НАИМ представя съкровището от Боскореале

Едно от най-големите сребърни съкровища от римската епоха в колекциите на Лувъра може да бъде разгледано от 23 май до 23 август в Националния археологически институт с музей (НАИМ) при БАН. Това е реципрочна изложба на „Епопея на тракийските царе“ в Лувъра.
Изложбата е „Сребро от Лувъра. Съкровището от Боскореале“ и представя известното съкровище от І век. Тя бе открита заедно с изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“на музея в Стара Загора.

Бускореале

Триумфът на Тиберий (сн: Bj)

Боскореале се намира в Италия, в близост до Везувий, а съкровището е било открито през 1895 г. в цистерна за вино в римската Вила дела Пизанела. Последният собственик на сребърния сервиз вероятно е била жена на име Максима. Тя е загинала до него заедно с още двама мъже. Те са се се опитали да спасят предметите при изригването на вулкана през 79 г.
Предполага се, че на мястото е имало селска вила, разположена на 1000 кв.м. с ясно очертана жилищна площ и стопански помещения. Откритото съкровище се състои от сребърни съдове за трапеза и кожена торба с антични монети. В София се представят 30 предмета, както и чифт златни обеци.
Сред тях е световно известната Купа с Африка, чинии, подноси, блюда, триподи, лъжици, кантароси, скифоси и черпаци. Находките впечатляват с изящната си изработка и са ценен извор за развитието на културата през римската епоха.

Чифтът златни обеци с инкрустация от зелено стъкло били притежание на жена, намерила смъртта си във вила дела Пизанела. Нейното тяло е намерено заедно с телата на двама мъже. Жената е държала шал пред устата си, за да не вдиша от газовете, които я задушавали. За съжаление, все още няма сигурен отговор на въпроса дали тя е Максима, чието име е изписано върху много предмети от съкровището. Като възможна хипотеза се приема, че собственик на вилата и на цялото имущество е L. Caecilius Iucundus, банкер от Помпей, наследил богатството на Юлиево-Клавдиевата династия в Кампания, и че именно той е бащата на Максима.

Изложбата „Римската вила при Чаталка. Богатството на един тракийски аристократ“ е резултат от съвместната работа на Националния археологически институт с музей и Регионалeн исторически музей Стара Загора. Тя представя бита на заможни тракийски аристократи, собственици на villa rustica, построена през I в. сл. Хр. в местността „Чаталка“, разположена близо до гр. Стара Загора.
В изложбата участват изключително ценни находки от надгробната могила Рошава Драгана, в която са били погребани някои от членовете на фамилията, владяла това имение, както и от други могили, които принадлежат на некропола на вилата.
Предпазно и нападателно въоръжение, сред което рядък бронзов шлем-маска, подчертава принадлежността на собствениците към местната военна аристокрация. Луксозни предмети, внесени както от Изтока, така и от Италия, елементи от обзавеждането, като изискан канделабър с изображение на херма с две младежки лица, съдове за парфюми и балсами, отразяват техния изискан начин на живот.
Инструментите на труда свидетелстват за основните занимания на мъжете и жените, живели във вилата, като за първи път са изложени на едно място любопитни и разноoбразни предмети, обикновено пренебрегвани и забравени във фондовете на музеите. Земеделски инструменти, модел за калъп за керамика и глинени съдове, показват на какво се дължи богатството на собствениците на това имение. Оброчните плочи на Тракийския конник, открити до жилищната част на комплекса и могилният некропол на вилата разкриват тракийските корени на неговите обитатели.
Изложбата може да бъде посетена до 10 септември 2015 г.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *