selfie

Туристите като напаст – някои от най-новите ограничения в Европа

По-строги правила в Магалуф

От днес местните власти в Магалуф ще наказват с големи глоби туристите, които пренебрегват общественото благоприличие – 500 евро, ако си гол до кръста на публично място (извън плажовете и басейните); 1500 евро за „балконинг” (ако оцелееш) и абсолютна забрана за употреба на алкохол и секс игри по улиците на курорта.

Пунта Балена в Магалуф
На известната крайбрежната улица Пунта Балена по време на happy hour може да бъде изпито неограничено количество алкохол само срещу 5 евро

Нашите сърца не трепват от подобни новини, но със сигурност хиляди млади британци ще бъдат доста огорчени. Магалуф, известен повече като Шагалуф (с намек за безразборен секс), е курорт в Майорка, недалеч от самата Палма. За разлика от благопристойността на последната, той привлича много младежи, предимно от Острова, с евтин алкохол, безкрайно парти и свободен секс. Миналата година по мрежата бяха разпространени няколко скандални видео материали със содомо-гоморска разцветка, които явно са прелели чашата на търпението и с новите санкции управата на Магалуф ще се опита да овладее положението и да изчисти името на курорта. Няма как да не се натрапва аналогията с нашия Слънчев бряг след ОНЗИ филм на BBC…

 

Барселона ще ограничава броя на туристите

За последните 20 години посетителите на столицата на Каталуния са се увеличили над 3 пъти и днес ежегодно тя привлича около 17.5 млн. души, което  създава проблеми на местните жители. Наскоро кметицата на Барселона съобщи, че влизат в сила някои  мерки, целящи ограничаването на  този брой.

В предстоящата година и половина се въвежда мораториум върху строителството на нови хотели и върху отдаването на жилища под наем на чужденци. За това време ще бъде разработен по-подробен план за справяне с проблемите, който да удовлетворява както местното население и власти, така и туристите.

 

Без селфи, моля!

Хотел Byron в тосканското градче Форте деи Марми, в който често отсядат знаменитости, реши да забрани селфитата в ресторанта и край басейна. Гостите ще бъдат приканяни да оставят „пръчките” за селфи на рецепцията и да изключват телефоните си, преди да влизат в ресторанта. Забраната ще важи за всички без изключения през целия летен сезон.

Управата обосновава решението си не само с желанието да защити личното пространство на по-известните си клиенти, но и като опит за промяна на стереотипа на пристрастените към телефоните и други джаджи.

„Още помня вулгарните снимки, които Кети Пери си направи на фона на тосканските забележителности. Моля моите клиенти да съблюдават някои прости правила, основани на здравия смисъл, и им предлагам отново да се научат да ценят красотата на света”, казва управителят на Byron.
 

Скоро в Чехия ще забранят пушенето в баровете и ресторантите

Чехия е последният оазис на пушачите в Европа, но това няма да е задълго. Правителството подкрепи проект за забрана на тютюнопушенето във всички заведения за обществено хранене. Предстои ратифицирането му от парламента.

На 12 юни в Прага ще се проведе един различен фестивал на бирата, в който ще бъде забранено участието на големите световни пивовари. Това цели насърчаване на местните малки производители.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се