Виена

За тези от вас, които обичат лукса на отминалите империи, свободата на сецесиона, романтиката на валса, доброто кафе, разходките в парка… Виена крие по нещо за всеки вкус.

Население – 1 794 770 души (2014)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 1004 км
Най-добро време за посещение – май-юни, когато има много безплатни концерти на открито, септември и декември, когато са коледните базари.
Средна дневна температура: през пролетта – 16.3 градуса, през лятото -25.7 градуса, през есента – 14.8 градуса, през зимата – 4.8 градуса.

Историята на града започва като келтско селище на брега на Дунав, а по-късно е имало римски военен лагер Виндобона. През 13 в. достига разцвет по времето на Хабсбургите. През 1683 г. се измъква на косъм от турската обсада. Бароковите дворци Хофбург и Шьонбрун и готическата катедрала „Св. Стефан“ са магнит за туристи от целия свят
Как да стигнем
Няма нискотарифни полети от София до Виена. Летището е на 16 км от града. Цените на автобусите са сравнително ниски, но пътуването трае 15 часа. По-бързо и по-приятно е да се пътува с кола. В момента има вариант да хванете нискотарифен полет до Братислава и оттам с автобус до Виена за час и десет минути. Цените започват от 5 евро.
Топ 3 забележителности
Музеят за история на изкуството. Не е за изпускане, тъй като след дълги години събира отново под покрива си Вермеер, Рембранд и Брюгел. Освен това наблизо е известната сладкарница Демел. Вход 14 евро (Цени).
Шьонбрун. Лятната резиденция, която от миналата година предлага и нощувки, наистина ще ви пренесе във времето на Императрица Сиси. Предпочитаме пред Хофбург и заради градината и лабиринта. Пълният билет е 21 евро (Цени)
Белведере. Задължителна спирка за поклонниците на Климт и сецесиона. Вход 19 евро (Цени)
Градски транспорт
Градът е лесно достъпен от летището, освен през нощта, когато трябва да си поръчате такси. Има шатъл за 6 евро, както и влак, който струва 11 евро. Още за транспорта от летището. Билетчето за градски транспорт и повече информация може да видите тук.

[textblock style="2"]Някои цени
Кока Кола (330 ml) – 2.63 €
Бира – 3.30 €
Комбо сандвич – 6 евро

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *