вертикални градини

Патрик Блан вдъхновява Париж

Изтънчените еднообразни сгради покрай парижките булеварди и улици може и да определят облика на френската столица. Нова инициатива обаче планира да вкара малко природа в пределите на града. До голяма степен тя е вдъхновена от прочутитите вертикални градини на Патрик Блан – ботаникът със зелена коса, чиито сгради по целия свят не спират да удивляват.
„Моконсей“ е малка улица в центъра на Париж, която лесно може да бъде пропусната, разказва ДПА, цитирана от БТА. Но към нейния уют скоро ще се прибави нещо малко по-диво. Една от малкото й на брой къщи от бетон и камък е в списък с над 200 проекта, включени в радикална инициатива на кметството за озеленяване на столицата.
Планът е част от цялостна визия на амбициозната кметица на Париж Ан Идалго, която беше избрана на поста като кандидат на социалистите преди година. Тези усилия донякъде са стимулирани от това, че Париж ще бъде домакин на важни световни преговори за климата през ноември. Проектът за озеленяване е започнат през миналата година.
Градът на светлината – една от най-многолюдните европейски столици, е и с една от най-високите гъстоти на населението в света. Трудността идва от това, че съобразяващите се с околната среда архитекти и проектанти от миналото на Париж са се придържали към вековната максима на урбанизацията: растеж.
Вертикалните градини, въведени отчасти от френския проектант Патрик Блан, чиято градина с площ около 800 квадратни метра покрива южната стена на музея „Ке Бранли“, бяха възприети като естетически модел за висококонцептуален дизайн преди почти едно десетилетие.
Градините включват смесица от различни растения, подходящи за отглеждане или в малки торби, или в мрежа – подобна на филц тъкан, която може да служи за процеждане на вода. Те често са използвани за отглеждане на растения в сурова среда, но са също така рекламирани като енергийно ефективна изолация за сгради.
Сега те са част от плана на Идалго за изграждане на 209 зелени пространства из Париж редом до бетонните стълбища и булеварди. Според кметицата необичайните места „допринасят за появата на нов градски модел, при който мястото на природата в града вече не е ограничено само в парковете, градините и горите, а включва цялото обществено пространство“.
Планът на Идалго е стимулиран частично от продължаващия проблем със замърсяването в Париж в момент, когато градът се стреми да ограничи фините частици под определените равнища. Той освен това се вписва в една по-продължителна тенденция, на която тя постави началото като градски съветник и която включваше построена през 2013 г. плаваща градина на река Сена.
Градината, както и стената на Блан в музея „Кей Бранли“ (на снимката), се превръщат в зрелищни проекти сами по себе си, макар да поставят високи екологични цели.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *