Vergina

Една задължителна отбивка по пътя към Халкидики

Гърция е предпочитана дестинация за море от българите. Но освен плажовете тя има и всички предимства на една страна с дълга история, в това число много археологически останки.

Ако сте тръгнали към Халкидики или Лефкада, можете да  разнообразите пътя си с посещение на куполните гробници във Вергина, които до ден-днешен предизвикват множество дискусии сред учените и са едни от най-интересните обекти от времето на възхода на Македонската държава.

Вергина
Златният ларнакс (урна), в която са положени останките на важен македонски аристократ или на самия Филип II Македонски

Самата Вергина е малък град, който се намира на 80 км от Солун и на 13 км от Верия. Древното име на града е Айгай. През 1977 г. археологът Манолис Андроникос открива изключително богати гробници и ги свързва с династията на македонските царе. Част от учените в момента твърдят, че едната гробница е била на Филип II Македонски – бащата на Александър Велики. След откритието градчето става световно известно и там постоянно има поток от туристи. След  приключване на разкопките там е направен музей, който функционира от 1995 г. Той е изграден така, че да съхрани гробниците без да ги променя и те да останат каквито са били по време на тяхното откриване. Има 4 гробници и малък храм.

Първата гробница се приписва на Филип II Македонски. Тя се състои от предверие и гробна камера. В нея е намерен мраморен саркофаг и златна урна, в която са открити кости, за които се предполага, че са на Филип II Македонски. В урната е имало още златен венец от дъбови листа и жълъди. В камерата са намерени и доспехи от злато и слонова кост и сребърни съдове, които са смята, че са свързани с погребалния обичай на древните македонци. Открито е и богато инкрустирано погребално легло, което има следи от опалване и затова се смята, че върху него е изгорен индивидът и после останките са поставени в урна. В предверието на гробницата е открит още един саркофаг с по-малка златна урна и кости –  вероятно на жена, която се счита, че е била съпруга на мъжа от гробната камера. Отново има и златен венец. Самата фасада на гробницата е направена в дорийски стил и е изрисувана с ловна сцена, която е запазена и до днес.

Vergina
„Гробница на Филип II Македонски“

Втората гробница е „гробницата на принца“. Тя е по-малка от предходната. На пиедестал е поставена сребърна урна с костите на починалия, която е увенчана  с характерния за погребения златен дъбов венец. Открити са още военно снаряжение и съдове подобно на предходната гробница. Вътрешните стени са изрисувани с фриз, показващ надбягване с колесници. Фасадата е отново в дорийски стил с изображения, които не са добре запазени.

Vergina
Фасада на „гробницата на принца“

 

Другите две гробници са ограбени вероятно още в Античността. Едната е „гробницата на Персефона“. Предполага се, че по стените й е изобразен митът за Деметра и Персефона. Самите изображения са много добре направени, което показва школуван майстор.

Verginа
Стенописите от „гробницата на Персефона“, изобразяващи вероятно мита за Деметра и Персефона.

От последната гробница не е останало много, но от останалите колони в дорийски стил и за нея може да се съди, че е била голяма и живописно изписана като останалите три.

ostanki ot poslednata grobnicaДали гробниците съдържат кости на Македонската династия или не никой не може да потвърди, но със сигурност това са били знатни хора с аристократичен произход. За направата са били използвани скъпи материали и са извикани добри школувани майстори, вероятно от Гърция. Изображенията по гробниците показват любимите на аристокрацията забавления – лов и надбягвания с колесници и са важен източник за реконструкцията на живота на хората през този период.

Как да стигнем?

Ако сте с кола, гробницата се намира на около 80 км югозападно от Солун. Пътят е хубав. Единствено преди влизането във Вергина има малко по-тесен участък, но пътят не е лош.

 Полезна информация

Работно време и цени на музея можете да видите тук. Разгледайте сайта, защото има дни, в които посещението е безплатно.

Жителите в самото селище са много малко, но около гробниците кипи живот – заведения, сувенирни магазини и т.н. В заведенията – макар че е туристическа дестинация, не е скъпо и спокойно можете да седнете да похапнете или да се разхладите, тъй като лятото е много горещо.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *