Италия

Италия, каквато не си я представяхме

Обожаваме Италия – каменните улички, кафето, цялата италианска кухня и вниманието към дребните детайли и големите приказки. Но  докато планираме поредното пътуване за Ботуша, попаднахме на някои неочаквани, чак шокиращи места. Ето някои от тези находки:

Кварталът на Копеде

Piazza_Mincio (LPLT)
Piazza_Mincio (LPLT)

Рим има много потайности, но Quartiere Coppedé е едно от най-странните места в Триест, в северната част на града. Той е дело на архитекта Копеде, който е работил върху квартала от края на 1910 г. до смъртта си през 1927 г.
На площ от 31 000 кв. метра са разположени около 40 обекта – флорентински кули, венециански дворци, фасади в стил ар нуво, барокови сгради или такива с митологични орнаменти.

Катедралата от дървета

Бергамо
Катедралата в Бергамо (Pava)

Италианският художник Джулиано Маури е известен със създаване на „естествена архитектура“ чрез смесване на органични материали, като например клони в мащабни открити произведения на изкуството и на околната среда. Естествената катедрала е замислена по такъв начин, че когато дърветата пораснат, да образуват стените и покрива.

Катедралата е инсталирана близо до Бергамо през 2010 г., година след смъртта на артиста. Тя включва 1800 елхови стълбове, клони от леска и кестени, които са вплетени за създаване на носеща конструкция за 42 бука. Катедралата заема 650 квадратни метра

Криптата на желанията

Криптата със златните рибки
Криптата със златните рибки

Построена между 9-ти и 10-ти век, базиликата Сан Франческо в Равена е архитектурен шедьовър, който е признат в цял свят и е в списъка на ЮНЕСКО. Но най-впечатляващата е криптата, която е наводнена от околните блата и сега приютява златни рибки и, разбира се, монети, наречени с най-добри пожелания.
Целият град бавно потъва и усилията да се отводни криптата са били неуспешни. Иначе тя е удивително добре запазена, включително част от мозайките.

Сюрреалисти в манастира

Scarzuola
Scarzuola

La Scarzuola първоначално е францискански манастир, но сега е архитектурно чудо, което отразява езотеричните възгледи на своя нов архитект.
Преобразяването се случва, след като през 1956 г. попада в ръцете на миланския архитект Томазо Бузи. Намира се в Монтегабионе, близо до Орвието.

Паркът на чудовищата

Съвсем наблизо, в Бомарзо е Parco dei Mostri – градината, която не е предназначена за почивка и наслада. Създадена през 16 век по заръка на принц Пиер Франческо Орсини, нейната цел е да ужасява. Историята е скръбна – завръщайки се у дома, след война, в която е загубил най-добрия си приятел, принцът заварил съпругата си да умира.

Паркът има своите знаменити почитатели, сред които е Салвадор Дали, който прави кратък филм за него.

Призрачното село

Италия
Крако
снимка: Ivo Spadone

Кра̀ко е село и община в Южна Италия, провинция Матера. Цялата община има 762 жители (към 2012 г.).

След като е преживял черната чума и опустошения, градът е изоставен в края на 20 век заради свлачища и земетресения.

Провеждат се фестивали и други събития. Няколко филма са заснети тук, включително „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *