CaixaForum

Безплатни неща: Мадрид

Мадрид – един от най-богатите на музеи градове, е пълен с безплатни атракции, което го прави особено притегателен за нискобюджетни пътешественици.

Паркове, църкви и дори музеи ще отворят врати, без да се налага да платите нито едно евро.

Сред тях са Храмът на Дебод (Calle Ferraz, 1), откъдето се открива чудесна гледка към катедралата и града. Египетският храм, посветен на бог Амон и богиня Исис е изграден през 2 век пр. Хр. и изоставен при приемането на християнството. Той е подарен на Мадрид, за да бъде спасен от наводнения при строителството на голям язовир. Транспортиран е и сглобен наново камък по камък през 1972 г.

Внушителната катедрала на Мадрид Алмудена (Almudena), чието строителство е започнато в края на 19 век, също е с безплатен вход, но е препоръчително дарение от 1 евро. Има такса от 6 евро за музея.

San Antonio de la Florida Chapel (Glorieta San Antonio de la Florida, 5, на запад от Плаца де Еспаня) е задължителна спирка заради стенописите на Гоя. Самата църква е скромна.

Повечето паркове – от големия градски парк Ретиро до градината Сабатини (откъм северната фасада на кралския дворец) също са безплатни. Ретиро предлага добра възможност за спасение от жегите – можете да избирате между сянката на някое от 15-те хилядите дървета или да покарате лодка в езерото. Обърнете внимание на статуята на падналия ангел, единствената статуя в света, която изобразява дявол, както и на 400-годишния кипарис в Parterre Francés. Освен това има розова градина и две градини в андалуски стил( Jardín de Vivaces и Jardines de Cecilio Rodríguez).

Parque Europa предлага възможност да разгледате копия на прочути забележителности. Madrid Rio – зоната покрай реката, напоследък се налага като място за разходки, джогинг и детски игри.

Ако сте в Мадрид в неделя, не пропускайте El Rastro – известния битпазар в живописния квартал Ла Латина.

Имате възможност дори да посетите някои от прочутите музеи безплатно. Дори Прадо (Museo del Prado) – ако се отбиете от 18:00 до 20:00 часа или в неделя от 17:00 до 20:00 часа. Не важи за временните изложби, които са с намалена цена. Ако сте в туристическия сезон и искате да разгледате галерията на спокойствие, не ви съветваме да пестите пари точно от Прадо, тъй като дори в платените часове навалицата може да е голяма.

Museo Thyssen-Bornemisza има свободен вход от 12 до 16 часа всеки понеделник.
Рейна София (Museo Nacional Centro del Reina Sofia срещу гара Аточа) е задължителна спирка, тъй като там е изложена „Герника“ на Пикасо, както и произведения на Дали. Свободните часове са от понеделник до петък от 19 до 21 часа и в неделя от 13,30 до 19,30 часа (Вторник е почивен ден). Безплатен вход има още на 18 април, 18 май и 12 октомври (националния празник) и 6 декември (Деня на Конституцията).

Понякога се организират безплатни изложби в Palacio de Cristal, Casa de Velazquez , Casa de Vacas и Fundación Canal.

Caixa Forum е с безплатен вход, но не и за експозициите. По всяко време обаче можете да се насладите на вертикалната градина отвън.

Множество музеи са с постоянен свободен вход. Ето някои от тях:

  • Морският музей – Paseo del Prado, 5
  • Музей на скулптурите на открито към Paseo de la Castellana – Paseo Castellana, 40
  • Музей на съвременното изкуство – Calle Conde Duque, 9 – 11
  • Museum of San Isidro (Произходът на Мадрид) – Plaza San Andrés, 2
  • Музей на Националната библиотека – Paseo Recoletos, 20 – 22
  • Къщата на Лопе де Вега (временно затворена до 4 септември 2017 г.) – Calle Cervantes, 11
  • Кукленият театър в Парк Ретиро (временно затворен) – Avenida de México

А в Museo del Jamon (трите музея на шунката и свинския бут, което всъщност са магазини и ресторант) можете да дегустирате, докато пазарувате.

И ако това не е достатъчно, не забравяйте, че Мадрид е като музей на открито, в който дори фасадите на заведенията – особено около Mercado de San Miguel, са като изложбена зала. Самият пазар дава добра възможност да хапнете прясна местна храна срещу малко пари. Изобщо на много места в Мадрид срещу 2 евро бихте получили кафе и чурос.

Близкият площад Puerta del Sol e мястото, където всяка вечер можете да намерите безплатни атракции – клоуни, акробати и музиканти се надпреварват за вашия малък бакшиш.

Друго преживяване, което Мадрид предлага безплатно, е смяната на гвардейците пред кралския дворец. Това се случва в сряда от 11:00 to 14:00 часа.

madrid
Мадридските барове са цяло преживяване

Макар че най-известните фламенко барове са относително скъпи (50 евро с консумация), има места с жива музика, където трябва да заплатите само напитката. Такова е Café Jazz Populart (Calle de las Huertas, 22, близо до Театъра Калдерон.)

Казват още, че ако седнете на бара в някое типично заведение и си поръчате аператив, ще ви сервират тапас безплатно. Такава била традицията, защото идеята на тапас е да неутрализира алкохола. На нас не ни се е случвало, вероятно защото не сме пили достатъчно.