Париж, литературно кафене

Кратък пътеводител на кръчмите в Европа

Всички знаем какво е таверна, но правим ли разлика между тратория и бистро, между пъб и винен бар?

Когато вече сте уморени от дългото ходене и искате да се отпуснете и хапнете в най-близкото заведение, често избираме по външния вид и навалицата. Но названията също ни ориентират какво да очакваме.

Кръчмите във Франция са bistro и brasserie – бистро и брасри/брасери. Бистрото е малка семейна кръчма, която сервира традиционна храна. Една от легендите за произхода на името го свързва с руското быстро (бързо). Можете да опитате френската кухня Le Bistrot Paul Bert (18, rue de Paul Bert), което се препоръчва в почти всеки пътеводител за Париж.
Брасeри са се оформили като заведения, прилежащи към пиворарните в Елзас. Днес те сервират и вино и типичните за Франция ястия като петел. Те са по-големи и се обслужват от нает персонал. Друга разлика с бистрото е, че сервират храна цял ден. Често това те се наричат Cafe, но това не трябва да ви забуждава.

La Rotonde
La Rotonde
Сред най-известните примери са Brasserie Lipp (151, boulevard St-Germain) в 6-ти район, прочуто с литературната си награда или Café de la Rotonde, предпочитано от художници като Пикасо, но и от Еманюел Макрон, който празнува тук първия тур на президентските избори. Говорейки за политика, изборът на бившия френски президент Никола Саркози за отпразнуване на изборната му победа бе не по-малко интересен – Fouquet’s Paris (99 avenue des Champs-Élysées). Това луксозно място се води брасери.

Fouquet's
Fouquet’s

Друга разновидност във Франция са винените барове – Le Bar à Vin, в които обикновено се предлага и лека храна.

Траторията е аналог на френското бистро – малък семеен ресторант с местни специалитети. Буквалният превод на български е гостилница ( traiter – гощавам).
Остерия пък е страноприемница и място, където мъжете са се събирали. Понякога това са и къщи за гости. Традиционно те нямат меню, като предлагат две или три ястия за деня според сезона, плюс вино. Днес тези разлики между тратория и остерия почти са заличени.

Най-известната остерия е Osteria francescana в Модена, избрана за най-добър ресторант на 2016 г.

Osteria Francescana
Osteria Francescana

Енотеките би трябвало да са италианският аналог на пъб, с тази разлика, че италианците не са много по пиенето. Традиционно те са предлагали само вино, но сега повечето включват и лека храна.

Освен това има прошутерия – видно от името, това са заведения, специализирани в предлагането на прошуто, като често можете да дегустирате на крак и сирена, дори сланина. Най-впечатляващата прошутерия в Италия е La Prosciutteria Bologna.

келер
Прочутата кръчма в Бремен

Кръчмите в Германия са, разбира се, бирени градини (открити) или бирени зали (закрити). Може би най-известните бирарии са в Мюнхен – Hofbräuhaus (www.hofbraeuhaus.de), основана през 16 век и Hirschgarten – най-голямата бирена градина в света, която събира 8000 души (резервация на www.hirschgarten.de/). Когато предлагат и вино, германските кръчми се наричат keller. Един специфичен термин е Ratskeller – използва се за кръчми, ситуирани в приземния етаж на общинските сгради. Най-известна е тази в Бремен.

В Белгия пъбовете се наричат estaminets и много от тях са непокътнати от 18 век. Нашата препоръка са Le Corbeau (Rue Saint Michel 18) заради черешовата бира и Estaminet Toone (66 Rue du Marché-aux-Herbes) заради уникалната възможност да комбинирате питие с ежеднвените представления на марионетния театър (без понеделник), който съществува от 1830 г.

Английското пъб, както се знае, идва от public house и е аналог на нашето бирария. С годините разликата между пъб, бар и таверна се е размила. Пъбовете често предлагат настаняване и тогава добавят Inn. Някои дори се водят хотели, което до голяма степен е останка от сухия режим – например, в Шотландия до 1976 г. само хотелите са могли да предлагат алкохол в неделя.

Сохо
Dog and Duck (снимка Ian)

Ако сте в Лондон, идете в The Lamb and Flag (33 Rose Street), някога посещавана от Дикенс или The Dog And Duck (18 Bateman Street) в Сохо, където се е отбивал Оруел, а в наши дни – Мадона.

Наследството на „Балкантурист“
В българската туристическа традиция заведенията са хранене се делят на заведения за бързo обслужване или закусвални (снекбар, бистро, кебапчийница, шкембеджийница, баничарница, мекичарница) и ресторанти. В това разделение басери е ресторант (гостилница), като бистрото е закусвалня. Ресторантите включват атракционно-тематични заведения – шатри, кошари, колиби, фрегати, воденици, пикник, механа, битова къща, хан, страноприемница и др. Кръчмите мога да са кафе-аперитив, винарна, пивница, бирария, бюфет, павилион, в миналото – локал (в града) или хоремаг (по селата). Освен това има кафе-сладкарници, сладоледен салон, кафе-клуб, кафетерия, чайна, лоби бар, млечен бар, коктейл бар и др. Заведенията за развлечения пък са вариете, нощен бар, кабаре, дискотеки и т.н.

 

Ако имате впечатления от други местни специфики и препоръки, моля, пишете в коментарите под тази статия

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *