Намюр – дискретният чар на Валония

Намюр е разположен при вливането на река Самбър в р. Мьоза, между Брюксел и живописния Динан.

Градът с население около 100 000 души е столица на Валония, френската част на Белгия. Валония заема цялата южна половина на страната и се състои от пет провинции, една от които е Намюр.

Най-големите забележителности са две – цитаделата и кулата Свети Джеймс. Всички те са на пешеходно разстояние от гарата, която впрочем е неочаквано симпатична.

Цитаделата е с безплатен вход (до кулата и шоурума на парфюмерията) и осигурява панорамна гледка към Намюр и околността почти до Динан.

Намюр

Първото защитно съоръжение е построено още през 3 век от римляните, а по-късно – през 10 век, графът на Намюр доизгражда крепостта, като вдига отбранителна кула. Цитателата е достроявана през следващите векове, а през 16 в. крал Шарл V я превръща в укрепен град, годен за обитаване.

През лятото всеки следобяд има обиколка на подземните нива, като билетът за възрастни е 8 евро (15,30 с екскурзовод на английски). През ниския сезон обиколката е само в сряда и през уикенда. Може да се посетят и работилниците на разположената на хълма парфюмерия (отново в 15:30, цена 3 евро за група). На всеки час след 10:30 тръгва туристическо влакче, което струва 6 евро. Препоръчва се за възрастни, тъй като изчакването, особено в горещите летни дни може да е предизвикателство за тях.

Намюр, поглед от цитаделата

До цитаделата е разположен парламентът на Валония, същият, който през 2016 г. се опълчи и блокира споразумението на ЕС с Канада – СЕТА.

Намюр
Кулата на Намюр

Кулата Свети Джеймс (Beffroi de Namur) е разположена на площад дес Армс и е обявена за паметник на Световното историческо наследство от ЮНЕСКО. Изградена е през 14 век с отбранителна цел. Необходимо е да се резервира предварително посещение, което трае 2 часа.

На изток от плащада е манастирът на сестрите от Нотр Дам, който пази съкровището на Хуго д’Онес. Хуго е бил майстор от 12 век, който заедно с братята си основава религиозна общност в град Онес. Изработвал е реликварии, свещници и други златни накити. Отворен е за посещение срещу билет от 3 евро.

Друга интересна забележителност е касапският дом, който се намира по пътя за цитаделата  – живописна сграда, която обаче не беше отворена, въпреки че според пътеводителите е музей.

Касапският дом, сега музей на археологията

Извън забележителностите Намюр е спокоен град с много пешеходни алеи, който съчетава френския чар със северна подреденост.

 

Как да стигнете?

Влаковете от Брюксел има на всеки час и билетът струва 9 евро. Ние отидохме директно от Шарлероа с комбиниран билет – автобус до центъра на Шарлероа и влак. Купува се от автомат на летището Шарлероа (вляво от изхода на летището) и струва малко над 12 евро.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *