Бускореале

НАИМ представя съкровището от Боскореале

Едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра може да бъде разгледано от 23 май до 23 август в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Това е реципрочна изложба на „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра.
Изложбата е „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ и представя известното съкровище от І век. Тя бе открита заедно с изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“на музея в Стара Загора.

Бускореале
Триумфът на Тиберий (сн: Bj)

Боскореале се намира в Италия, в близост до Везувий, а съкровището е било открито през 1895 г. в цистерна за вино в римската Вила дела Пизанела. Последният собственик на сребърния сервиз вероятно е била жена на име Максима. Тя е загинала до него заедно с още двама мъже. Те са се се опитали да спасят предметите при изригването на вулкана през 79 г.
Предполага се, че на мястото е имало селска вила, разположена на 1000 кв.м. с ясно очертана жилищна площ и стопански помещения. Откритото съкровище се състои от сребърни съдове за трапеза и кожена торба с антични монети. В София се представят 30 предмета, както и чифт златни обеци.
Сред тях е световно известната Купа с Африка, чинии, подноси, блюда, триподи, лъжици, кантароси, скифоси и черпаци. Находките впечатляват с изящната си изработка и са ценен извор за развитието на културата през римската епоха.

Чифтът златни обеци с инкрустация от зелено стъкло били притежание на жена, намерила смъртта си във вила дела Пизанела. Нейното тяло е намерено заедно с телата на двама мъже. Жената е държала шал пред устата си, за да не вдиша от газовете, които я задушавали. За съжаление, все още няма сигурен отговор на въпроса дали тя е Максима, чието име е изписано върху много предмети от съкровището. Като възможна хипотеза се приема, че собственик на вилата и на цялото имущество е L. Caecilius Iucundus, банкер от Помпей, наследил богатството на Юлиево-Клавдиевата династия в Кампания, и че именно той е бащата на Максима.[textblock style=“1″]Изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“ е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей и Регионалeн исторически музей Стара Загора. Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора.
В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, както и от други могили, които принадлежат на некропола на вилата.
Предпазно и нападателно въоръжение, сред което рядък бронзов шлем-маска, подчертава принадлежността на собствениците към местната военна аристокрация. Луксозни предмети, внесени както от Изтока, така и от Италия, елементи от обзавеждането, като изискан канделабър с изображение на херма с две младежки лица, съдове за парфюми и балсами, отразяват техния изискан начин на живот.
Инструментите на труда свидетелстват за основните занимания на мъжете и жените, живели във вилата, като за първи път са изложени на едно място любопитни и разноoбразни предмети, обикновено пренебрегвани и забравени във фондовете на музеите. Земеделски инструменти, модел за калъп за керамика и глинени съдове, показват на какво се дължи богатството на собствениците на това имение. Оброчните плочи на Тракийския конник, открити до жилищната част на комплекса и могилният некропол на вилата разкриват тракийските корени на неговите обитатели.
Изложбата може да бъде посетена до 10 септември 2015 г. [/textblock]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *