Туристите като напаст – някои от най-новите ограничения в Европа

По-строги правила в Магалуф

От днес местните власти в Магалуф ще наказват с големи глоби туристите, които пренебрегват общественото благоприличие – 500 евро, ако си гол до кръста на публично място (извън плажовете и басейните); 1500 евро за „балконинг” (ако оцелееш) и абсолютна забрана за употреба на алкохол и секс игри по улиците на курорта.

Пунта Балена в Магалуф

На известната крайбрежната улица Пунта Балена по време на happy hour може да бъде изпито неограничено количество алкохол само срещу 5 евро

Нашите сърца не трепват от подобни новини, но със сигурност хиляди млади британци ще бъдат доста огорчени. Магалуф, известен повече като Шагалуф (с намек за безразборен секс), е курорт в Майорка, недалеч от самата Палма. За разлика от благопристойността на последната, той привлича много младежи, предимно от Острова, с евтин алкохол, безкрайно парти и свободен секс. Миналата година по мрежата бяха разпространени няколко скандални видео материали със содомо-гоморска разцветка, които явно са прелели чашата на търпението и с новите санкции управата на Магалуф ще се опита да овладее положението и да изчисти името на курорта. Няма как да не се натрапва аналогията с нашия Слънчев бряг след ОНЗИ филм на BBC…

 

Барселона ще ограничава броя на туристите

За последните 20 години посетителите на столицата на Каталуния са се увеличили над 3 пъти и днес ежегодно тя привлича около 17.5 млн. души, което  създава проблеми на местните жители. Наскоро кметицата на Барселона съобщи, че влизат в сила някои  мерки, целящи ограничаването на  този брой.

В предстоящата година и половина се въвежда мораториум върху строителството на нови хотели и върху отдаването на жилища под наем на чужденци. За това време ще бъде разработен по-подробен план за справяне с проблемите, който да удовлетворява както местното население и власти, така и туристите.

 

Без селфи, моля!

Хотел Byron в тосканското градче Форте деи Марми, в който често отсядат знаменитости, реши да забрани селфитата в ресторанта и край басейна. Гостите ще бъдат приканяни да оставят „пръчките” за селфи на рецепцията и да изключват телефоните си, преди да влизат в ресторанта. Забраната ще важи за всички без изключения през целия летен сезон.

Управата обосновава решението си не само с желанието да защити личното пространство на по-известните си клиенти, но и като опит за промяна на стереотипа на пристрастените към телефоните и други джаджи.

„Още помня вулгарните снимки, които Кети Пери си направи на фона на тосканските забележителности. Моля моите клиенти да съблюдават някои прости правила, основани на здравия смисъл, и им предлагам отново да се научат да ценят красотата на света”, казва управителят на Byron.
 

Скоро в Чехия ще забранят пушенето в баровете и ресторантите

Чехия е последният оазис на пушачите в Европа, но това няма да е задълго. Правителството подкрепи проект за забрана на тютюнопушенето във всички заведения за обществено хранене. Предстои ратифицирането му от парламента.

На 12 юни в Прага ще се проведе един различен фестивал на бирата, в който ще бъде забранено участието на големите световни пивовари. Това цели насърчаване на местните малки производители.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *