Аранхуес

Градините на Аранхуес

На 40-50 минути път от Мадрид, Аранхуес привлича интереса на туристите най-вече заради кралския дворец, включен в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО. За много повече хора той вероятно е по-известен с концерта на Хоакин Родриго.

Аранхуес
Дворецът и каскадите

Но имате поне още една причина да го посетите, дори ако всички дворци от този период ви изглеждат еднакво – това са градините на двореца. Именно те са възпети и в концерта на Родриго.

Аранхуес
Всички сгради в съседство са до два етажа

Градините доминират целия център на Аранхуес, иначе неголямо градче, с предимно ниски сгради. За да не се засенчват дворците, височината на останалите сгради в града е ограничена до два етажа.

Аранхуес
Тези алеи са замислени да пазят двореца от жегите
Кой се усмихва тук? (детайл от вътрешната градина)
Кой се усмихва тук? (детайл от вътрешната градина)

Дворецът е започнат през 16 век, при управлението на Филип ІІ, крал на Испания, Португалия, Неапол и Сицилия, синът на Карл V, който води войни най-малко на три фронта – с турците, в Нидерландия и с Англия.

Замъкът, замислен като спасение от летните горещини, има само далечно сходство с останалите дворци на Хабсбургите – например лятната резиденция Шьонбрун във Виена, но интериорът е доста по-пъстър.

Дворецът, чиято фасада редува бял камък и тухли, е завършен в неокласически стил от Фердинанд VI през 1752 г., а през 1775 Карл ІІІ добавя още две крила.

aranhues5Градините са четири и са истинско предизвикателство за любителите на ботаниката.

Аранхуес
Момчето, което вади трън от петата, е символ на кралските градини

Кралската градина и Островната градина са от времето на Филип ІІ и довършени от Филип ІV.

Принцовата градина
Принцовата градина

Фигуралната граница пред двореца е изградена във френски стил по времето на Филип V (той разширява и Островната градина). Правена е с идеята, че монархът ще се любува от прозорците на цветните лехи. А Принцовата градина е най-отдалеченета и последната, изградена е през 18 век от Фердинанд ІV.

Испания
Градините са подходящи за дълги разходки

[textblock style=“1″]Още Филип ІІ възлага на  Хуан Батиста де Толедо, архитектът на Ескориал да проектира големи улици през градините, както и кадскадата, чиято цел е да се контролира притокът на река Тахо. Филип V добавя нови градини, а Фердинанд VІ изгражда алеи, обградени с дървета.
Той създава и малко селце в рамките на имението, доразвито от Карл III и Карл IV, от това време са и павилионите. Неговият син, принцът на Астурия Карл IV, израснал  в Принцовата градина, по-късно решава да построи в края й нова сграда, известна като Casa del Labrador (къща на работника) заради скромната й фасада.
[/textblock]Принцовата градина е и най-приятна за разходка в ранна пролет и късна есен, а ако имате късмет, можете да видите пауни. Ние нямахме.

Аранхуес
Фонтанът в центъра на Аранхуес

Аранхуес е лесно достъпен от Мадрид с автобусите на AISA, Samar и пр. (тръгват през 15 минути, от различни автогари) както и с влак.
Дворецът е отворен всеки ден, без понеделник, от 10 до 20 часа през лятото, а билетът струва 9 евро.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *