„Великото скачане“ край Тюленово

В живописното с. Тюленово от последните три години се сформира нестандартна и екстремна морска традиция. Млади хора с безстрашни сърца и страст към страшното тестват лимитите на духа си като скачат от скалите край Тюленово.

Клиф дайвингът не е много разпространен в България, но почитателите си знаят местността Ашалъка в с. Тюленово и вдигат адреналина си от много години. Идеята се превръща в събитие, когато един от редовните скачащи през 2015 г. решава да направи фейсбук ивент, с който да прикани приятелите си да се присъединят към неговия рисков порив. Събитието, наименувано „Великото скачане“, скоростно набира популярност, мотивира смелчаци от цялата страна и така поставя началото на една нова и, надяваме се, дълга черноморска традиция.

DSC01516

Скалите са отвесни, което ги прави подходящи за екстремния спорт, и са с различни височини, като най-високите точки надхвърлят 10 метра. Това позволява на любители и екстремисти да избират от къде точно да направят своя скок. На първото официално събитие преди 3 години повече от 200 човека направиха над 500 скока и се очаква следващите издания да привлекат още повече ентусиасти.

Нека отбележим, че мястото е идеално, както за скачане, така и за скално катерене и други подводни спортове, като гмуркане и водолазене. Няма да ни изненада, ако в идните години се организира друго „приятелско“ събитие в социалната мрежа, което напълно да утвърди Тюленово на картата на екстремните водни спортове.

DSC01517

Тюленово се намира на 535 км от София, на около 90 км от Варна и е в непосредствена близост до Шабла, до където има организиран автобусен транспорт, както от повечето североизточни градове и села (Варна, Добрич, Каварна, Крапец, Дуранкулак), така и от София. Уви, все още няма организиран междуградски транспорт от Шабла до Тюленово, та до селото можете да стигнете само с кола или с ентусиазъм (на около 5 км е от фара в Шабла). За събитието скачащите обикновено се самоорганизират автомобилно чрез форумите във Фейсбук. Така освен че делят гориво, създават нови приятелства благодарение на общия приключенски дух и страст към необятните води.

Каменнистият плаж в Тюленово

Плажът в Тюленово

Централният плаж в Тюленово е малък, каменист и негоден за конвенциалното постилане на хавлия и хващане на тен, но местните ценят кристалната морска вода и разнообразието от великолепни подводни гледки, та плажът не остава без компания през летните месеци.

DSC01554

Докато сте в Тюленовските околия, и най-вече ако сте автомобилно подвижни, силно препоръчвам да не пропускате Камен бряг и местността „Огънчето“, където гори вечен огън, археологическия резерват със скални манастири „Яйлата“, внушителния нос Калиакра и прочутата Мидена ферма в с. Българево, м. Дълбока.

Яйлата, Камен бряг

Яйлата, Камен бряг

DSC01481

Огънчето, Камен бряг

Огънчето, Камен бряг

Вечният огън

Вечният огън

 

 

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *