Велинград – отправна точка за дълги походи

Благодарение на добрата хотелска база и уникално местоположение Велинград е една от добрите възможности за семейна почивка у нас. Курортът осигурява комфорт, а заради минералните изводи е един от най-добрите спа центрове. Заобиколен от гори, Велинград е място за дълги разходки и планински преходи.

Предвид нивото на хотелите, има какво да се желае по отношение на благоустрояването.

Ето какво може да се види в самия град:

Клептуза
Клептуза

Клептуза

Най-големият карстов извор у нас. Комплексът заведения около езерото съчетава останки от социализма и атракции по вкуса на средното поколение ресторантьори (изкуствени палми и пр.) Половината не се стопанисва.

Плажът

Централният минерален плаж във Велинград е първият в България (1937 г.) с олимпийски размер.

Историческият музей

Известен е със сбирката писани яйца и експозиции, посветени на партизанката Вела Пеева и Николай Гяуров.

Велинград нощем
Велинград нощем

Повечето интересни обекти обаче са в околностите. Някои от тях стават за пешеходен тур.

Живописната местност „Юндола“ на границата между Рила и Родопите се намира на 16 км западно от Велинград, на 1400 м средна надморска височина . Дотам има редовни автобуси от Велинград, така че това е лесна алтернатива.

На 11 км от Велинград, в община Ракитово е разположена пещерата Лепеница. Дълга е 1525 м и е с надморска височина 975 метра. Пещерата е на три нива, като през най-долното преминава подземна река.

Ако тръгнете от края на кв. Каменица в посока местността “Гергьовица”, ще стигнете до параклиса „Св. Никола”, където има и място за пикник.

Можете да се отправите към Ракитово (с отбивка в Костандово, за да видите килимите) и да продължите до яз. Батак, който е на 20 км. Батак е изходна база за “Фотински водопади”, като до Фотиново може да се стигне и с автобус.

Дорково с неговата плиоценска експозиция е на 14 км от Велинград, а наблизо се намира средновековната крепост “Цепина” от ІX век.

На 24 километра на северозапад от Велинград и на 2000 м надморска височина е местността Белмекен с едноименния язовир.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *