Замък Шамбор

Топ 10 дестинации от приказните страници

Дали местата, описани в приказките, съществуват само във въображението на писателите? Нека да сравним оригиналите и техните приказни превъплъщения

1. ЗАМЪК НОЙШВАНЩАЙН

Приказният замък Нойшванщайн, известен още като „Замъкът на лебедовата скала“ е разположен на горист хълм в подножието на Баварските алпи и връх Цугшпице, където крал Лудвиг II (наричан често „краля от приказките“) прекарва по-голямата част от живота си. Оперите на Вагнер вдъхновяват краля за построяването на замъка. А замъкът, от своя страна, вдъхновява Уолт Дисни с приказния си облик и екипът по-късно го използва като модел за двореца в детския анимационен филм „Спящата красавица“ (1959г.). Още по-любопитен факт е, че централната фасада на двореца става лого на компанията. Градежът на замъка с повече от 360 стаи е отнел 17 години – от 1869 до 1886 г., когато е едва частично завършен, като само 14 от стаите са били готови. Входната сграда е построена първа и Лудвиг II се пренесъл да живее там преди мистериозната си смърт през 1886 г. След това замъкът е отворен за посещение.

Замък Нойшванщайн
Замък Нойшванщайн

2. ЗАМЪК ШАМБОР

Дворецът “Шамбор” се намира по долината на река Лоара във Франция, в близост до едноименното френско градче. Той е вдъхновение за замъка на Звяра с добро сърце от анимацията “Красавицата и звяра” (1991 г.) Истинският дворец е построен през 1547 г., по времето на Франсоа I, като ловна резиденция, затова е заобиколен от голям защитен ров. През годините френските монарси са се оттегляли в замъка при отстъпление или напрегнати политически моменти.

По време на Втората световна война там са се съхранявали множество произведения на изкуството, в това число картината „Мона Лиза“, скулптурата на Венера Милоска и много други значими колекции от Лувъра. По всичко личи, че „Шамбор“ е служил за убежище от всякакъв вид, точно както в приказката звярът крие своята роза в тайното крило на огромния дворец.

Шамбор има 440 стаи (според други източници 426), но само 84 от тях са отворени за публиката. Разполага и с 282 камини – впечатляващ брой предвид факта, че кралят е отсядал в него само за три месеца.

Шамбор, френски замъци
Замъкът Шамбор

3. ШАТО ДЕ ШИЙОН

Шато де Шийон, намиращ се на брега на Женевското езеро, в близост до гр. Монтрьо, е прототипът на замъка на принц Ерик от “Малката русалка”. За романтичната слава на Шийонския замък допринасят много велики автори като Жан Жак Русо, Пърси Шели, Виктор Юго, Александър Дюма, Лорд Байрон. Всички те описват най-известната случка в него – затварянето на абата Франсоа де Бонивар, който бил ревностен защитник на Реформацията. Поемата на Лорд Байрон има най-значим принос за превръщането на затвора на Бонивар в най-известната част от историята на двореца. Замъкът е комплекс от 25 сгради, но тъй като те са се строели по различно време, никой не знае точно от кога датират първите крепостни стени.

Шато де Шийон
Шато де Шийон

4. ЗАМЪК ЛОР

Според публикуван анализ на приказката „Снежанка и седемте джуджета“, отнел 17 години обстойно проучване на местния учен Д-р Карлхайнц Бартелс, прототип на Снежанка е Мария София фон Ердал. Девойката (родена през 1725 г.) е от благородно потекло, дъщеря на висшия благородник Филип Кристоф фон Ердал, с когото живяла в замък в гр. Лор на Майн, югоизточно от Франкфурт. Рождената майка на Мария София умира през 1741 г. и баща й се жени повторно две години по-късно. Мащехата Клаудия Елизабет фон Рахенщайн е властна и изискана жена, която прави всичко на новата си позиция в полза на децата от първия си брак. Филип подарил на новата си съпруга красиво огледало, което може да се види в замъка и днес. Мария София доживяла до 71 години, което по онова време се е считало дълбока старост.

Замък Лор
Замък Лор

5. КУЛАТА НА РАПУНЦЕЛ В ТРЕНДЕЛБУРГ

Кулата в гр.Тренделбург в Германия е поредната следа от литературните  вдъхновения на братята Грим. Построена през 13 век, кулата е висока над 40 метра, стените й са дебели над 7 метра, а от върха й може да се види цялата прелест на града. В подножението на кулата се намира „Музеят на изтезанията“, а спираловидното стълбище на кулата се състои от 133 стъпала.

Кула Тренделбург
Кула Тренделбург

6. ТАДЖ МАХАЛ

Тадж Махал, намиращ се в гр. Агра, Индия, е вдъхновение за “султанския палат” от анимацията „Аладин“ (1992г.). Включен в Списъка на световно наследство на ЮНЕСКО, Тажд Махал не е дворец, както мнозина смятат, а мавзолей. Легендата разказва, че императорът Шах Джахан го построява в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал през 1632г., която почива след като ражда четиринадесетото си дете. Огромната гробница е покрита с бял мрамор, а около нея човек може да се любува на пищни градини. Както в приказката, така и в живота мавзолеят е символ на вечна любов.

Тадж Махал
Тадж Махал

7. СЕРЕНГЕТИ

Класиката на Дисни „Цар лъв“ ни отправя към Серенгети (в превод „безкрайни равнини“) – един от най-известните паркове в Африка. Основан през 1940 г., паркът се слави с големия си брой лъвове и е едно от най-добрите места за наблюдение на африканските животни в естествената им среда. Част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Дом е на „петте големи африкански животни“ – лъвове, леопарди, носорози, слонове и кафърски биволи.

Паркът всъщност е географски регион в Африка. Той се намира в северната част на Танзания и се простира на югозапад от Кения на 30 000 кв. км (около 12 000 кв. мили). В този район живеят повече от 70 вида по-големи бозайници и около 500 вида малки животинчета и растения.

Серенгети
Серенгети

8. СТАТУЯТА НА БРЕМЕНСКИТЕ ГРАДСКИ МУЗИКАНТИ

Макар германският град Бремен да има по-стари символи, като ключа на апостол Петър, който е изобразен на герба на града и статуята на Роланд, най-голямата туристическа атракция си остава статуята на бременските музиканти. Името на старинния град ни е познат още от детството благодарение на приказката на братя Грим, в която героите са музикален ансамбъл от магаре, куче, петел и котарак и безименни разбойници, уплашени от пеенето на животинския квартет. Жителите на Бремен са поставили бронзов паметник на своя символ: магаре държи на гърба си куче, кучето – котарак, а котаракът – петел.

Статуя на бременските музиканти
Статуя на бременските музиканти

9. МАЧУ ПИКЧУ

След посещение в Перу екипът на Уолт Дисни се вдъховнява от запазената древна култура на инките и използва Мачу Пикчу като прототип на императорския дворец в анимацията „Омагьосаният император“ (2000 г.) Архитектурният комплекс се намира в южната част на Перу, на планинска верига, която се извисява над долината Урубамба, на 80 км от Куско. Неслучайно и себичният император-лама от детското филмче се нарича Куско. Обект от списъка на ЮНЕСКО, Мачу Пикчу е известен още като „Изгубеният град на инките“, след като през 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват.

Мачу Пикчу
Мачу Пикчу

10. ЗАМЪК ДЪНОТАР

Замъкът Дънотар се намира на 3 км южно от Стоунхевън, Шотландия. Кацнал е величествено на скалист нос и името му означава „крепост на хълма“. Именно в тази крепост се подвизава своенравната принцеса Мерида от анимацията на Дисни/Пиксар „Смело сърце“ (2012г.). Невероятната шотландска гледка привлича и друга филмова продукция със същото име от 1995 г. с Мел Гибсън, която разказва премеждията на бореца за шотландска независимост Уилям Уолъс. В миналото замъкът се е славил с определението „непревземаема крепост“, но в днешно време е в руини. Това обаче не спира множество туристи да се наслаждават на спиращата дъха гледка.

Замък Дънотар
Замък Дънотар

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *