Ница

Ако има дестинация, която за нищо не света не бива да пропускате това лято, това е Ница. Отскоро на картата на нискобюджетните полети, градът е нещо като туристически хъб на Ривиерата. Той е разположен на почти равни разстояния между Кан (на запад) и Монако (на Изток), или – ако ви се ходи по-далеч – между Сен Тропе и италианския Сан Ремо.

Горещо препоръчваме да отделите поне една седмица, за да можете да разгледате  колкото може повече от околностите. Но и градът има какво да предложи.

Това не е никаква забележителност, просто сграда – при това до гарата

Ница е аристократичен и удобен град, който съчетава френска елегантност и долче вита.

Малко история

Селището е възникнало през 350 г. пр. н. е.  и носи името на богинята на победата Нике. Дълги години Ница е отбивала набезите на сарацини и пирати. През 11 век се присъединява към княжество Прованс, през 14 век е завладяна от херцозите на Савоя, в началото на 17 век Ница се обявява за свободно пристанище и чак до 19 век италианските княжества (най-вече Сардиния) си оспорват властта над града с французите.

Едва от 1860 г. е френска територия, като това съвпада по време с обединението на Италия, което роденият в Ница Джузепе Гарибалди повежда от Ница. Това не е случайно – Наполоен ІІІ се е страхувал от силна италианска държава след като Сардиния присъединява Тоскана, а Ница е нещо като компенсация за Франция (с малката подробност, че жителите на града сами са избрали Франция). Също през 19 век Ница е открита като туристически център, най-вече от англичаните (оттук и името на крайбрежния булевард). След революцията в Русия от 1917 г. Ница подслонява и много руски емигранти.

Основни забележителности

Ница
Плажът е каменист, но въпреки това популярен. По-добрата възможност е Вилфранш, докъдето може да достигнете с влака (1.90 евро).

Каквото и да правите в Ница, задължително ще минете през две места – красивия площад Масена със статуята на Аполон и крайбрежната Английска алея, която тръгва от хълма (Касъл Хил) и достига чак до летището. Крайбрежната улица е символът на града, заради разкошните аристократични вили и хотели в стил Бел Епок. И заради Лазурния бряг, разбира се.

В близост до крайбрежната и в началото на стария град е друго възлово място – пазарът Кур Салея, понякога наричан цветен пазар, въпреки че цветятата не преобладават. Ако се случи да сте в Ница в понеделник, наминете, защото тогава на пазара се предлагат и  бижута и антики.

Куполът на катедралата Санта Репарата в стария град (на името на млада светица, за която се спори дали е действителна личност) се разпознава отдалеч поради това, че е покрит с плочки в генуезки стил. Катедралата е осветена през 16 век. Тя има впечатляващ интериор, като вниманието се привлича от малтийските кръстове и трите органа. Призната е за паметник от национално значение.

В близост до нея е малкият дворец Palais Lascaris, който освен с интериор (разкошно бароково стълбище) привлича с интересна колекция музикални инструменти и старинна аптека.

В източната част на града се издига хълмът Мон Борон с екзотичните вили на богаташи, откъдето се откриват изумителни гледки към Ница и Кап Фера.

Музеят на Шагал

Ница също така се слави с множество музеи (18), от които най-известен е музеят на Шагал. Художникът от белоруски произход е прекарал по-голямата част от живота си във Франция, но точно този музей съдържа само един цикъл картини на библейска тема. Те са от късния му период, по-мрачни са от сюжетите с летящите хора и рисунъкът е неравен. Любителите на изобразителното изкуство ще бъдат заинтересовани още от Музея на модерното изкуство (интересни композиции на Калдер) и музея на Матис.

Едно от привлекателните неща в Ница са картите с намаления. Така срещу 10 евро за 24 часа можете да посетите всички общински музеи (без този на Шагал, който е национален). Също така можете да се възползвате от Riviera Pass. По принцип не препоръчваме такива карти (в много градове те излизат по-скъпо), но в случая картата си струва, тъй като включва и транспорт, както и обиколка с корабче.

Транспорт

Понастоящем само Wizzair лети до Ница, като каца/излита обикновено от Терминал 2 (за всеки случай проверете тук ). Летището, което е разположено в посока Кан сюр Мер е сравнително близо до града и би трябвало да е лесно достъпно с влак, но поради ремонтните работи може да е трудно да се ориентирате откъде да заобиколите. По-близката гара до Терминал 2 е Сен Лорен, но тя е отвъд реката и в крайна сметка ние предпочетохме Сен Аугустин, която е до Терминал 1. Има безплатен шатъл между двата терминала. На гише информация дават карти с временния маршрут, които само ще ви объркат. По принцип трябва да следвате табелите Pietons, но те са нарядко, така че забравете тази опция. Известна ориентация може да ви даде картата.

Летището

Влакът струва 1.90 евро и достига от централната гара на Ница (Нис Вил) до Сен Агустин за 7 минути. Има и възможност да се стигне с експресния автобус, който струва 6 евро  – например, 98, който може да се вземе от Лицея Масена (недалеч от катедралата) или 99 – от/до гара Нис Вил .

Има и локални автобуси, които тръгват от крайбрежната или центъра, но спират по-далеч и не си струва.

От летището до Кан например има автобус 200, който струва 1.50 евро, но пътува час и половина. Експресната разновидност под номер 210 струва 22 евро. Толкова струва и експресният автобус до Монако, а номерът му е 110. Спира около Терминал 1, но не се наемаме да ви упътим.

Билетът за градски транспорт в Ница и предградията е 1.50 евро, а билет за 10 пътувания – 10 евро.

Ница
Гарата Сен Агустин се намира трудно, защото е много малка

Ако се интересувате от градчетата наблизо, по правило влакът е по-бърз, но автобусите може да са по-евтини.

Съвет: Ако предпочитате да обикаляте  с влак наоколо, закупете от офиса до багажното седмичен пас Carte ZOU Hebdo, който ще ви осигури намаление с около 70%.

Цени на влакове

Разписания на автобуси

Какво да опитаме?

Италианска кухня (паста, пълнени зеленчуци), морски дарове и розе, задължително розе.  Френските ресторанти по правило са по-скъпи, но телешкото си струва. Можете да опитате прочутата гъста рибена супа с босилек и шафран (Bouillabaisse) или салата с риба тон (Nicoise).

Най-добрите стриди са на Кур Салея, също там предлагат и добри сандвичи, както и плодове в индивидуална разфасовка.

Кур Салея

Какво да си донесем?

Ветрила, парфюми и сапуни. Близо до Ница е Грас, парфюмерийната столица на Франция и дори не се налага да търсите магазините на Fragonard в околните селища, ако обикаляте достатъчно дълго все ще се натъкнете поне на един. Около Кур Салея и пл. Гарибалди можете да се натъкнете на интересни сувенири. През януари и юли се устройват традиционните за Франция разпродажби.

Още преживявания

Постарайте се да планирате така, че да посетите Ница през юли, по време на летния джаз фестивал (през 2018 г. с Масив Атак и Rag’n’Bone Man) или през февруари, когато е прочутият карнавал.

Останалите подходящи месеци за посещения са януари, март, април, май, юни, август, септември, октомври, ноември и декември:)

Деца играят до площад Масена

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *