Банско през лятото

Макар и презастроен и отдалечаващ се от традиционния си облик, Банско има едно важно предимство в сравнение със също толкова зле усвоените големи морски курорти: той е подходящ за целогодишен туризъм.

Лятото е относително спокоен сезон и за разлика отпреди 20 години, могат да се намерят места в хотелите дори по време на фестивала (просто хотелите са много).

Няколко местни фирми се опитват да предложат повече или по-малко екстремни преживявания през лятото – от наем на ATV до рафтинг и скално катерене. Любителите на планините могат да се възползват и от добрите възможности за риболов, колоездене или конна езда.

Пирин

Изглед от Кончето към Кутело и Вихрен (снимка:Dido3)

Ако това не ви привлича, винаги можете да се насладите на излет в местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника или до хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог. В местността Чалин валог, на 5 километра, е обособено място за пикник (ако представата ви за туризъм е скара на открито).

Подходящи цели за преходи са резерватът „Баюви дупки – Джинджирица“, скалното образование Сватбата (на 30 км по пътя за с. Осеново) или Байкушевата мура – най-старото дърво в България. Тя се намира на 10 минути от хижа Бандерица, до която се достига сравнително лесно, за около 4 часа пеша. Лятото въвеждат ограничения за колите, но пък има организиран транспорт до 15 септември. Редовният автобус до хижа Вихрен тръгва от автогарата в 8:30, 13:20 и 17:00 ч., а от х. Вихрен за Банско – 9:20, 14:10 и 17:50 часа. Кабинковият лифт също работи. Хижа Бандерица и близката хижа Вихрен са отправна точка за вр. Вихрен, един средно труден маршрут, за който юли и август са особено подходящи.

За тези, които предпочитат да останат в града, Банско също има какво да предложи.

На първо място това са музеите на Никола Вапцаров (в началото на едноименната улица в центъра) и Неофит Рилски (ул. „Пирин“ № 17). Музеят на Вапцаров прави впечатление с модерна визия и е една от двете най-важни забележителности в града.

Внимание заслужават още музеят на Банската художествена школа (ул. „Сандански“ 3), съдържащ ценни икони. Той е разположен в  бившия Хилендарски метох, запазен в автентичния си вид от далечната 1749 г. По същата причина ще бъде интересно да посетите и Веляновата къща (оригинални фризове, дърворезби и стенописи) и Радоновата къща. Имайте предвид, че всички музеи имат обедна почивка, а последните три са затворени в неделя.

Банско

Стенопис на Велян Огнев

Друг задължителен обект за посещения е църквата „Св. Троица“ в центъра, която е строена през 1835 г. и се твърди, че е била най-голямата до построяването на Храм-паметника „Александър Невски“. Зографисана е от местните художници Молерови и Велян Огнев от Дебърската школа.

Банско

Иконостасът на църквата

Около Банско има също така минерални изводи и останки от крепости. Можете да планирате еднодневна екскурзия до Добърско, или да се качите до Безбог.

Ключови думи за този текст

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *