Копенхаген

Копенхаген е един от най-скъпите, но и най-подредените градове в Европа. Столица е на Дания – най-малката скандинавска държава. Разположен е на остров Зеланд и частично – на Амагер, в непосредствена близост до Малмьо, Швеция. С Малмьо го свързва прочутият мост над протока Йоресунд – да, това е мостът от едноименния филм.

До Копенхаген можете да достигнете с Wizzair, както и до Малмьо. Предвид цените на хотелите, може да обмислите и връщане от Швеция, така че да разгледате и усетите прочутия мост, който иначе е отдалечен и едва се провижда в далечината, докато пътувате към летището.

Някои от луксозните жилища са разположени около каналите
Някои от луксозните жилища са разположени около каналите

Ако сте се запътили към Копенхаген, отидете след края на март – тогава цъфтят вишните и тогава отваря увеселителният парк Тиволи. И не оставайте нищо на импровизацията. В датската столица няма много задължителни забележителности, но има висока концентрация на музеи (от известния Музей на дизайна до Работническия музей) и други интересни места. Без предварително проучване, трудно ще се ориентирате кое е най-подходящо за вас.

В зависимост от това дали се налага да разчитате на градския транспорт (освен за трансфера до летището) и колко музея планирате, може би си струва да обмислите Copenhagen city card. Цената за един ден е 389 датски крони (почти 100 лева).

Обичайно е хората да си купуват цветя за вкъщи
Обичайно е хората да си купуват цветя за вкъщи

Още едно предупреждение за начало. Отваряйте си очите. Красотата на Копенхаген е в ежедневните неща и в начина, по който датчаните си създават удобства. Можете да отидете до Копенхаген и да не видите Малката русалка, но е голям пропуск да не разберете какво е hygge – датската дума за семеен уют.

Ето така се представят сандвичите в най-обикновен бар на пазара
Ето така се представят сандвичите в най-обикновен бар на пазара

В Копенхаген живее около 1/3 от населението на Дания, но може би заради велосипедите и парковете градът не изглежда пренаселен.

Население: 1.2 млн. души

Валута: датска крона (1 DKK = 0,26 лева)

Климат: умерен морски с мека зима и прохладно лято, но доста дъждовни дни

Часово време: GMT +1 (лятно) до +2 (зимно).

Съвсем малко история

Копенхаген е основан през 11 век като рибарско селище, а е столица на Дания от 15 век. Разцвета си достига през 16-17 век, по времето на Кристиан IV. На него се дължи бароковият вид на старите сгради, които често напомнят любимия му Амстердам. Короната на Кристиан е част от колекцията на замъка Росенбор (вход 90 крони).

Освен като родно място на Андерсен, градът е известен като родно място на Нилс Бор, на бирата Карлсберг (пивоварната е отворена за посещения) и играчките Лего.

Ако се интересувате от викинги обаче, трябва да отидете до Роскилде, където е музеят на вигингските кораби.

Забележителности

Да отидеш в Дания и да забиеш нос в картата с музеите не е правилната стратегия за страна, прочута с начина на живот на гражданите си. Но все пак ще ви ориентираме.

От летището най-вероятно ще попаднете на Конгенс Нюторв (Kongens Nytorv) – Новия кралски площад, понастоящем в ремонт. Оттам тръгват много автобуси и метрото. Рейсовете идват точно след толкова минути колкото пише на таблото.

Почти оттам тръгва и основната търговска улица Стрьогет (Strøget). Тя ще ви отведе до площада на кметството и паметника на Ханс Кристиян Андерсен, а  съвсем близо са гарата и Тиволи. На сградата на кметството е разположен астрономически часовник, а на една от отсрещните сгради ще ви направи впечатление огромен термотетър, завършващ с кула, на която се сменят две позлатени фигури – момиче с колело при хубаво време и момиче с чадър, когато вали. Струва си да влезете в кметството, за да се полюбувате на разкошните зали и богато украсени стълбища, както и колекцията часовници, но вашият Човек в Копенхаген не успя да го вмести в програмата, така че не можем да ви убедим със снимки.

Паркът Тиволи (http://www.tivoligardens.com/en) предлага градини, езера, атракции и богата културна програма. Обърнете внимание, че има работно време и такса вход (120 крони). На североизток, малко извън града пък е Бакен, най-старият лунапарк в Европа. Идете през юли, когато там се провежда Световният конгрес на Дядо Коледа. Наистина.

До Тиволи е глиптотеката (Ny Carlsberg Glyptothek) с нейната богата колекция от статуи и мозайки. Ако се върнем към центъра, неизбежно ще попаднете на двореца Кристиансбор – сега дом на парламента, Върховния съд и правителството. Отворени за посещение са приемните, кралските конюшни и кухнята. В арсенала може да се видят оръжия и карети. Има и луксозен ресторант. Идете там на свечеряване и се изкачете до панорамната площадка, откъдето можете да огледате всички забележителности, които сте пропуснали през деня. Обозначени са достатъчно подробно на указателните табели.

Поглед от високо
Поглед от високо

Други кули, които можете да изкачите, са тази на кметството (най-високата в града, но няма асансьор) и Кръглата кула, която всъщност е обсерватория, и то построена през 17 век.

По обратния път към центъра ще ви направи впечатление кафенето на църквата „Св. Николай“, която, оказа се, е място за концерти и джаз фестивал.

Съвсем наблизо до Кристианбор са сградата на Датската централна банка (прилича на социалистическа постройка) и богато украсената барокова сграда на Фондовата борса. Изобщо смесицата на ренесансови и съвременни сгради  е характерна за Копенхаген.

Да кажем няколко думи и за останалите важни сгради. Църквата Фредерик или Мраморната църква е построена през 1740 г. и е единствената кръгла църква. Амалиенсбор (Amalienborg) зимната резиденция в стил рококо,  е малко отдалечена, но също си заслужава отбивката.

Вече споменахме Розенбор, ренесансовият замък от 17 век. Богатият интериор и кралската колекция го поставят в приоритетния списък за посещение, особено, ако вали.  Мястото е известно и с прекрасните си градини. Друга приятна възможност за разходки е Ботаническата градина. Там има и оранжерия, в която може да се стоплите, ако се налага.

Нюхавн
НюХавн

Завършете деня при канала Нюхавн (Nyhavn), част от пристанището. Тук, в една от разноцветните къщи, е работил и Андерсън. Оттук също можете да вземете лодка за разходки. При хубаво време, ако не вали и температурите са над 10 градуса, датчаните се струпват около каналите, където е пълно с кафенета. Но дори лек дъжд няма да ги накара да оставят колелата или да пропуснат джогинга по специално обособените алеи.

Топ 3 преживявания

Разходка с лодка е почти задължителна, тъй като ще ви даде възможност да огледате повечето забележителности, включително статуята на Малката русалка, която е сравнително отдалечена. На фона на останалите такси дори не е толкова скъпо. Лодките тръгват на 40 минути от църквата Холменс (близо до старата борса) и струва 6 евро за един час.

Кристияния
Кристияния

Кристияния или свободният град на отстров Амагер е почти толкова известна, колкото и русалката. В тази самоуправляваща се община, както знаете, употребата на лека дрога е разрешена и властват собствени закони. Вътре има кафенета и дрогерии, а за повечето сгради е трудно да се каже дали са обитаеми. Отивайки до там, обърнете внимание на Църквата на спасителя (Vor Frelsers Kirke) с нейните позлатени външни стълби.

Гробищата представляват особен интерес. Прието е да се разхождате там, особено когато цъфтят вишните. Мнозина се отбиват на градското гробище Асистенс, където е погребан Андерсен.

Датчаните се сбират около каналите при хубаво време
Датчаните се сбират около каналите при хубаво време

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *