Ерисейра

Ерисейра, рай за сърфисти и всички останали

Докато шофьорът сърфира с висока скорост по криволичещите хълмисти пътища, водещи към Ерисейра, човек не може да откъсне поглед от бързо сменящите се картини наоколо.  Който вече е бил в Португалия, знае – чарът е в красотата на малките неща, в разнообразието, дискретните орнаменти (мануелинът не се брои) и запомнящата се атмосфера на спокойствие и доброжелателност.

Наоколо се редуват спретнати села, тук-таме се виждат руини и вятърни мелници. Повечето къщи са скромни, някои са украсени с емблеми, азулежу или цветни градини.

Постепенно на хоризонта изплува океанът и не след дълго сте заслепени от нереалния величествен  залез над Фоз до Лизандро (най-южния плаж, почти до Карвоейра).

Лизандро
Фоз до Лизандро сутринта

Духът на някогашно рибарско селище все още се усеща из тесните улички на Ерисейра. Къщите са ниски, най-много на два етажа, с дискретна украса, така че нищо да не пречи на простора и величието на природата. Една от най-пищните сгради е читалището (културния център) – тези, които не знаят португалски, лесно ще го разпознаят по плакатите и по влизащите и излизащи хора с книга в ръка. Литературата е на почит в Португалия и е обичайно да срещнете четящи хора на плажа или в парка.

Ерисейра
Записки от Рибейра Дилас

Обявяването на Ерисейра за световен сърф резерват през 2011 г. (един от четирите в света и единствен в Европа) всъщост е допринесло за съхраняването на спокойната атмосфера. Чести са табелите, които призовават за уважение към природата.

Около Ерисейра се строи усилено, но поне засега успяват да удържат бизнес интересите под контрол. Няма да видите ново строителство близо до плажовете, нито в пределите на селото. Новите блокове, както и многобройните сърф училища и къмпинг са предимно от другата страна на пътя и са в съответствие с традиционните бели португалски къщи.

Малка нощна музика за трима

Прииждащите от цял свят сърфисти и други любители лесно се смесват с жителите на Ерисейра. Вечер всички те излизат на крайбрежната, за да изпратят слънцето. После възрастните жители на селото (страната е с висок дял на хора над 65 г.) се прибират по домовете си, а туристите се разпръскват из околните заведения или на площадите и крайбрежната, където почти всяка вечер има музиканти. Когато пристигнах, ме посрещнаха с Mas que nada.

Ерисейра
Единствената снимка от Ерисейра, на която се вижда ново строителство

Португалците са усмихнати и доброжелателни и, дори ако не говорят английски (но повечето, специално младите, говорят), намират начин да ви помогнат.

За тези, които не търсят екстремни преживявания, Ерисейра е целогодишна дестинация. Разполага с около 8 километра плажна ивица и десетина плажа, повечето от които са подходящи за начинаещи сърфисти. В рамките на селото има два плажа – Северният и Рибарският. Малко по на юг е Слънчевият плаж, на север са Сан Себастиян, Матадор и още няколко (вижте картата в линка и се водете по нея, тъй като на Google Maps не са отбелязани всички места).

Ерисейра
Сърфистка на Рибейра Дилас

Основният е Прая да Рибейра Дилас (Praia da Ribeira d’Ilhas). Той е подходящ и за начинаещи, и за средно напреднали, а също и за обикновени зяпачи. Мястото е живописно, като стъпаловидно спускащите се скали създават допълнително очарование (и изпитание  – заради водораслите те са много хлъзгави). До този плаж може да се стигне и пеша от селото – пътят край океана следва дълга алея, покрай която се редуват детска площадка, заведения и детска ферма. До плажа се слиза по дървени стълби. Ако  не греша, това е единственият плаж (освен тези в самото селище), в който има заведения, поне през октомври.

Ерисейра
Закътаният живописен плаж на Кошос

Останалите са диви и красиви. Това се отнася най-вече за Кошос (Кохос), който всъщност се намира в пределите на рибарското селище Рибамар. Може да се достигне пеша от Рибейра Дилас, но в справочниците пише, а и местните предупреждават, че пътят покрай океана е опасен. По-безопасният път обикаля, затова е за препоръчване да се отиде с кола или да се използва публичният транспорт, на който може да се разчита само в работни дни. Мястото за сърф е една неприветлива зона до скалите. Но в другия край  на Рибамар (на юг), скрит в заслона на околните възвишения се намира един от най-приятните малки плажове в района.

Португалия
Рибамар. Освен с Кошос селото може да се похвали с хубав рибен ресторант

Търсачите на адреналин знаят, че за тях подходящото време за сърф е от октомври до март, най-много до април. Но това също е въпрос на късмет. През октомври 2018 в Кошос, където вълните иначе  достигали 30 метра, морето беше гладко като тепсия. Преследването на високите вълни е като лова на Северното сияние – трябва не само да планирате пътуване в сезона, но и да останете поне две седмици, за да ги хванете. Само няколко дни по-късно на север в Назаре (мястото, където са поставени последните световни рекорди), сърфистите и наблюдателите имаха шанса да открият сезона на високите вълни.

Не се оплаквам. Липсата на късмет с големите вълни е добро оправдание за завръщане в Ерисейра.

Вижте повече за местата за сърф около Ерисейра тук

Автобусни разписания (много често като крайна точка е отбелязана Карвоейра, не се тревожете, ще ви доставят до Ерисейра)

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *