Дания

Драгьор – уроци по опазване на наследството

Dragør е рибарско село на остров Амагер, на 12 километра от Копенхаген. Произнася се Драгьор, но едва ще успеете да го кажете така, че винаги готовите да помогнат датчани да ви разберат от първия път. С това затрудненията ви с Драгьор се изчерпват. До него се стига с градския транспорт от Копенхаген и автобусът спира точно където трябва – на метри от църквата и близо до търговската улица, която ще ви изведе до пристанището.

Драгьор не е първи избор за посетителите на Копенхаген и е трудно да си представя, че ще се натъкнете на него, ако не четете справочниците открай докрай. Но отбивката си заслужава.

Драгьор, Дания
Пристанището не е голямо

Какво толкова може да има в едно село с 11-12 хиляди жители? (Всъщност е град, при това общински център, но историята му е на село и изглежда като село).

Дания
Никакви самоволни ремонти

Нищо повече от плетеница от калдаръмени улици и живописни жълти къщи, поддържани с маниакално усърдие. Няма да видите никакви импровизации, освен в аранжирането на прозорците. Никакви ремонти с алуминиева дограма или тенти от рекламни материали на Кока Кола. Никой в стария град не се е изкушил да пробва различна разцветка освен жълта или да осъвремени покрива. Някои от къщите са на няколко века и казват, че тук са едни от най-скъпите имоти на острова. Олющена мазилка почти не се забелязва.

Дания
Традиционен покрив

Селото изглежда ново-новеничко, като току-що доставен декор за исторически филм. Всъщност е било основано през 12 век и получава разцвет като рибарско селище през 14 и 15 век, благодарение на дадената му от Ханзейската търговска лига привилегия да търгува с осолена херинга. Всяка година от 25 юли до 9 октомври тук се събирали хиляди търговци, рибари и купувачи от целия регион. През 15 век започва изграждането на каменни къщи, а на острова прииждат имигранти от Холандия, която тогава била по-напреднала от Дания. През 16 век крал Кристиян ІІ специално поканил две дузини холандски фермерски семейства да се установят в Дания, за да произвеждат храна за кралския двор. Те създали съседното село Сторе Маглеби (прочуто с църквата си), но пристигането им не зарадвало жителите на Драгьор. Първи сблъсък с глобализацията с мащабите на 16 век.

Дания
Послание към минувачите

След голям пожар в началото на 16 век и намаляването на херингата, селяните започнали да се занимават с управлението на кораби през проливите. През 19 век той вече е второто по значение пристанище в Дания след Копенхаген, но с появата на параходите губи и тази роля. Днес жителите на града вместо с навигация на кораби са ангажирани с обслужване на близкото летище. (Пътят до Драгьор прекосява пистата)

Дания
„Приятно ни е да се запознаем“

За друга част от хората животът все още се върти около пристанището, където има морски музей, яхтклуб, база за кану-каяк. Там е и най-големият хотел в градчето.

Ако имате късмета да уцелите слънчев ден, разходката по спокойните улици на Драгьор е хубаво бягство от градския шум.
Дания

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *