Приключения с велосипед

България на картата

България е включена с два маршрута в мрежата на Евровело – един проект на Европейската колоездачна федерация, който развива велокоридори заедно с местните власти.

Маршрут 13 е наречен Желязната завеса и свързва Балтийските републики с южната част на бившия източен блок. Дължината на маршрута от Баренцово море на север до Черно море на юг е приблизително 6 800 км. Южната част на този европейски маршрут преминава през граничните райони на Балканските страни: Сърбия, Румъния, България, БЮРМ, Гърция и Турция. В значителна част от това трасе останките от Желязната завеса се намират във високопланински места, като маршрутът преминава покрай историческо наследство, разположено в пресечен терен. У нас трасето включва Югозападна България, Родопите и Странджа, за да финишира край Резово.

ЕвроВело 6 е наречен Маршрут на реките, защото следва 3 от най-големите европейски реки – Лоара, Рейн и Дунав. Маршрутът започва от град Нант, на устието на р. Лоара и се движи на изток по реката през цяла Франция. Продължава към Боденското езеро в Швейцария, след което тръгва по протежение на р. Дунав през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България, където преминава през обявения за световно наследство от Юнеско резерват Сребърна и през Румъния, достига делтата на Дунав и завършва в град Констанца, на Черно море.

Rongbuk_Monastery_Everest

Ронгбук

А ето и три по-предизвикателни дестинации.

Да прекосиш Хималаите
Тръгвайки от Ласа, този 16-дневен пробег прекосява Тибетското плато, минава през базовия лагер в Хималаите и манастира Ронгбук, преди да завърши в Катманду. Истинското предизвикателство е височината – минават се шест основни прохода, най-високият на 5220 м над морското ниво. Наградата идва в  предпоследния ден: на 4600-метрово спускане свистене от високото плато в зелената на  долина Bhote Koshi. Организаторите, които предлагат подобен пробег, твърдят, че това е най-дългото колоездачно спускане в света.

През лозята на Марго

Сент Емилион

Сент Емилион

Този байк тур е за епикурейци, които ще оценят добрите ресторанти в Южна Франция. Не точно алтернатива на винените турове, той преминава през поредица лозя от Пойак в Жиронда до Тремола на Дордон. Можете да отседнете в Сент-Емилион – това е една от винопроизводителните комуни, отглеждащи един от прочутите сортове Бордо. По петдневния маршрут са три ресторанта със звезди на Мишлен, включително Châteaux Cordeillan-Bages в Пойак-

Алпите, Пиринеите и Доломитите

кметството в Руполдинг

кметството в Руполдинг

Това е като Тур дьо Франс за аматьори. Подобен тур с пълна логистична подкрепа и класиране в рамките на деня се предлага организирано срещу цена от най-малко 1600 евро (hauteroute.org; lafuga.cc) Има и офроуд версия – седемдневен тур от Руполдинг в Германия до езерото Гарда в Италия. Тази година събитието започва на 19 юли и цената е 695 евро, без нощувки. (host-tours.de)

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *