Уикенд в плиоцена

Обичайното състояние за мнозина в края на седмицата е натрупана умора и емоционално напрежение, съчетани с полупразен портфейл. Нашето предложение е да не се колебаете, а да предприемете пътуване към непознато място в България. За съжаление състоянието на вътрешния транспорт е такова, че по-добрият и евтин вариант е пътуване с автомобил.

Родопи: Крепост Цепина – с. Дорково – яз. Батак

От София тръгвате по магистрала Тракия, след това завивате по пътя за Велинград-Ракитово и следите за отбивката към село Костандово и село Дорково. (http://dorkovo.alle.bg/)

Още от студентските си години знаех за палеонтоложката находка на гръбначни животни, но чак сега след много време имаме възможност да посетим това място. Музеят в Дорково е направен с вкус, мярка и стил. Много приятна изненада. В музея е представена възстановка на разкопките с истинските кости, намерени на същото място, а част от уникалните фосили са изложени във витрини. Макет на реално съществуващата среда, съчетан със звукови ефекти, пресъздава по-реалистично природата от преди 5 милиона години (плиоцен).

Може да ви се наложи с питане да намерите пътя за крепостта Цепина, която е разположена на около 6 км северозападно от селото. Пътят до информационния център „Цепина“ е асфалтиран. На втория етаж е оформена малка историческа експозиция с екскурзовод, който ще ви разкаже легендата за Маргарет-Изабел, невръстната съпруга на владетеля Алексий Слав.

Крепостта е разположена на върха на хълма и до нея се стига пеш по пътека, указана с табели пред информационния център.

Можете да пренощувате в някой хотел на язовир Батак, ако обичате риболов, гъбарство или тишина. Пътят през Дорково продължава на североизток към местността Дъното (стената на язовир Батак), но е добре да питате в селото дали е отворен.

Яз. Батак

Яз. Батак

Можете да се върнете през Ракитово до Цигов чарк или пък да прескочите до Велинград на минерални бани.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *