Кронборг, замъкът Датски

Кронборг, така нареченият замък на Хамлет, се намира в северната част на остров Зеландия, а от Швеция го дели тясна водна ивица. Достига се с влака от Копенхаген (може да се вземе освен от централна гара, още от Ньорепорт, Йостерпорт или Хелеруп) за около 45 минути. Най-добрата опция (както и за други забележителности около Копенхаген) е 24-часов билет за всички зони, който струва 130 крони и покрива и пътуванията в Копенхаген в рамките на 24 часа.

Билетът за замъка до май е 90 крони, а през лятото – 140 крони. Разликата се дължи на това, че през лятото в замъка ще ви посрещнат актьори, които пресъздават най-великата трагедия.

Повече за условията за посещение и за Шекспировия фестивал вижте тук.

Замъкът е по-известен като Елсинор, тъй като така го нарича Шекспир в „Хамлет“.

Интериор
Интериор
Изглежда като картина от 17 век, нали?
Изглежда като картина от 17 век, нали?
Чешмата в стаята на кралицата
Чешмата в стаята на кралицата

Някога Елсинор е бил вторият по значение град в Дания и е печелил от таксите за преминаване през пролива.

На това място е най-близкото разстояние между Дания и Швеция – едва четири километра. Странно е, че мостът между двете страни (именно мостът над Йересунд е Мостът от филма) е построен между Копенхаген и Малмьо, които са по-отдалечени.

Крепостта е вдигната през 1420 г. в градчето Елсинор (на датски Хелсингор), за да осигури събирането на такси от преминаващите кораби. Замъкът Кронборг е построен в ренесансов стил през 16 век и бил предназначен за резиденция на крал Фредерик Втори. След пожар през 1629 г., от който е оцелял само параклисът, замъкът е издигнат наново от неговия син Кристиан Четвърти. Оттогава са бароковите елементи.

В началото на 17 век, когато Шекспир пише  историята на Хамлет, Швеция тъкмо е напуснала Калмарската уния и влиза в сблъсък с по-могъщия си съсед за контрола над морето. В крайна сметка Швеция успява да си спечели не само независимост, но и нови територии през 1645 г. По-късно шведите дори превземат Кронборг, а през 17 век градчето е сполетяно от чума.

Тези неспокойни времена се усещат в трагедията:

земя и небеса ни пак изпращат

знамение за страшни съдбини,

начало и предвестие на туй,

което ще се случи в таз земя*

Истинската история на Хамлет обаче се е случила по-рано, през 12 век, в друг замък на полуостров Ютландия. Това, което ще откриете в Кронборг, е част от атмосферата, вдъхновила Шекспир. Смята се, че той е описал замъка според преразкази, а Елсинор е бил прочут културен център за времето си.

С две думи – няма да видите онзи череп, нито лични вещи на Хамлет или Офелия. Но не бързайте да се разочаровате.

Замъкът е много интересен. Представлява добре укрепена крепост със забележителни орнаменти и интериор.

Органът в параклиса
Органът в параклиса
Тази фигурка също е в параклиса:)
Тази фигурка също е в параклиса:) А моржовете са навсякъде
Балната зала
Балната зала

Най-голямо внимание може би заслужават богато украсеният параклис и балната зала, дълга над 60 метра, която е била най-голямата в Северна Европа. Колекцията от гоблени също е прочута.

А в катакомбите легендата ви среща с националния герой Холгер Датски или по-точно с неговата статуя. Холгер прекарва дните си в сън, но според преданието, ако опасност заплаши Дания, той ще се събуди, за да я спаси.

 

* Превод: Гео Милев

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *