Таормина – долче вита по сицилиански

Разположен на върха на Тауро, курортният град Таормина в Сицилия често е сравняван с Монте Карло. Уникалното съчетание на безкрайни плажове в съседство и не толкова далечната гледка на Етна привлича мнозина – напоследък лидерите на страните от Г-7 и наша милост.

До Таормина се стига лесно – с автобусите на Етна от летището в Катания, като билетът струва 8 евро. Не би могло да е по-лесно. Автобусът (веднага вляво като излезете от летището) тръгва 20-30 минути, след като приключите с паспортните проверки. Не ви съветваме да минавате през Катания, освен ако нямате причина. Ако държите, трябва да разчитате на влака, който спира на около 2 километра (Таормина има обща гара с Джардини Наксос и от нея е добре да вземете автобус – освен ако не тренирате катерене с куфари).

taormina2
Гледка към морето от парка. Те са два – Вила Комунале и Джардино Публико
ancient
Античният театър. Облаци препречват Етна

Още щом пристигнете, ще ахнете, докато шофьорът на автобуса виртуозно изкатерва серпентините към града, кацнал високо в планината. Очакват ви великолепни гледки към Етна, към Джардини Наксос и към необятната морска шир.И разбира се, Античният театър (основан през 3 век пр. Хр., но реконструиран по римско време), откъдето гледката е още по-впечатляваща.

Доста по-любопитно, защото е необичайно, е мястото, където гладиаторите са провеждали морски битки с кораби – наумахия. Водата е постъпвала от водопровода на града в специален басейн. Останали само руини от стената с ниши за статуи и част от арките. Иначе характерът на града е по-скоро средновековен, а повечето дворци в нормански и готически стил (да, те са няколко) са от тогава. Входът в Палацо Бадиа Векия и Палацо до Сан Стефано е безплатен.

taormina-n
Руините от съоръжението, където са се провеждали боевете наумахия
Виа дел Театро Греко
Виа дел Театро Греко

Ако трябва да препоръчаме сезон, по-добре отидете през пролетта или след октомври, защото през лятото градът е препълнен с туристи. Горещините се подразбират.

taormina
Семеен апартамент, да не си помислите, че е гарсониера

Високият сезон има и своите предимства. На първо място, това е необичайно силната културна програма. Докато бяхме в Таормина, предстоеше концерт на Kasabian, а в двореца Корвайя бе разположена мултимедийна изложба, посветена на Ван Гог. През юни е международният филмов фестивал, което не е случайно – редица филмови звезди са предпочитали Таормина.

Голяма атракция е и малкият остров Изола с близката Синя пещера. До плажа на острова се слиза с финикулар (спирката му е малко по-нагоре от автогарата на Виа Пирандело, билетът е 3 евро, работи до късно).

На 3 километра на северозапад е романтичното селце Кастелмоле, а с местният минибус можете да се качите до Мадона дела Рока.

taormina-garden
Чудесната обществена градина

Така че спокойно можете да планирате и по-дълъг престой в градчето, има какво да се прави. Ако пък ви доскучаете, веднага ще дотича някой услужлив италианец с оферта за екскурзия до Етна. Цените започват от 15 евро, но ако можете да отделите 285 евро, можете да си наемете и хеликоптер.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *