Толедо

Един ден в: Околностите на Мадрид

Мадрид – кралски, модерен и пъстър, може да ви стигне за седмица и дори повече. Но при цялото си разнообразие, столицата само загатва за богатствата на Испания. На около час път с влак или автобус се намират пет дестинации, подходящи за еднодневна екскурзия:

Ел Ескориал

Sur de El Escorial
El Escorial

Старата резиденция (El Escorial) е почти задължителна отбивка, нещо като Версай за посетителите на Париж. Включва освен внушителната сграда на кралския манастир и отдалечената на няколко километра кралска хижа (La Granjilla de La Fresneda de El Escorial), изградени през 16 век за Филип  II. Комплексът е посветен е на Сан Лоренсо след победата над французите през 1557 г. (Филип, ревностен католик, воюва с Франция, защото тя подкрепя протестантска Холандия). През 16 и 17 в. Ескориал функционира едновременно като манастир и като официална резиденция на испанските крале. Манастирът сега се управлява от Ордена на Св. Августин и е под закрилата на ЮНЕСКО.

Сградата съчетава италианска класическа архитектура от 16 век и испанския барок. Комплексът включва 15 градини, 2000 прозореца, 1000 врати, 86 стълбища, 88 фонтана и разполага с 1600 картини. В центъра на комплекса е Голямата базилика, в която може да се видят статуи на Хабсбургските крале. Срещу нея е библиотеката, която съдържа 40 000 тома. Интерес представляват още дворецът на Филип ІІ, Дворецът на Бурбоните, пантеонът и Залата на битките. Художествената галерия е подслонила творби на Хосе де Рибера, Тинторето, Албрехт Дюрер, Йеронимус Бош и Диего Веласкес. Един от шедьоврите е „Мъченичеството на Свети Морис“ от Ел Греко.

Най-лесният достъп е с влаковете Renfe от гара Аточа в Мадрид (вижте разписание).

Аранхуес

Аранхуес
Кралският дворец в Аранхуес

В посока югоизток ни очаква кралският замък, който е отворен за публиката (без понеделник, както повечето музеи). Бивша ловна хижа, той е проектиран като летен замък на Филип ІІ от Хуан Батиста де Толедо и Хуан де Херера – архитектите на Ел Ескориал. Следващите крале са го разширявали и украсявали. Двата парка също са интересни и много приятни за разходка.

Билетът с автобус е 3.45 евро и се стига за половин час (разписание).

Толедо

Толедо
Puerta de Bisagra

Намираме Толедо за най-интересната дестинация от петте, дори с известно колебание го включваме в списъка за еднодневни екскурзии. Градът – един от най-древните в Испания, крие множество тайни и изкушения. Можете да избягате от жегата в подземията на музея на Ел Греко, да се заплеснете по колекциите от мечове, да прекарате часове в кратка фото пауза на отсрещния бряг на река Тахо или да похапнете сладко мазапан (местен сладкиш). Накратко – можете да си прекарате добре още преди да сте видели задължителните забележителности. Сред тях са – Портата Бисагра, замъкът Алкасар (Alcázar) на върха на хълма, катедралата на Толедо, която съдържа произведения на Ел Греко и Гоя, музеят Санта Круз (още картини на Ел Греко и Гоя), джамията Христос де ла Луз, няколко синагоги (Sinagoga del Tránsito и Santa María la Blanca, сега църква), църквата Санто Томе (Iglesia de Santo Tomé), която пък е била джамия и в която е изложена прочутата  „Погребението на граф Оргаз“ на Ел Греко, манастирът Сан Хуан де лос Рейес (Monasterio de San Juan de los Reyes), изграден за  Изабел I Кастилска – кралицата, въвела инквизицията.

Колкото до мазапана, адресът е сборния пункт за всички туристи Plaza de Zocodover 7, където е световно известната сладкарница Santo Tome. Ще я познаете по опашките.

Може би най-евтиният вариант да стигнете до Толедо е с автобусите Alsa, които тръгват от Plaza Eliptica (на югозапад от центъра).  Билетът за влак е 12 евро в едната посока и пристига за 32 минути. Но ако останете за нощувка, няма да съжалявате.

Сеговия

Катедралата на Сеговия
Катедралата на Сеговия

Тук ви очаква друг замък (Алкасар) и великолепната катедрала от 16 век.

Влакът стига за 27 минути и струва 12 евро в едната посока, а автобусът е 9 евро и стига за час (разписание).

И за финал, един от най-необичайните градове в Испания:

Куенка

Куенка
Куенка

Известен с висящите си къщи (Casas Colgadas) и разкошната готическа катедрала (Catedral de Santa María la Mayor), това е най-отдалеченият град от Мадрид. В катедралата не пропускайте епископския дворец, който пази две платна на Ел Греко. Дългият път до Куенка в случая е предимство, защото градът е разположен в живописна местност, където реката прорязва скалите. Влакът стига за един час. Цените за различните часове и дни от седмицата се различават, затова е добре да проверите отрано. Най-евтин обикновено е влакът Intercity в 17 часа (около 13 евро). Автобусите (разписание) са бюджетната опция, но с тях отнема над 2 часа.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *