ентусиасти.

Нека отбележим, че мястото е идеално, както за скачане, така и за скално катерене и други подводни спортове, като гмуркане и водолазене. Няма да ни изненада, ако в идните години се организира друго „приятелско“ събитие в социалната мрежа, което напълно да утвърди Тюленово на картата на екстремните водни спортове.

DSC01517

Тюленово се намира на 535 км от София, на около 90 км от Варна и е в непосредствена близост до Шабла, до където има организиран автобусен транспорт, както от повечето североизточни градове и села (Варна, Добрич, Каварна, Крапец, Дуранкулак), така и от София. Уви, все още няма организиран междуградски транспорт от Шабла до Тюленово, та до селото можете да стигнете само с кола или с ентусиазъм (на около 5 км е от фара в Шабла). За събитието скачащите обикновено се самоорганизират автомобилно чрез форумите във Фейсбук. Така освен че делят гориво, създават нови приятелства благодарение на общия приключенски дух и страст към необятните води.

Каменнистият плаж в Тюленово
Плажът в Тюленово

Централният плаж в Тюленово е малък, каменист и негоден за конвенциалното постилане на хавлия и хващане на тен, но местните ценят кристалната морска вода и разнообразието от великолепни подводни гледки, та плажът не остава без компания през летните месеци.

DSC01554

Докато сте в Тюленовските околия, и най-вече ако сте автомобилно подвижни, силно препоръчвам да не пропускате Камен бряг и местността „Огънчето“, където гори вечен огън, археологическия резерват със скални манастири „Яйлата“, внушителния нос Калиакра и прочутата Мидена ферма в с. Българево, м. Дълбока.

Яйлата, Камен бряг
Яйлата, Камен бряг

DSC01481

Огънчето, Камен бряг
Огънчето, Камен бряг
Вечният огън
Вечният огън

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *