В преследване на културните събития на 2015 г.

Не допускайте промоциите на самолетните компании или по-лошо – графикът за отпуск на колежката, да определят екскурзиите, които смятате да осъществите през 2015 г.

Има по-добър начин да направите това и той е да планирате пътуванията си според големите културни събития в Европа тази година.

Независимо дали сте страстни читатели, влюбени в киното, фенове на рока или изкушени от съвременните градски изкуства афишът предлага по нещо за всеки от вас.

Започваме с Европейските столици на културата. Тази година това са Монс и Пилзен.

Монс, столица на културатаМонс (на холандски Берген) е градче в Югозападна Белгия с малко повече от 90 000 жители. Някога център на каменовъглената промишленост, днес градът се гордее с филмовия си фестивал. Сред списъка с около хиляда културни събития са светлинна изложба на Ван Гог, множество фестивали, нова арт библиотека. Особена атракция е светлинното шоу около камбанарията Belfry of Mons (снимка).
Програма

Чешкият град Пилзен също предлага богата програма, която включва фестивал на светлината, многобройни изложби и инсталации. Може да избирате между два джаз фестивала (единият е известният Bohemia Jazz Fest 2015), африкански и средиземноморски фестивал. Предвидени са още нощи на театрите, на литературата и на църквите. В бившето депо на градския транспорт ще бъде направена инсталация от семейни снимки на пилзенчани, а през август се открива интерактивна изложба Историята на Европа.
Програма

Ако още не сте стегнали куфара, продължавайте да следите за нови събития в нашия календар. И елате пак, за да разкажете.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *