Акропола, Атина

Особености на транспорта в и около Атина

В разгара на лятото за пореден път се изправяме пред дилемата на пътуването с ферибот и кола или самолет в Гърция. Не само сравнително високите цени, но и неясните разписания и стачки може да осуетят намеренията за спонтанно посещение на островите. Вътрешният транспорт също не винаги е удобен. Ако не искате да шофирате, трябва да разчитате на обществения транспорт.

Без претенции за изчерпателност, предлагам няколко полезни линка и друга информация, която събрах.

В столицата

Да започнем с Атина, за където се отправяме и ние, изкушени от самолетните билети за 10 евро.

Най-лесният начин за придвижване от летище Ванизелос е с метрото. От метрото се взема линия 3, като билетът е 8  евро. В града метрото струва 1.40 евро, като валидността на билета е 90 минути.

Схема на метрото и електричката:Атина

Автобус 95, който е най-вероятният ви избор, се взема от изход 5 на летището, а на връщане – от площад Синтагма (оттам можете да вземете и метрото).

От летището:

По-евтиният вариант за придвижване е Автобус X95, който пристига за 70 минути до центъра (с около 20 минути по-дълго) и струва 6 евро. И двата билета от летището – за метро и автобус, са само за едно пътуване. Внимавайте, ако бързате да хванете обратния полет за София – последната спирата на Х95 е обозначена като Аеропорт, но това е Пристигащи, а за Заминаващи трябва да слезете две спирки преди това.

Билетите за вътрешния транспорт в Атина са валидни за всички видове транспорт в рамките на 90-те минути, като се валидират еднократно. Билет само за едно пътуване е 1.40 евро. Глобите са солени – 60 евро.

Освен автобусите, които са сини, има и жълти тролеи, съответно и спирките са в този цвят.

Автобус №040, който можете да вземете от Археологическия музей, обикаля всички главни забележителности.  Това е една от малкото линии (както и тези от летището), която работи през нощта. Метрото работи до полунощ или до 2 часа в петък и събота. Първите коли сутрин тръгват около 5:40 и са на ръба да хванат ранните полети за София.

Три трамвайни линии свързват Атина с крайбрежието – Линия 1 – от Синтагма до стадиона, 2 – от Синтагма до предградието Воула (Глифада) и Линия 3, която върви по крайбрежието.

Електричката е интересен транспорт за предградията на Атина, като стига чак до впечатляващия Коринтски проток и продължава до Киято. Има две линии – P1 и P2 на картата. В рамките на града вози на цената на обикновен билет, иначе е примерно 9 евро до Коринт, като има прекачване. На гръцки е Проастиакос, добре е да се запомни, тъй като спирките може да се объркващи.

Фериботи

Водният транспорт е най-разпространеният начин за придвижване до островите.
До големите острови има рейсове по няколко пъти пъти на ден, но по-непопулярните дестинации корабите не пътуват всеки ден. Освен това разписанията често се променят, така че не разчитайте да има ферибот само защото преди няколко години сте пътували с него. Извън сезона се случва рейсовете да се отменят когато морето е бурно. Разписанията, особено по второстепенни сайтове често не са актуални.

До близките острови, които са на около час, билетите струват около 10 евро, а с автомобил – 40 евро.

Но най-атрактивните острови са далеч, например, до Санторини се пътува най-малко 8 часа. Най-близки до Атина са Сардоническите острови – Хидра, Спецес, Егина и Порос, достъпни са чрез Hellenic Seaways www.hsw.gr. До Хидра ходят катамарани/хидрофойл и не качват коли.

Повечето фериботи тръгват от Пирея, докъдето ходи зелената линия на метрото. Може да се стигне и с автобус №049 от Омония или с №40 от Синтагма, който работи 24 часа. Повечето фериботи тръгват оттук.
Схема на пристанището
piraeus-map

Вторият по значение изходен пункт е Рафина на 30 км на север от Атина и на 10 км от летището. Оттук тръгват фериботите за Андрос, както и Тинос, Миконос, Наксос и Санторини. Друго по-ненатоварено пристанище е Лаврион на юг. И до двете може да се стигне с автобус от KTEL Attikis (улица Mavromateon) за 3, съответно 4,90 евро.

Разписания на фериботите може да откриете туктуктук и тук

Със самолет

Самолетът е опция и за вътрешно придвижване в Гърция. 11 от островите имат международни летища, още 12 са регионалните.
Добри възможности има от Солун, където може да оставите колата на сравнително евтин паркинг (5 евро за 24 часа). От Атина също може да се придвижите до островите, като в някои случаи цените са по-изгодни от фериботите.
Например, Ryanair има билети от Атина до Миконос на цени от 15 евро в едната посока, докато фериботът е 34 евро.
Но тези цени са по-скоро изключение. Извън нискотарифните компании самолетните билети са около 180 евро.

Основни компании:
Olympic Air
Aegaen
Astra

С междуградски автобус

Като цяло това е може би най-достъпният транспорт, поне за близки разстояния. В Атина има три основни автогари. Първата е Кифисо (Кифисо 100 в северозападната част на Атина), като дотам може да се стигне директно от летището с автобус Е93 или с автобус 051 от пл. Омония (ъгъла на Zinonos и Menandrou). Оттук тръгват автобусите за йонийските острови като Закинтос, както и за Пелопонес и Солун. Автогарата е доста неугледна и направо мръсна, така че си преценете.

Втората автогара е в Лиосион (ул. Лиосион 260), докъдето се стига с автобус 024 (слизате на спирка Praktoria KTEL) или с автобус 93 от летището. Оттук тръгват автобусите за Делфи, Волос, Трикала (Метеора), Катерини.
Внимавайте, ако сте с автобус 93 – Кифисос е последната спирка, а Лиосион е преди това.

Близо до парка Педион Ареос (спирка Виктория на метрото) тръгват оранжевите автобуси за близките градовете по източното крайбрежие, вкл. Рафина, Неа Макри, Сунион, Маратон и др.

Дългите маршрути (извънградски) се обслужват от KTEL (не само от Атина, а в цяла Гърция). На сайта на KTEL няма разписание, тъй като по някаква странна причина то се предоставя по телефона. Има само линкове към местните компании. Атинската компания  предлага информация за близките дестинации на сайта си. И други разписания са достъпни с повече търсене в интернет.

Автобусите KTEL стигат и до островите, като цената на ферибота е включена – например до Закинтос е 26 евро и около 6 евро за ферибота.

С влак

Жп транспортът в Гърция не е приоритет, но все пак има хубава линия от Атина до Солун на цена около 40 евро.

Повече на сайта на  TRAINOSE 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *