e-europe

Големите пешеходни предизвикателства на Европа

Ако през последните месеци сте застояли на едно място, лошото време вече не е оправдание, а пък ние имаме предложение за вас. Особено ако сте любители на дългите преходи… Завържете здраво връзките на туристическите обувки, нарамете раниците и хванете един от дванайсетте паневропейски пешеходни маршрута. Обозначени с Е1 до Е12 (малко по-подробно инфо за тях има в карето по-долу), те кръстосват надлъж и нашир нашия континент – един добър начин да го опознаете не само откъм цивилизованата му страна.

Идеята за създаването им е на Европейската асоциация за пешеходен туризъм (ERA), основана в Германия още през 1969 г. и наброяваща към днешна дата 61 члена – туристически организации от 34 европейски страни (включително и нашия БТС).

e-baliseЧаст от най-важните условия, на които трябва да отговарят маршрутите, е да минават през границите на поне три държави и да са добре маркирани съгласно изискванията на асоциацията – кръгът от жълти звезди на ЕС на син фон, в средата на който е поместено буквено-цифровото означение на маршрута. Тъй като те минават по съществуващите вече туристически пътеки, нормално е в страните от Централна и Западна Европа те да са по-добре обозначени, но пък Югоизточна Европа компенсира с разнообразието и известния чар на непредсказуемостта.

Между другото ERA присъжда и сертификатите за т.нар. “Водещи качествени пътеки – Най-доброто от Европа” и съвсем скоро – на 30 май – предстои откриването на една от тях в Аркадия, Гърция – 75 километровата Меналон. Чудесна идея за добър и по-достъпен летен маршрут!

През България преминават три от европейските “е-та”, като два от тях завършват на наша територия. Маркирани са около 2150 км (общата дължина е различна, защото има разклонения и алтернативни пътеки).
[textblock style=”2″]

Е3

Наричан и “пътят на тамплиерите“, защото голяма част от него съвпада с пътищата на кръстоносците. Западният му клон започва от Сантяго де Компостела, Испания – крайната точка на един от великите поклоннически маршрути Ел Камино, и завършва в Несебър. Дължина – 6950 км.

Българската отсечка от него, по-известна като “Ком-Емине”, наскоро беше продължена до Несебър. Тя е и най-добре маркираната и единствената непрекъсната на наша територия. Дължина – 700 км, приблизително пешеходно време по трасето – 30 дни (освен ако не си Любомир Палакарчев, който през 1986 г. го прекосява за 5 дни и 14 часа, или Кирил Николов-Дизела, който се опита да подобри този рекорд през август 2014 г., но не успя…).
Е3 в България си е предизвикателство – да минеш пеша по Стара планина – гръбнака на България – от най-западната до най-източната й част…

Е4

Оправната точка е Тарифа, Гибралтар, а крайната – Ларнака, Кипър. На два пъти пътешестието става морско – до Крит и до Кипър. Това е най-дългият европейски маршрут – 11800 км.

e-4

В България започва от Калотина, но маркировка се появява чак в Драгалевци, Витоша. Следват 350 трудни (включва няколко двухилядника, между които Мусала и Вихрен) километри през Верила, Рила, Пирин, Славянка (Алиботуш). Може да се каже, че това е “най-алпийският” маршрут в България. Напуска “официално” страната ни при Кулата.

Е8

Част от него е популярна и като “пътя на султана”. Стартира в Дъблин (Ирландия) и завършва в Свиленград, по-точно село Мезек. Планира се продължение до Босфора, Истанбул. Дължина 4390 км.
Маркировката у нас започва чак при Боровец, Рила, и продължава по “стария” маршрут “Рила-Родопи”. Общата му дължина е около 400 км и при умерено темпо може да се вземе за 2 седмици. Включва изкачване на Мусала и по-дълъг трекинг през Родопите, като не пропуска Дяволското гърло и Ягодинската пещера. Крайната точка при Мезек не е случайна – там е открита една от най-интересните тракийски гробници, както и една от най-запазените средновековни крепости в България – Калето.

[/textblock]

Такива дълги преходи наистина са много алчни откъм физически и времеви ресурси, но да не забравяме най-важното – те са и пътешествия на духа, по време на които научаваме много за света и за … себе си. Така че си заслужава да ги предприемем.
[textblock style=”2″]

Дванайсетте европейски пешеходни коридора накратко:

e-routes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • E1
  Дължина: 7000 km
  Нордкап (Норвегия) – Гьотеборг (Швеция) – Констанц (Германия) – Лугано (Швейцария) – Генуа (Италия) – Салерно (Италия)
 • E2
  Дължина:  4850 km
  Инвърнес (Шотландия) – Хоек Ван Холанд (Холандия) – Антверпен (Белгия) – Ехтернах (Люксембург) – Шамони (Франция) – Ница (Франция)
 • E3
  Дължина:  6950 km
  Сантяго (Испания) – Везле (Франция) – Ехтернах (Люксембург) – Фулда (Германия) – Закопане (Полша) – Артанд (Унгария) – Несебър (България)
 • E4
  Дължина:  11800 km
  Тарифа (Испания) – Гренобъл (Франция) – St-Cergue (CH) – Будапеща (Унгария) – Белград (Сърбия) – София (България) – Ларнака (Кипър)
 • E5
  Дължина:  2900 km
  Пон дю Ра (Франция) – Фонтебло (Франция) – Кройцлинген (Швейцария) – Брегенц (Австрия) – Верона (Италия)
 • E6
  Дължина:  6300 km
  Килписярви (Финландия) – Копенхаген (Дания) – Гослар (Германия) – Копер (Словения) – Александруполис (Гърция)
 • E7
  Дължина:  4330 km
  Ел Хиеро (Испания) – Лисабон (Португалия) – Андора (Андора) – Ница (Франция) – Любляна (Словения) – Нови Сад (Сърбия)
 • E8
  Дължина:  4390 km
  Дъблин (Ирландия) – Хул (Великобритания) –  Хоек Ван Холанд (Холандия) – Бон (Германия) – Виена (Австрия) – Кошице (Словакия) – Свиленград (България)
 • E9
  Дължина:  5200 km
  Лисабон (Португалия) – Брест (Франция) – Хоек Ван Холанд (Холандия) – Любек (Германия) – Гданск (Полша) – Талин (Естония)
 • E10
  Дължина:  2880 km
  Нуоргам (Финландия) – Потсдам (Германия) – Прага (Чехия) – Залцбург (Австрия) – Болцано (Италия)
 • E11
  Дължина:  2070 km
  Шевенинген (Холандия) – Оснабрюк (Германия) – Потсдам (Германия) – Познан (Полша) – Огродники (Полша)
 • E12
  Дължина:  1600 km
  Сеута (Испания) – Барселона (Испания) – Ница (Франция) – Генуа (Италия) – Салерно (Италия)

[/textblock]

 

Още информация за маршрутите може да потърсите в базите данни на Трайлдино.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се