Сакре Кьор

Париж

Каквото и да ви говорят за Париж няма да е достатъчно, преди да сте го видели. Ако отивате за първи път в този вдъхновяващ град, не забождайте нос в пътеводителите и не правете грешката да отмятате забележителности по списък. Те са прекалено много. По-добре си припомнете историята, за да разполагате с контекст и планирайте според собствените си влечения към нощния живот, добрата храна или съкровищницата на световното изкуство. Няма да загубите, ако пропуснете, например, Айфеловата кула и вместо това се оставете на сетивата и настроението да ви водят.

Население – 2 273 305 души (2013)
Валута – евро
Визи за българи – не
Разстояние от София – 2172 км (1757 по въздух)
Най-добър сезон за посещение – целогодишно
Средна температура: през пролетта – 15.8 градуса, през лятото – 24.2 градуса, през есента – 16 градуса, през зимата – 7.6 градуса.

[textblock style=“2″] Някои ориентири
Колкото и абсурдно да звучи, самият град не е толкова голям. Обиколката му по околовръстния булевард (Boulevard Périphérique) е 35 км. Максималната му широчина (от най-западната до най-източната му точка) е 18 км, а максималната му „височина“ (между най-северната и най-южната точки) е 9.5 км.
Разстояние от „точка нула“ пред Нотр Дам до някои от основните забележителности: до Айфеловата кула – 4.5 км; до Монмартър – 4.5 км; до Монпарнас – 3 км; до Триумфалната Арка – 5.3 км; до Берси – 3.8 км; до Пер Лашез – 3.5 км…
Сена е отличен ориентир. Номерата на къщите по успоредните на нея улици растат по течението (колкото по-надолу и на запад слизат, толкова са по-големи). Номерата по перпендикулярните улици растат с отдалечаването от реката.
Градът е разделен на 20 окръга (arrondissements), разположени спираловидно, започвайки от Лувъра. (Прилагаме карта, която не претендира за географска точност, в нея по-скоро сме изброили някои основни забележителности по окръзи).
[/textblock]

Paris-map-arr

[textblock style=“2″] Задължителните забележителности

СенаРазходките! – по бреговете на Сена, в Латинския квартал и по булевард Сен Жермен, по Шанс Елизе между Триумфалната арка и площад Конкорд, по булеварда на Капуцините или големите булеварди, по малките живописни улички на „Маре“… Необходими са само удобни обувки, настроение и отворени сетива.

Музей Лувър (www.louvre.fr). Голямата опашка на главния вход с пирамидата може да ви се стори обезкуражаваща, но върви (сравнително) бързо. Всъщност в музея може да влезете и от други места. Единият от тези входове е с прозвището „тайният вход на Лувъра“ – това е Лъвската врата (Porte des Lions), намираща се вдясно от малката триумфална арка, ако стоите с лице към пирамидата. Ако искате да разгледате повече от музея, ще ви трябва най-малко един ден. Добрата новина е, че може да излезете, за да се освежите и подкрепите и после да се върнете в рамките на деня със същия билет, за да доразгледате.

Монмартр със Сакре Кьор. Най-артистичният, най-пъстрият, най-живописният и най-веселият квартал на Париж :), разположен на една от най-високите точки на града – хълма Монмартър (128 м). И най-бялата, елегантна, красива и емблематична църква Сакре Кьор… От площадката пред нея се открива една от най-хубавите гледки към града. (Другият район, който оспорва височината на Монмартр, е Белвил).

Нотр Дам (notredamedeparis.fr). Тук е историята на града… И част от историята на света. Дори тръненият венец на Спасителя е тук… Ако искате да се върнете отново, стъпете върху „точка нула“ (Point Zéro des Routes), за която се твърди, че е равноотдалечена от всички точки на града, или докоснете дръжките на входната врата… Вход свободен…

Centre-Pompidou-2Център „Помпиду“, наричан още Бобур (https://www.centrepompidou.fr/). Един от най-големите музеи на модерното изкуство, който е забележителен и с уникалната си архитектура. ВиК, вентилация, електропроводи, асансьори, ескалатори… всичко това е изнесено извън сградата, пространството вътре е само за експозициите. Едно от любимите места за събиране на парижката младеж.

Париж, Музей Орсе и мостътМузеят „Орсе“ (http://www.musee-orsay.fr). Намира се в сградата на бившата гара „Орсе“ на другия бряг на Сена, горе-долу срещу Лувъра и нещо като своеобразно негово продължение, приютяващо изкуството след 50-те години на 18 в (все пак Лувърът не може да побере всичко). Иновативен като архитектура и разнообразен като колекции (живопис, скулптура, фотография, приложно изкуство) – един от най-посещаваните музеи в света. И може би най-известен с платната на импресионистите.

Айфеловата кула (www.tour-eiffel.fr) с Марсово поле и площад Трокадеро с двореца Шайо на другия бряг на Сена.
[/textblock]

 

 

[textblock style=“2″] Гледки отвисоко

 • От хълма Монмартър
 • От Кулата Монпарнас (със своите 210 метра е най-високата сграда в Париж). Може да погледнете и в момента http://www.tourmontparnasse56.com/en/webcam.html
 • От хълмовете на парка Бют Шомон
 • От ескалаторите на центъра Помпиду

[/textblock]

[textblock style=“2″]
Храна

За хапване на крак:

 • В „хлебарниците“ (boulangerie) може да опитате най-вкусните багети и кроасани, които някога сте хапвали
 • Запечените сандвичи Croque-moncieur и Croque-madame – нещо като нашите „принцеси“
 • По уличките на Латинския квартал – охлюви (escargots), кестени (marrons) и скариди (crevettes)
 • Ябълков пай (Tarte Tatin) – един от най-простите, но емблематични за Париж десерти
 • Френският „McDonald“ e „Quick“ и … не бихме го препоръчали
 • За по-сериозно хапване (не говорим за „високата“ кухня – haute cuisine), може да се доверите на комплексното обедно меню, което предлага всяко заведение – formule. Ако не искате да плащате за скъпо вино, търсете в менюто „vin de la maison“ или „pichet“…

[/textblock]

 

[textblock style=“2″]Някои предупреждения

 • Пазете се от номера с изпуснатия „златен пръстен“, който се практикува на по-оживените места
 • Не подписвайте петиции (предимно в Монмартър), дори и да стоите зад предлаганата кауза
 • Не замръквайте сами в по-северните райони на 18 и 19 окръг
 • Пожалете Моста на изкуствата (и другите мостове) и не окачвайте катинарчета там. Части от него вече рухваха под тежестта им.

[/textblock]

 

[textblock style=“2″] Градски транспорт (RATP)
Билетчето за градски транспорт (ticket+) може да си закупите от станциите на метрото/RER за 1.80 евро. Важи за метро, автобус, RER, трамвай и позволява прекачвания в рамките на час и половина между първата и последната валидация. Може да си вземете и карнетка от 10 билета за 14.20 евро. Ако си купите билет директно от шофьора в автобус, ще ви излезе по-скъпо (2 евро) и няма да важи за прекачвания.
В много справочници се препоръчват туристически карти, но не си струва при кратки престои.
За Версай, летищата и дестинациите отвъд периферик тарифите са други, затова по-добре проверете на сайта.
[/textblock]

[textblock style=“2″] Летища
Париж се обслужва от няколко летища – Шарл де Гол (Роаси), Орли, Бове. Самолетите на Wizzair и Ryan Air кацат на Бове, а България Ер, Air France и много други компании – на „Шарл де Гол“. Полетите до Орли са с прекачване.
[/textblock]

[textblock style=“2″] Някои цени
Кока Кола (330 ml) – 3.14 €
Бира – 5.00 €
Сандвич – 7 евро
[/textblock]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *