Археологическа сензация в Хондурас

Експедиция от археолози от различни страни откри в джунглите на Хондурас руини, което може да са остатъци от легендарния Бял град, за който разказват още конкистадорите.
Изследователите вярват, че комплексът от площади, могили и пирамиди в дъждовните гори е част от изчезнала цивилизация, съобщи National Geographic, който изпрати екип на мястото, където войници охраняват находката.
Площадът и стените датират от 1000 и 1400 г. н.е. и се описват като свидетелство за култура, която забележително се отличава от културата на маите в северната част.
Това предизвика догадки, че може да е открит известният от преданията Бял град около района la Mosquita (на картата). Някои го наричат Белия град на златото, тъй като древните текстове описват храмове от слонова кост, пълни със съкровища. Западният свят научава за тези легенди от сведенията, изпратени от Ернандо Кортес до Карл V в Испания през 1526 г. След това много авантюристи са претърсвали джунглата за следи от древни цивилизации. Говори се, че те са се радвали на съкровища, надхвърлящи най-смелите мечти на Индиана Джоунс.
Но археолозите не смятат, че съществува един-единствен „изгубен град“, а по-скоро множество „изгубени градове“ в този район, които формират „изгубена цивилизация“.
Дали това е непозната до момента цивилизация? Бонският специалист по история на древни американски цивилизации Николай Грубе е скептичен пред „Велт“ Според него това е голямо селище, възможно резиденция на вожда, но не е Белият град. Става дума за отбранителни съоръжения и напоителни системи, но едва ли за храм на маите, според него.
Той подчертава, че отдавна се знае за наличието на високоорганизирани общества в Централна Америка. Това са цивилизации, управлявани от вождове, които са живеели в големи села, познавали са изкуственото напояване, изработвали са керамични изделия и скулптури.
Помолен от „Велт” да коментира легендата за Града на бога на маймуните, той казва, че това напомня „Индиана Джоунс”. Популярността на тази легенда дължим на американския изследовател Теодор Морд, който твърди, че е открил града през 1939 г., но не издава мястото му. Възможно е да са намерени скулптури, които приличат на маймуна, но това може да е недоразумение, според учения.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *