Vivian Maier

Избрано от нощта на музеите

За пореден път музеите в цялата страна привличат посетители с безплатен вход и специални прояви.

Навалицата в тези дни е голяма, а спестяването на няколко лева вход от обичайно зле финансираните културни институти не е достатъчен мотив за участие в Нощта на музеите. Затова обръщаме внимание на няколко специални прояви в този ден.

В Софийската градска галерия са две интересни изложби:

  • Майстори на американската фотография – Вивиан Майер (може би знаете историята – това е фотографката, чиито творби бяха случайно открити след смъртта й)
  • Йозеф Куделка: Изгнания, съвместно с Френския институт в България

От 21:30 ч. е предвиден концерт на квартет на китариста Мирослав Иванов според официалната програма, но според фейсбук страницата на СГХГ концертът е на тромпетиста Росен Захариев (Роко). Двамата често свирят заедно и са изключителни музиканти.

В Национален политехнически музей на ул. Опълченска 66 можете да видите изложба 40 години персонални компютри Правец, демонстрации и прожекция на неми филми.

В галерия Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (бул. Черни връх 2) от 18:00 ч. ще има чайна церемония, а след това (19:00, 20:00, 21:00 ч.) – Демонстрация на икебана.

Демонстрации на шита и совалкова дантела можете да видите в Етнографския музей.

Вечер с вокалното творчество на Панчо Владигеров – по случай 120 години от рождението на композитора, е предвидена в неговата къща-музей в Лозенец.

В къщата на Никола Вапцаров са предвидени прожекции на филми. Препоръчваме това посещение, защото къщата на Вапцаров е един от музеите, които не са отворени постоянно.

Творчески са подходили в Национален военноисторически музей на ул. Черковна 92, където след 18:00 има игри и предизвикателства като „Мистерия в кутия – открий неочакваните експонати“, лятно кино и концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски.

Детски ателиета са предвидени в „Земята и хората“ и Националния исторически музей в Бояна. Национален антропологичен музей към БАН на бул. Цариградско шосе 73 също се опитва да привлече децата с игри с награди.

Програма – София

Пълна програма за други градове

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *