Мадрид

Мадрид

Дори само заради изключителните си галерии Мадрид е един от европейските туристически центрове. Едновременно аристократична и топла (и в буквалния смисъл), испанската столица е място, където ще искате да се върнете. Ще ви очароват монументални сгради като кралския дворец и Прадо, но и малки неща като пеещите светофари и уникалните табелки с имената на улиците. Градът освен това е добър изходен пункт за еднодневни екскурзии, например до Толедо, манастирът и дворец Ескориал и Куенка с висящите къщи.

Население – 3,165,235 (2014)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 2960 км
Най-добър сезон за посещение – целогодишно
Средна температура: през пролетта – 19 градуса, през лятото -30.5 градуса, през есента – 19.8 градуса, през зимата – 10.6 градуса.

Летища
Летището е разположено до града, като нискотарифните компании обикновено кацат на Терминал 1. Разстоянието между терминалите е сериозно, така че внимавайте.

Топ 10 забележителности
1. Златният триъгълник включва музеите Прадо, Тисен и Рейна София. Входът за Прадо, където се пазаят 6000 картини, и 400 скулптури и изящни произведения, е 14 евро. Сред шедьоврите тук са Трите грации на Рубенс, Менините на Веласкес, Седемте смъртни гряха и Градината на земните удоволствия на Бош, Адам и Ева на Дюрер и много, много други. Специална почит заслужава залата, посветена на Гоя. „Тисен“ е раят за тези, които харесват импресионизма и съвременната живопис, а „Рейна София“ е задължителна спирка, защото тук е изложена „Герника“ на Пикасо и подготвителните скици към нея.

Голата Маха на Гоя
Голата Маха на Гоя

2. Кралският дворец Palacio Real, построен на мястото на изгорелия през 1734 г. дворец Алкасар. Отворени са няколко зали (от общо 2800) с фрески на Тиеполо, Веласкес и Лопес. Художествената галерия съдържа още картини на художници като Гоя и Караваджо, интересни са още кралската аптека, оръжейната и великолепните градини, особено Campo del Moro. Билетът за възрастни е 10 евро, през лятото работи до 20 часа.
3. Катедралата Алмудена (Catedral de Santa María la Real de la Almudena), която се слива с двореца. Нейното строителство започва през 19 век, а е завършена през 1993 г.
4. Манастирът Дескалсас Реалес (Monasterio de las Descalzas Reales) се намира на площад Пуерта дел Сол и разполага с музейна част. Историята му е свързана с Хуана Австрийска – дъщерята на Карл V и Изабел Португалска. Императорът и съпругата му също са живяли за кратко тук. Могат да бъдат видяни картини на Тициан, Рубенс и Сурбаран.

Манастирът (Luis García)
Манастирът (Luis García)

5. Пласа Майор (Plaza Mayor) е централният площад, който трудно ще подминете. Той е и търговско средище, особено в неделя. Най-забележителната сграда е Каса де ла Панадерия (Casa de la Panadería), където е била кралската хлебопекарна.
6. Ел Растро (El Rastro de Madrid) е най-старият и най-голям пазар на Мадрид, сега средище на търговци, улични музиканти и художници. Намира се в Ла Латина (La Latina) на юг от Пласа Майор. Calle San Cayetano е улицата на художниците.
7. Кайша Форум (Caixa Forum) е бивша електростанция, преустроена в изложбен център в стил модерн. Вертикалната градина и спираловидното стълбище са достатъчен повод за посещение, без да броим концептуалните изложби и забавленията за деца. Входът е безплатен.

CaixaForum
CaixaForum (Jose Gonzalez)

8. Кафене Хихон (Café Gijón), разположено на Пасео де Реколетос, е световно известно като място, което навремето е събирало Лорка, Хемингуей и Салвадор Дали.
9. Арена Лас-Вентас е построена в началото на миналия век, като място за кориди (преди това са се провеждали на Пласа Майор). Коридите са от март до октомври, билетите са скъпи (най-малко 45 евро) и трябва да се купят предварително.
10. Стадион Santiago Bernabeú. Вход 16 евро

Градски транспорт
Градът е лесно достъпен от летището (2 евро с Madrid Cercanías – RENFE). Билетчето за метро струва 1.50 евро.

Още

Някои цени
Кока Кола (330 ml) – 1.70 €
Бира – 1.50-3.00 €
Сандвич – 7 евро

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *