Napoli_

От Неапол до Амалфи

Разположен в Неаполитанския залив между Везувий и Флегрейските полета, третият по големина град в Италия вече е лесно достъпен от София с Wizz air.

Историческият център, включен в списъка на световното културно наследство на Юнеско, е резултат на застъпването на архитектурни стилове, като обхваща приблизително 2800 години история и наследство на различни цивилизации. На главния площад, „Пиаца дел Плебисито“,  е кралският дворец, една от резиденциите на Бурбонските крале на Неапол. Съвсем близо до централния площад е най- старата функционираща опера на италианския полуостров – Театро Сан Карло.

Сред останалите забележителности са кралският дворец Каподимонте, който е превърнат в галерия, а сред ценните му експонати  са картината на Караваджо – „Бичуването на Христос“ и творбата на Анди Уорхол – „Везувий“.

Най-голямата колекция от древногръцки и римски експонати е в Националния археологически музей. Забележителна е колекцията картини, мозайки и скъпоценности от Помпей и Херкулан.

Галерията Umberto l с нейнията стъклено-железен покрив, издигащ се на 57 метра, приютява много кафенета и магазини. Вътре е и църквата Santa Brigida, съхранила стенопис на Лука Джордано.

Неапол е известен и като градът на 500-те купола заради множеството църкви, повечето от които съществуват и днес. Специален интерес представлява Santa Maria della Sapienza на Виа Константинополи, в която се намират картини на Лука Джиордано.

На остров Мегариде е една от най-големите забележителности на Неапол – Кастел дел ово или Замъкът на яйцето. Там се намира Музеят на праисторията. Крепостта e издигната през 1154 г. по заповед на Уилям Нормандецът, наричан още Лошия. Преди това тук е имало римска вила и манастир.

Огромен туристически интерес предизвикват и древните градове Помпей и Херкулан, унищожени при изригването на Везувий през 79 г., които се намират близо до Неапол.

Салерно, градът на ломбардите, е рожденото място на най-старата медицинска академия в Европа. Основан е от етруските през 6 в. пр. н.е.

Добра отправна точка e за екскурзии до Неапол и Амалфи.

Климатът е типично средиземноморски с мека дъждовна зима. Планините пазят от северните ветрове.
Сред основните забележителности са замъкът Arechi (8 век), построен от княз Аречи ІІ. Катедралата на св. Матей, разбира се, музея на медицината, както е средневековент акведукт, построен, за да се доставя вода на манастира Св. Бенедикт.

Празникът на покровителя на града е на 21 септември.
В края на ноември и началото на декември се провежда кинофестивалът, а след това започват коледните тържества. На 17 януари е Нощта на огъня, а през март – Панаира на разпятието.

Помпей, разположен в подножието на Везувий е задължителна отбивка, а цел №1 е Римският форум там, както и т. нар. “Къщи на любовта”.

Амалфи е една от трите крайбрежни перли на Италия. Освен с живописните къщички градът е известен и със забалежителности, заради които е в списъка на ЮНЕСКО. Сред тях са църквата Св.Андрей, камбанарията, метоха на капучините.

Ако разполагате с време, можете да отскочите до остров Капри, да се насладите на изгледа към фаралионите, откриващ се от Градините на Август, или да изкачите „финикийските стълби“ – единственият път, свързващ двата града на острова в миналото.

Какво да опитаме

Типичните ястия включват Parmigiana и пържени субпродукти, а след десертите – рококо, марципана и Santa Rosa. Имат много класни вина като Aglianico, Барбера,  Falanghina, Fiano, Primitivo и Sciascinoso.

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Абонирай се