Картини от Сен Пол дьо Ванс

Сен Пол дьо Ванс може би няма да е на първите позиции в несъмнено дългия списък от места за посещаване в наситения район между Лазурния бряг и Алпите. Но ако не искате да бъдете турист по задължение, съветвам да препозиционирате.

Само на 12 километра от Ница (усещат се като повече, защото пътят е живописен и криволичещ), това градче с около 3000 постоянно живеещи е съкровище за любителите на: селища, разположени върху скали, тесни калдъръмени улички и малки алеи, жасмин и бугенвилии. Ще се зазяпате по миниатюрните градини, каменните фонтани и обществените корита за пране.

Ако нямате възможност да стигнете по-далечния Грас, ще уловите доста от духа на Прованса в Сен Пол. То възниква като римско селище, последвано от средновековен замък ( „каструм“), доминиран от средновековните графове на Прованс. Сен Пол получава важна роля през 1388 г., когато става гарнизонно селище. Тогава то остава провансалска територия и се отделя от Ница, която е италианско владение. През следващите векове са изградени градските стени, за да пазят от набезите на Хабсбургите.

Сен Пол дьо Ванс
Корита и фонтани

От края на 19 век и до днес Сен Пол е магнит за ценителите на произведения на изкуството.

Градчето е като музей

Градчето изглежда като музей, а магазинчетата за сувенири, които са нещо обичайно за подобни места, се редуват с галерии на доста високо ниво.

Бруно Каталано
Продължение на прочутата серия скулптури на Бруно Каталано от пристанището в Марсилия

Пластмасовите дрънкулки и кичът са голяма рядкост. Макар че църквата – същата, чиято камбанария оформя силуета на Сен Пол, оставя смесени чувства с доста разностилната си и смела колекция от съвременни картини.

Една по-отдалечена улица

Тази специализация не е случайна. Сен Пол дьо Ванс има своето запазено място в историята на изобразителното изкуство от миналия век. Тук е прекарал последните години от живота си Марк Шагал, а в съседния Ванс – Анри Матис. Но списъкът на знаменитости, прокосявали улиците на градчето, не свършва с тях. Пикасо, който през 1946 г., живее в близкия Антиб, също е наминавал.

Ванс
Поглед към Ванс

Доказателствата за тези визити се пазят от прочутия ресторант и хотел „Ла Коломб дОр“, посещаван от художници като Фернан Леже, Миро, Шагал и Калдер, но също и от Жак Превер и Жан Кокто, Ален Делон и Белмондо. Намира се в началото на селото, преди Северната порта и все още пази картини и скици,  които художници като Миро и Шагал са дарявали.

Автограф на Жан Кокто
Игра на петанк в неделя

До хотела са коритата на старата пералня, а отсреща на площад Place de Gaulle неизменно ще намерите местните жители, които играят петанк. Както някога.

Сен Пол дьо Ванс
Лино Вентура играе петанк в Сен Пол дьо Ванс

Как да стигнем?

От Ница с автобус 400 в посока Ванс (Vence). Автобусът тръгва от крайбрежната на Ница, от спирката срещу Макдоналдс. Еднопосочният билет струва 1.50 евро. Не пропускайте последния автобус за връщане, който е  19:20 часа (през почивни дни – 19:35). Ако ви се случи да окъснеете, трябва да вземете такси до Кан-сюр-Мер, откъдето има влак до Ница или Кан.

Можете да стигнете още с влак и, разбира се, с кола под наем, която ще паркирате извън града, защото малките улички допускат само пешеходци.

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *