Варна

Варна

Варна неоспоримо е морското съкровище на България. Но освен възможност за слънчеви бани и яхтинг, тя предлага богата културна програма и вълнуващо пътешествие през времето. Вдъхновяващата енергия на Морската градина, която е сред най-отличителните символи на Варна, ще остане с вас дълго след като сте си тръгнали, а Аладжа манастир ще ви изненада.

Население – 334 870 души (след националното официално преброяване през 2011 г.)
Разстояние от София – 442.1 км
Най-добро време за посещение – лятото. Варна е красива и в снежната си обвивка, но все пак лятото е сезонът, в който човек може да се възползва от морето, да посети летните фестивали, а и повечето културни обекти, струващи си отбелязване, работят най-усилено тогава.
Събития – Един от най-престижните фестивали в страната е именно театралният фестивал „Варнеско лято“, който се провежда всяка година през първите две седмици на юни. Дълга е традицията на Международния балетен конкурс, който се провежда през юли. Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ е друго значимо арт събитие, състоящо се в края на август, за което творци и любители пътуват от цялата страна. А само за български игрални филми отговаря есенният фестивал „Златна роза“. „Карантината“ е нов кино фестивал, поставил началото си през 2014г., и бързо набира популярност, защото се провежда на брега на морето. Още фестивали, които привличат туристи, са фестивалът за видеоизкуство „Видеохолика“ и международният джаз фестивал, в който участват светоизвестни музиканти. Почти през целия август варненският център се превръща в натоварена културна платформа с „Алеята на книгата“ и „Улицата на занаятите“, където независими творци имат възможност да се изявят.

КАК ДА СТИГНЕМ

С влак – варненската ЖП гара е архитектурен паметник, сама по себе си, и е една от първите построени сгради в България. Директни влакове София-Варна пътуват всеки ден на средна цена от 13 лв, но пътуването надвишава 8 часа. Нощният влак е добър вариант да спестите време.

С автобус – автобусните линии София-Варна са чести и редовни през цялата година.

МАЛКО ИСТОРИЯ

Най-ранните следи от човешко присъствие се откриват още от палеолита в района на Побити камъни, който в момента се смята за силен енергиен център, заради особеното разпределение на камъните. От епохата на халколита е първото селище под водите на Варненското и Белославското езеро, открито от братята Шкорпил.  Отново в района на Варненското езеро през 1972 г. е открит халколитен некропол, датиращ около 4400 – 4200 г. пр. Хр., което е от голяма значимост за българската археология. Находката се оказва най-богатият некропол в Европа от тази епоха, а цивилизацията им придобива името „Култура Варна“.

Одесос, старото име, с което е била позната днешна Варна, отговаря за крепостта, построена на брега на Варненския залив от милетски колонисти през 6 век пр. н.е. Сега останките от крепостта заемат мястото на „стария град“. Най-отличителен символ на древен Одесос са Римските терми, които се считат за най-голямата антична обществена сграда, открита в България, и най-големите по площ градски бани на Балканския полуостров. Освен отворени за посещение от туристи, термите, в днешно време, са се превърнали в театрална сцена и през летния сезон се провеждат всякакви постановки, музикални концерти и други културни мероприятия под звездите.

През 2007 г. и 2008 г. Варна печели класацията „Най-добрият град за живеене в България“, а през 2017 г. победи в надпреварата за Европейска младежка столица.

Морска гара, Варна
Морска гара, Варна

КАКВО ДА ВИДИМ

Дестинацията номер 1 за всеки турист трябва да бъде великолепната Морска градина, чиято променяща се окраска вдъховнява и радва окото през всеки сезон. Един пълен ден не е достатъчен, за да я обходите качествено, но половин час ще стигне да се заредите за цяла седмица. Не може да се сравни с градините на Версай, но Морската градина далеч не е просто голям парк. Тя е културна ценност и по-важното енергийна батерия. Част от градината е дългата морска вело алея и т. нар. „алея на спортиста“. Тя води към вътрешността на парка, където се намират Делфинариума, Зоологическата градина, Детския кът, сцена „Раковина“, Слънчевия часовник, Аквариума и още. Изходът на Морската градина води директно към центъра на Варна.

Зоопаркът трябва да се отбележи, както от малки, така и от големи. Значително по-малък е от софийския по площ, но пък е много атмосферно уютен и може да храните повечето животни.

Делфинариумът е единственото по рода си атракционно съоръжение в България и символ на културния туризъм във Варна. Програмата на делфинариума е интензивна, включваща много интерактивни игри с членове на аудиторията. Делфините са около 5, изключително дружелюбни са и готови само да играят, като някои от туристите могат да извадят късмет и да плават в надуваема лодка из делфинските води, да ги хранят с рибки или да им подават топки. През летния сезон делфинариумът почти винаги е препълнен, а под него има чудесно кафене с директен изглед към морето.

Планетариумът „Николай Коперник“ е основна варненска забележителност. Той е астрономическа обсерватория, снабдена със звездна зала, кула с махало на Фуко и др. Намира се в непосредствена близост до централния вход на Морската градина и работи целогодишно с посещения на организирани групи над 15 човека.

Варненският Археологически музей е важна дестинация за отбелязване, защото там се намира най-старото златно съкровище в света. Находката е от около 2000 предмета (огърлици, гривни, съдове) от почти чисто 23,5 каратово злато, като експозицията в музея е подредена хронологически. Музеят работи всеки ден, освен неделя и понеделник, от 10.00ч. до 17.00ч.

От извънградските дестинации три не са за изпускане: Аладжа манастир, Резиденция „Евксиноград“ и Побити камъни.

Аладжа
Манастирът в Аладжа

Аладжа манастир е изключително красив и съхранен. Той е най-известният средновековен скален манастир по Българското Черноморие и макар вече да е трансформиран в туристически обект, имаш усещането, че се намираш в дивата гора и авентиченият дух на мястото е главозамайващ. Обитаван е от монаси-отшелници през XIII – XIV век, а помещенията на манастира са много нетипични – издълбани са на две равнища във висока варовикова скала (почти 40 метра). Всяка сряда и неделя през летния сезон можете да видите аудиовизуален спектакъл „Легендите на Аладжа манастир“.

Резиденция „Евксиноград“ е летен дворец, строен за Александър I Батенберг през 1881 – 1885 г. Известна е с красивите си градини и оранжерии (палмова, френска, холандска), но слънчевият часовник (подарък на цар Фердинанд от кралица Виктория), параклисът “Св. Димитър” и сградата на избата също са част от туристическия маршрут. Дворецът се намира само на 8 км от Варна, в близост до курорта „Св. св. Константин и Елена“.

Местност „Побити камъни“ се смята за един от най-силните енергийни центрове в България, след с. Рупите, където е живяла Ванга в последните години от живота си. Може да звучи скучно да гледате остатъчни скални образувания, но всички те са разположени изключително любопитно, придобиващи различни форми. На влизане получавате карта на камъните, на които са дадени различни имена, според образите, които наподобяват, и можете да се позабавлявате и да се опитвате да ги разпознаете.

Побити камъни
Побити камъни

Варна прелива от забележителности, култура и изкуство, като пълен гайд как да прекарате свободното си време там може да откриете на http://visit.varna.bg/bg/index.html.

КЪДЕ ДА ХАПНЕМ

Кубо е култовото варненско заведение, което не само се намира на брега на морето, а столчетата му потъват в пясъка. По-скоро е място за пийване, отколкото за хапване, но е актуално както за дневна мента със спрайт, така и за нощен коктейл с маслинка. Любопитно е, че е едно от малкото заведения на морето, които работят целогодишно.

„Мидената къща“ е най-известният миден/рибен ресторант на крайбрежната алея и, несъмнено, е топ място за лятото.

Като персонален фаворит назовавам ресторанта „The Bay“ (в пр. „заливът“), за който ще се наложи да пропътувате 8 км по „Св. св. Констатин и Елена“, но преживяването ще си струва не само от кулинарна, но и от природна гледна точка. Заведението представлява цветна къщичка на два етажа, директно на пясъка на курортния залив. Кухнята е превъзходна, обслужването – топло и слънчево, а нестандартна вметка е, че могат да ви предложат наргиле, докато лежите на шезлонга си отпред, гледайки вълните.

 

 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *