Бристол, кея

Накъдето ти видят очите в Бристол

Ако попаднете за първи път в Бристол, не забравяйте да се оглеждате. Не заради обратното движение (макар да се надявам, че не съм единствената, която се тревожи, докато пресича в Англия), а защото там никога не знаеш  какво дебне зад ъгъла, от другата страна на улицата, или просто над нивото на очите.

Южният английски град е разположен на хълмове, там, където р. Ейвън се влива в Бристолския залив. Оттук следват няколко особености. Първата е, че въпреки наличието на високи сгради, не може да се разчита на постоянен ориентир, на силует, който да води (не е е задължително да е иконичен образ като Айфеловата кула, но поне да е видим отдалеч). В един момент хлътвате в ниското и на хоризонта ясно се открояват кулата на Кабот или университета, в следващия момент те вече не се виждат. Можете да минете по съседната улица на катедралата, или  на SS Great Britain и да не ги откриете, а когато се отдалечите, те да се явят в целия си блясък.

Бристол
Викториански тераси

Освен това, заради хълмовете  в Бристол има малко прави улици. Това означава, че пътят от точка А до точка Б може да премине през няколко други, отдалечени точки. За да е по-интересно, единствената туристическа карта, която се разпространява в града, е твърде артистична, както установих,  след като открих Коледните стъпала от втори опит. Но пък има достатъчно указателни табели и карти на възловите кръстовища, така че няма да се почувствате загубени, а въвлечени в игра.

Коледните стъпала
Коледните стъпала

Чарът на града е в тази игра на криеница, така че още първия ден човек забравя списъка с must-see забележителности (ако държите на тях, вижте снимките).

Бристол
Детайл от катедралата

Бристол не е за бюрократи, които обичат всеки кламер да си знае мястото, нито е за любителите на ол инклузив. Той е място за дълги, непланирани разходки накъдето ти видят очите, за търсачи, които обичат изненадите „зад следващия ъгъл“.

Бристол
Една от улиците, водещи до университета

Тези изненади много често са графити и тъй като дейността на уличните артисти е непредвидима, ето ви още една причина да не се придържате към предварително определен маршрут. В наши дни Бристол е преди всичко градът на Банкси, гениалния уличен художник, чиито полулегални произведения са може би най-значимото събитие за визуалните изкуства през този век. Те са пръснати по целия свят, а в родния му град са запазени само няколко, от които най-достъпно е изображението на висящия любовник (по пътя от катедралата към университета).

Банкси
Близо до катедралата

Графитите са само част от еклектичната култура на града, който е едновременно модерен и традиционен. Бристол пази отломки от индустриалната епоха и съхранява свободния дух на важен университетски център. Саутвил, на южния бряг е спокойно и идилично място, районът около пристанището е шумен и пъстър, а разноцветните къщи над висящия Клифтънски мост (емблемата на града) напомнят за Италия. Заради моста, стръмните улици и викторианските тераси на моменти човек се усеща като в Сан Франциско. В следващия момент не е сигурен нито къде се намира, нито в коя епоха е попаднал. На една и съща улица съжителстват сгради във викториански, джорджиански и едуардовски стил плюс влияния от цял свят.

Особено шантава е Кинг Стрийт, където e знаменитият театър Олд Вик  с класическа фасада и колони в древногръцки стил.

Олд Вик
Програмата на театъра е впечатляваща

Театърът е солиден, но сградата стои леко неуместно на фона на съседките си, една от които носи типичната архитектура от времето на Тюдорите (черно-белите фасади с дървени греди).

На втория ден (втори и последен за мен, за съжаление) като че ли отгатнах причината за тази волна смесица от стилове. Бристол е град на пътешественици и изглежда всеки е пренасял впечатления и наслоения върху сградите по хълмовете.

Затова и едно от първите неща, с които ще се сблъскате, е статуята на Джон Кабот близо до пристанището (в Бристол има две места, откъдето със сигурност ще минете – кея и катедралата). Оттук през 1497 г. той отплава с кораба „Матю“ по стъпките на викингите в търсене на Америка.

matthew
SS Great Britain от борда на The Matthew

Копие на „Матю“ сега е закотвено на пристанището, в района на морската гара и MShed. Районът изглежда се превръща в любимото място за семейна разходка на жителите на града. Той е доста интересен, особено за хлапета. Бих предположила, че Бристол е мечта не само за бунтарите, които почитат Банкси и „Масив Атак“, но и за за всяко малко момче.

Бристол, MShed
Парният кран отвътре

Освен двата кораба, на пристанището има флотилия лодки, останки от фабрика, парен кран, който гори въглища и още работи, стари вагони и всякакви други съоръжения от времето на  Първата индустриална революция. В музея има малък динозавър и модел на самолет. Момичетата ще трябва да се задоволят с аквариума, богатата колекция на сребро и порцелан в музея и прочутия фестивал на балоните, който се провежда през август. Идете тогава  и вижте със своите очи.

Аштън Корт
Стадо сърни в имението Аштън Корт. За жалост, снимката е зле, а и аз по-късно разбрах, че това са сърни. Без очила е трудно:)

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *