Манарола, Чинкуе тере

Чинкуе Тере – традиция под заплаха

Манарола е едно от петте села, които формират Чинкуе тере – живописното крайбрежие на Лигурия. Групата разноцветни къщи, разположени на скалите, предизвикват законите на гравитацията.

Чинкуе тере е прочуто в цял свят със своите гледки и неповторимото съчетание на море, характерна архитектура и зелени хълмове. Мнозина идват тук, за да изминат романтичния петчасов пешеходен маршрут, свързващ селата.

Но и на терасите, без които характерните за Чинкуе Тере гледки не биха били същите. Надвиснали над градчетата и морето, те позволяват земята да се обработва, така че да се оглеждат не само ябълки и лимони, но също и лозя. Но с годините и с разцвета на туризма този занаят отмира. А култивирането на терасите е истинско изкуство.  Изисква се майсторлък, за да се направят каменните стени и парцелите да се проектират така, че да не се свлекат в морето.

Смята се, че Италия има най-много тераси в Европа с около 160 000 километра стени от сух камък. Това е 20 пъти обиколката на Великата китайска стена. Но след 60-те години много от фермерите, които са обработвали земята, се местят в градовете. Древните стени са били също изоставени.

Тераси
Тераси

Сега терасите са в лошо състояние, което прави селищата уязвими на свлачища по време на силни дъждове. Във Вернаца например почти половината от терасите са разрушени.

Надеждата е в усилията на местните хора и учените, които се опитват за изследват и запазят културното наследство. В Трентино вече има училище, в което се преподава техниката на сухо каменно строителство и то вече е сертифицирало първите си 15 възпитаника.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *