Сиракуза

Къде да се стоплим през зимата

В България Новата година започна със свирепи студове, но съвсем нeдалеч ни чакат места, където температурите рядко се задържат под нулата. Повечето хора не обичат да пътуват през зимата, но това си има предимства – избягвате навалицата по улиците, заведенията и музеите, а цените са по-ниски.

Куфар подбра по-достъпните топли дестинации.

БарселонетаБарселона, Испания (около 200-250 лева с Wizzair)
С около 15 градуса през януари, безкрайни прави улици и забележителна архитектура, Барселона е идеалното място за спасение през зимата. Ако не сте били вече, непременно се разходете по Рамблата, онемейте пред Саграда Фамилия, разгледайте музея на Пикасо. Запазете си последната вечер за прочутите пеещи фонтани

dubaiДубай, ОАЕ – (под 300 лв. с Wizzair)
С дневни температури от 20-25 градуса и демонстрации на възможностите на архитектурата, Дубай е без конкуренция през зимата.

Кипър, ЛарнакаЛарнака, Кипър (около 200 лв. с Wizzair)
Струва си, дори само за една разходка по прочутия крайбрежен булевард. Около 15 градуса през деня.

ТбилисиКутаиси (под 200 евро през Будапеща) или Тбилиси, Грузия (99 евро през Истанбул – промоция на Турските авиолинии)
Грузинската столица (на снимката серните бани и джамия на площад Мейдан) ще ви очарова със смесица от европейска и азиатска култура. В нея съжителстват православни църкви и джамии, лъскави бутици и бедни крайни квартали, остатъци от съветско време, живописни пазари и един доста модерен мост. Температурата през деня е около 6 градуса.
Кутаиси е добра идея за пътешественици, които вече са изчерпили основните туристически дестинации. Посетете руините на катедралата Баграти от XI в. и манастира Гелати от XII в. Температурите през януари са около 7-10 градуса през деня, през нощта падат до около нула.

катания, сицилияКатания, Сицилия (около 100 евро през Букурещ)
Средната температура през януари е 15 градуса и въпреки че снегът не е съвсем непознат, градът и околността осигуряват приятна почивка от тукашните студове. Интерес представляват бароковият център, част от световното наследство на ЮНЕСКО и гледката към вулкана Етна. Катания е отправна точка за цяла Сицилия.

Съвсем наблизо е Сиракуза – родният град на Архимед, чиято бурна история смесва древногръцка, византийска, ислямска и барокова култура.

АкрополисАтина (60 евро за еднопосочен билет с България Ер)
Разбира се, че и Атина, където дневните температури са около 10 градуса по това време. Гръцката столица, при целия й ужасен трафик, винаги ще бъде едно от най-впечатляващите места в света. Дори сега, особено сега, когато изборите поставят Гърция в центъра на новинарския поток. Важно е да се знаеш от първа ръка.

На снимката – Сиракуза с остров Ортигия, в дъното е Етна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *