Потопената църква в Жребчево

Потопената църква в язовир „Жребчево“ постепенно се превръща в атракция, без да е вписвана като туристически обект. Наскоро тя предизвика интереса и на „Дейли мейл“, който публикува снимки, заснети с дрон. Благодарение на това църквата може да се разгледа от различни гледни точки.

Потопената църква Потопената църква Потопената църква Потопената църкваХрамът, носил името на българския светия Иван Рилски, е издигнат през 1895 г. на мястото на църква от 4-9 век.  Църквата  е единствената останка от село Запалня след построяването на язовира през 1965 г. Напролет прииждащите води я потапят, но в края на лятото тя „излиза“ на сушата. В близост е гробището, където някога е имало паметна плоча с надпис „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Разположено между Нова Загора и Сливен, някога селото се е препитавало със земеделие и розобер. Днес язовирът привлича риболовци и фотографи.

Общо три села са били изселени, а останките им днес лежат на дъното на „Жребчево“. Другите две села в чашата на язовира са Жребчево и Долни Паничарево.

Това не е единственото място с потопени църкви. Изоставени църкви има и при язовирите Копринка, Огоста, Лобош.

Потопени църкви има и в други страни по света – от Бразилия до Русия. Най-близката е македонската „Свети Никола Летни“ (1850 г.), потопена при създаването на Мавровско езеро през 50-те години. Маврово е популярен курорт.

Снимки: Impact Press Group (кликни за увеличение)

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *