Прага

Прага

Може да сте разгледали всички главни музеи, църкви и дворци в Европа, но ако сте пропуснали Прага, то сте пропуснали една важна част от нейния дух. Както и несравнимото удоволствие да се разхождате в град, който сам по себе си е музей на открито. За бирата да не говорим.

Население – 1 241 хиляди души

Валута – чешка крона

Разстояние от София – 1370 км

Времето по месеци
Прага

Малко история

Първите славяни са се появили по тези места през 5-6 век. През 10 век се създава селище на Пршемисловските князе, наречено Прага (Борживой Първи, покръстен от Методий е първият официален представител на династията). Градът е бил резиденция на чешките крале, на два пъти – столица на Свещената римска империя, а от 1918 г. е столица на Чехословашката република (от 1960 г. до 1990 г. – ЧССР). Смятана за един от най-красивите градове в Европа още по времето на средновековието, откъдето и названията „златна Прага“ и „каменна мечта“.

Тук са работили много известни личности, в това число Моцарт, Бетовен, Достоевски, Чайковски, Роден, Аполинер, Ян Неруда, Ярослав Хашек, Франц Кафка. През 1992 центърът на града с неговата колекция от архитектурни стилове – от готика и барок до ар нуво и неокласика, е включен в списъка на световното наследство на  ЮНЕСКО.

Как да стигнем?

„България Ер“ има директна линия от София до Прага, а с Австрийските линии можете да направите връзка през Виена. С автобус е около 20 часа, само преценете.

Забележителности

Старе место
Старе место

Старият град (Старе место) в Прага е най-популярното място за туристи. На площада Старе место е кметството със знаменитата часовникова кула. Освен астрономически часовник, показващ движението на Слънцето, планетите и зодиите, има календар на месеците, а в горната част са прозорците, от които на всеки час се показва представлението, наречено “разходката на апостолите”.

Срещу него е храмът на Дева Мария пред Тин, строен през 14-16 век. Съчетава романска, готическа и барокова архитектура – двете барокови кули са построени през 17 век на мястото унищожени при пожар кули.

Друга забележителност е Прашната кула, разположена на мястото на старите порти на града. Построена е в късноготически стил през 1475–1500 г. Останала незавършена, към края на 17 век тя е взривена от французите, после е била хранилище за барут, а накрая е реконструирана за радост на туристите, които обичат да се изкачват до върха й, за да се полюбюват на градската панорама.

В Стария град е и най-старият университет Каролинум (1348 г.), и Клементинум — някога сграда на Карловия Университет, а сега Националната библиотека.

В рамките на Старе место е разположен Еврейският квартал, който се състои от няколко синагоги, гробище, кметство и музей.

Тръгнете по Карловата улица от площада на кметството, за да стигнете до Карловия мост, който съединява Стария град,  Мала страна и Храдчани. Някога на това място е имало дървен мост, вдигнат през 10 век, а след него – каменен мост от 1160 г., но те са отнесени от наводнения. Сегашният мост е започнат по заповед на Карл IV през 1357 г. Чак до 19 век, това е бил единственият мост над Вълтава.

Храдчани
Храдчани

Храдчани – дворцовият комплекс на левия бряг на Вълтава, е най-големият средновековен замък в света с обща площ 7.28 хектара. Бил е пестроен пред 9 век, а от 1918 г. е резидента на президента на републиката. Планирайте посещението си така, че да видите смяната на караула на който и да е от трите входа. Извършва се на кръгъл час.

На територията на Храдчани са катедралата „Св. Вит“, стария дворец, кралската градина, манастирът „Св. Георги“, Лорета и Златната училка, където някога са живели стражите, а на № 22 – самият Франц Кафка.

Катедралата „Св. Вит“ е една от най-значимите готически катедрали в света. Започната е през 14, а е завършена в края на 19 век, откогато са стъклописите на Алфонс Муха, със сцени от живота на св. св. Кирил и Методий и малкия бъдещ крал св. Вацлав с майка му св. Людмила.

Също на левия бряг е Мала страна, където основните забележителности са множеството църкви. С финикулар можете да се изкачите на хълма, на който е Петринската кула.

Танцуващата къща
Танцуващата къща

Връщаме се на десния бряг. В сърцето на Новия град е Вацлавският площад, в чийто край е Националният музей. Също там е прочутият паметник на Св. Вацлав на кон, същият, който Девид Черни „обръща“ с краката нагоре. На една спирка с метрото (линия С – Павлова) е “У калиха” (При чашата), по-известна като кръчмата на Швейк.

Също в Прага 2, до крайбрежната улица ще видите Танцуващата къща (ул. „Реслова“). Това е офис сграда, построена преди 20 години, която е вдъхновена от  Джинджър Роджърс и Фред Астер. Можете да стигнете пеша от кръчмата на Швейк в посока Карловия площад, така пътьом ще видите църквата „Кирил и Методий“.

 

Какво да опитаме

То се знае – гулаш, кнедли, традиционната супа полевка (с картофи и месо), чеснова супа и ябълков щрудел. И бира, разбира се. Хората, които познават добре Прага, съветват да се избягват кръчмите, разположени по основните туристически места, особено в Стария град, тъй като цените там са доста надути.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *